Saturday, July 27, 2013

Hamamatsu-Now Kembali Lagi!!!

12.7.2013 haritu bertungkus lumuslah keluarga kepong dan bangi menghantar duta-dua mereka ke KLIA untuk terbang ke Hamamatsu, Jepun... Sapa nak sangka Hamamatsu-Now akan membawa gambar2 dari bandar Hamamatsu lagi...


 Ayong, Ilm'-boy, Nadeem n Ayang dok tengok Amin main mainannya...

13.7.2013, 7am kami mendarat di Kansai, Osaka, Jepun... Ingatkan Jepun tak bagi kami masuk kalo tak ada tiket pulang sebab VISA pelancong... Jadi puan fara pun belilah tiket pulang... Rupa-rupanya Jepun mengalu-alukan kedatangan kami  dengan tangan terbuka... Suka pegawai imigresen tu mengecop "passpooto" kami. Dia tak mintak pun tiket pulang... Jadi kami buang aje tiket pulang tersebut dan tukar status VISA kepada pemastautin :)

 Kansai yang canggih

Sungguh macam negeri bunian tempat ni dengan bunian melompat ke sana sini memberi servis terbaik dengan senyuman... "Irashaii Masee!!!", kata mereka... Dari Osaka nak ke Hamamatsu, singgah sebentar di banyak stesen keretapi. Lepas tu naik la Shinkansen yang maha laju...

Orang bunian...

 Orang ulu di Osaka...

Orang ulu dalam perjalanan

 Orang ulu dah sampai Hamamatsu...

Bila sampai pukul 12pm... Alhamdulillah, selamat... Kami naik pula teksi untuk balik ke rumah lama di Kokusai Koryu Kaikan... Disambut pula oleh Kotani-san yang masih ingat saya dan puan fara. "Shashiburi Desuneeee", kata beliau sambil tersenyum dan terhangguk2 macam orang jepun... Kami diberi kunci bilik #314... Puan Fara terus kemas dan saya terus rilex...

 
Read-boy vacuum

Lapar... Bangun... Nasib baik ramai pula yang menunggu di Hamamatsu yang berebut-rebut nak bawak kami mencari perkakas hidup di sini... Macam nilah budaya Melayu yang suka bantu-membantu... Kami orang ulu memang teruja heheh...

Angah naik kereta uncle Ustaz (baru umur 28 tapi dah nak dapat PhD dan hafiz Al-Quran)

 Kereta Pak Cik Pedo (baru umur 23 dan hensem) kesayangan Ilm'-boy

Dua buah kereta menunggu nak bawa kami. Satu dipandu oleh uncle Ustaz dan satu oleh uncle Izad. Cantik tapi murah kereta mereka. Kalau di "bolehland", iaitu sebuah negara yang pemerintahnya hidup senang, harga kereta-kertea tersebut "boleh" dinaikkan sampai 5 kali ganda untuk kereta uncle Ustaz dan 7 kali ganda untuk kereta uncle Pedo... Kesian... Sebuah negara yang menyokong perniagaan hutang bank, apa boleh buat... bolehkan je le bolehland...

 Makanan Halal dah banyak sangat kat Hamamatsu-Now!!!

OKAY, back to Hamamatsu... Setelah makan kami pun balik dan tapau satu kudap2 bernama Takoyaki cap Gindako... Dah habis makan enak sehinga menjilat jari sosnya yang berwarna hitam... Baru-baru ni uncle Ustaz kata Takoyakinya halal tapi sos hitamnya haram... Jangan risau Abg Izhal, tak tau tak apa... Alhamdulillah kami tak tahu dengan rezeki yang Allah nak bagi... Uncle ustaz juga pesan, lain kali cakap sos hitam jangan letak, beli takoyaki mintak penjual tu tarok sos mayonaise aje udah... Orang-orang ulu yang dah biasa dok seberang, rezekinya lain... Orang-orang ulu yang dok pedalaman dan hanya pernah keluar sekali-sekala saja memang banyak yang pandang serong cerita macam ni, tapi biasala... sibuk nak dengar cerite, kami cerite aje le... bak kata orang ulu, jauh perjalanan luas pandangan, makin terbuka fikiran yang sempit... Sedap juga termakan babi ye ;) Beginilah "igonrance is bliss" yang haram pun jadi halal sebagai ketentuan yang Maha Pemurah... Tapi pengajarannya di sini, kita mesti ambil tahu dan jadi orang yang peka...

Takoyaki bersos babi...

OK, sambung sikit lagi... Terus kami sekeluarga dengan perut kenyang dan hati yang senang tidur lena dibuai bayu Hamamatsu...

Esok pagi puan fara dah gorengkan telur bagi membekalkan kami sekeluarga dengan tenaga supaya "Ganbatei!!!" macam orang jepun ...

 
Pan to tamago to chisu... Oishi deshoooo!!!

Lepas tu saya keluar ke verandah flat kami dan melihat bumi yang Dia izinkan kami duduk buat sementara... Sekali lagi, cantik dan selamat tempat yang Dia rancangkan...


Sebelah kanan... Hospital Angah dilahirkan berlatar belakangkan Lake Sanaru

 Sebelah kiri... Bandar Hamamatsu nun jauh di sana...
Di hadapan... Atap-atap jiran tetangga...

Saat-saat pertama kami di Hamamatsu bertujuh kali ini menggembirakan sekali. Selamat sungguh negeri bukan Islam ini untuk budak2 Islam main2 kat padang ataupun tepi jalan tanpa pengawasan orang-orang tua... Orang2 jahat entah ke mana tapi yang pasti tiada di Hamamatsu now!!!  

Maaflah nak update pun lambat. Maklumlah nak mencapai tahap kestabilan hidup di negara bunian ni mengambil masa sedikit... Lepas ni kami berazam nak update lagi mengikut kesesuaian keadaan neee...

Akhir kata, VAPE ON!!!

1 Comments:

Blogger Temuk said...

Assalam,
Yang Maha Pantas itu DIA, Allah yang kita sembah. Kepada-Nya kita meminta dikabulkan hajat + mengabdikan diri.

Alhamdulillah semuanya telah mapan dengan stabilnya di situ. Jagalah kesihatan. Baguslah ada ustaz-ustaz muda saintis di situ. Boleh minta jasa baik mereka menilai, yang mana satu daripada 5 jejaka cilik ulu itu lebih tinggi kemungkinannya menjadi saintis + hafiz?

We miss you all. Take care.

- Babah.

11:37 PM  

Post a Comment

<< Home