Thursday, September 16, 2010

Malam 7 likur Countdown to Raya - 1: Faiq dah ada blog dah!!!

Salam aidilfitri 1431H... Malam 7 likur sebenarnya adalah countdown untuk orang2 melayu menghitung hari bila raya nak tiba... Countdown macam bilang terbalik nak lancar roket tu... 10...9...8... ...3...2...1 blast off!!! Tapi countdown kita bunyinya adakalanya macam ni " haaa lagi 7 hari nak raya"... "haaaa lagi 6 hari je pose"... "5 hari lagi setan lepasle"..."4 hari lagi cuti!!!"..."Allah, 3 hari je lagi puasa"..."2 hari lagi balik kampung"... "Esok nak raya dah..." dan disudahi countdown tersebut dengan bergemanya takbir "Allahu-akbar Allahu-akbar Allahu-akbar, La-Ilaha-Ilallah Hu-Allah-huakbar..."

Okay, sedikit selingan... Faiq dah ada blog sendiri. Klik sini---> diri saya untuk membaca blog dia... Link ke blog dia pun ada bawah link yang bertajuk Family.

faiq a.k.a ayong

Ini dia faiq bin izhal. Macam tahun lepas, tahun 1431 ni dia miss puasa sehari. Tahun ni sebab pening... Ini gambar dia pada 6/9/2010 tengah lembik puasa, tengah cuti sekolah dan tengah sedih sebab kena marah. Tapi dia senyum jugak sebab terpaksa... heheh

Haritu dia ikut saya pi kerja dan pejabat hampir kosong macam kosongnya perut orang tak bersahur. Bos dah cuti tapi dia datang jugak kat opis tapi tak naik... Terjumpa dia kat tempat parking di mana saya parking tempat bos sebab ingat bos dah tak datang... Bos arahkan saya parking je situ 2 minggu terus sebab dia dah nak balik raya... heheh... "Bos, saya pun tak dapat nak parking 2 minggu sebab saya nak raya... Ni pun saya nak kena lari ke subang, ada tugas kat sana..." heheh...

Suasana di Subang...

Ingatkan nak shopping sakan beli baju sampai 4-5 ribu untuk semua ahli keluarga, tapi itu hanyalah angan-angan. Jadi pada hari tersebut, kerja di Subang hanyalah jalan-jalan sambil puasa sambil melihat dan mendapatkan idea-idea bernas untuk raya...

Patung orang Emir dan Izz Farish

Pasar ramadhan bandar baru bangi

7/9/2010 ingat nak buka puasa bersama ibu bapa tersayang. Jadi nak singgahlah pasar ramadhan. Puas ronda kat bangi, jumpa satu je pasar ramadhan di fasa 3 baru tu. Syok, ada gerai the grato yang jual makanan ala-italy dengan harga yang memang teramat berpatutan... Bila dah buka posa dapatla rasa masakan italy dia yang memang power...

Kueh jelly crystal kedah

Kueh makmur

Usha-usha juga mak buat kueh apa. Seperti biasa, sebagai orang kedah, mak buat kueh gula kristal. Memang dari kecik dulu tiap2 tahun mak akan buat kueh ni. Adik ipar pula memang dok buat kueh untuk market raya... Ada la kueh makmur dia buat...

Ulat May-Fly Raya...

Setelah mendapat ilham untuk kueh raya, keesokkan harinya saya pun membuat persiapan raya dengan membuat umpan raya... Kalau nak tengok lagi umpan2 pancing, pi la kat blog memancing ni --->Guerillafishan. Kueh ada orang dapor buatkan... heheh... Kalau kueh yang rupanya gempak2 tu diorder dari industri kecil sederhana bandar seri putra ni...

Kueh raya SALAM AIDILFITRI


Aktiviti lain sepanjang malam 7 likur adalah buat BBQ... Ya tuan-puan... memang gila BBQ la, sampai 3 kali buat BBQ dalam malam2 terakhir ramadhan 1431 ni... Balik rumah mentua pun buat BBQ jugak... Menunya kambing, sotong dan jagung... Nak pi makan kedai tak logikla kalo sampai 3 kali... heheh...

Jagung bakar...
Buka posa menu power...

Ada juga geng2 ofis buat berbuka posa di tempat power... Makan BBQ lagi kat sana. 4 kali makan BBQ... Bulan tak Ramadhan tak pernah pulak... Rezeki, Alhamdulillah...

Orang kita...
Mat kepit...
Mak cik kayo...

Juga aktiviti malam 7 likur di zaman moden ni adalah berbuka posa di rumah member. Buat style pot luck. Berbuka dan main bungapi... Uncle Rem (member) memang suka sangat nak bagi budak2 main bunga api... Barulah ada suasana raya dia kata...

Ayang tepayang main bungapi uncle remy...
Uncle Rem
Lisa anak uncle rem...

Jadi nampaknya macam enjoy je malam 7 likur ni neee... Oh tidak, ilmu juga Alhamduillah banyak ditimba malam2 terakhir Ramadhan ni... Ilmu fly-fishing salah satu darinya... Kelasnya di Subang tengah hari mambang sambil berpuasa... Ilmu yang dapat tak terkira nilainya...

Nahfiz dari Tacklebox Adventure, guru fly-fishing...

Tempat beli perkakas rumah juga kami lawat. Tapi setakat lawat je lah... Saja buang karen sikit sambil menimba idea yang bernas dari kedai perabot power...

Langsir...
Badut...

Idea paling bernas kat kedai perabot tersebut adalah dipacaknya seorang badut... Kalaulah raya kita dapat adakan badut dirumah, alangkah bahagianya... Semua orang datang boleh layan gumbira...

Kedai perabot memang best...

Sehari sebelum raya, cari bahan mentahlah kat pasaraya... Pergh, ayam sekilo 3 ringgit... Ikan pun lawa-lawa, udang pun gemuk-gemuk...Macam tak berpuasa binatang2 ni semua heheh...

Ikan selar kuning, buat UMPAN pun elok ni...

Member lamaaaaa...

Tengah cari bahan mentah, terjumpa pulak member lamaaaa masa skolah dulu... Dia keje kat pasaraya tu... Mamat ni rupa dia dari skolah sampai skarang rupa macam ni juge, awet muda... Ada jodoh lagi rupanya nak jumpa dia... Alhamdulillah...


Beli anak lagi 2...

Lepas tu tibalah malam terakhir puasa... Apa lagi, bukak puasa kat restoren burtger yahudi... Lepas tu bakar lemanglah...

Restoren burger yahudi tempat umat manusia berbuka puasa...

Pembakaran lemang di Nilai

Dengar cerita lemang di bangi sampai 16 ringgit sebatang... Pakai basmati kot... heheh... Lemang di negeri sembilan ni paling kuat 8 ringgit je sebatang... itu pun yang buluhnya gebu macam betis jue aziz...

Jadi inilah lebih kurangnya aktiviti kami di malam 7 likur...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home