Monday, April 10, 2006

Sahabat-sahabat baru, belut dan bowling :)

Hujung minggu lepas penuh dengan aktiviti. Mula-mula kami sekeluarga dijemput oleh En. Fendi untuk ke majlis memperkenalan diri bachelor student baru. Lokasi, sebuah restoran Unagi (belut) di bandar Hamamstu... Sekarang ni jumlah orang2 Melyu Hamamatsu dalam 30 orang... Meriah... Orang yang diraikan 4 orang dan mereka sampai kemudian...


ruang kami tempah... anak2 En. Zainal

dari kiri, En. Fendi, En. Farish dan En. Audy... (bujang)...

lampu tepi dekat luar... anak sulung saya...

Puan Fara dan Izz Farish, Puan Lynn dan Puan Hasiah...

bila semua dah lengkap termasuk 4 tetamu terhormat, kami menunggu pula belut2 dimasak... mmm mmmmm... sambil menyambil lawak jenaka dibuat, sembang sana sini, dan melayan kanak2 riang... Sekejap kemudian, amoi-amoi Jepun membawa belut2 kami...


meja-meja makan...

meja-meja makan semua...

Lepas makan majlis memperkenalkan diri bermula... 4 orang Melayu Hamamatsu baru... En. Atoi, En. Shaun dan En. Peng (bukan nama sebenar, nama sebenar saya tak ingat, maaf ye) , 3 adik undergraduate dari ambang asuhan jepun (AAJ) di UM. Semuanya belajar kejuruteraan mekanikal... En. Ahmad Shukri dari UPM. Nama manjanya adalah Bad. Bad baru kahwin 31 March lepas dan isterinya ada di Malaysia. Insya-Allah lagi 2 bulan isterinya akan datang untuk tinggal di Hamamatsu... Kesian dia, inai masih merah ditangan, cincin masih berkilat di jari... Cincin kawhin isteri saya sudah dikebas dek penyamun...


En. Peng... En. Shaun...

En. A. Shukri... En. Atoi...

Saya Faiq!!! Body guard saya Uncle Sazly yang senyum belakang saya ni...

mana makanan niiii...

Oh dah sampai, Allahumabariklana... (En. Faiz AKA Ustaz)

tempura dan nasi unagi... kita santap dulu...

Hamamatsu-Jin...

Selesai semua, Alhamdulillah perut masing2 kenyangm dapat sahabat2 baru dan hati senang. Tapi, ya ada tapi... Tapi apa ya? Tapi malam masih muda... pi main BOWLING!!! yeah...


my name is Izuharu in Hamamatsu...

lama sangat nak menunggu lane kosong, main game macam En. Anis... billiard pun boleh...

En. Suhaidi dan posing strike lagi...

atoi dan ajak... dan hadiah mereka menang bowling (acah aje)...

Nama tempat bowling kami selalu pergi ini adalah Mainichi Bowl yang membawa maksud Hari-hari bowling... Faiq bukan main riang lagi masuk bowling alley... Dia angkat bola2 berat situ menyebabkan uncle-unclenya semua jadi risau...


bola-bola bowling Faiq...

Jika ditanya Izz Farish buat apa waktu di Mainichi Bowl, dia mungkin jawab...


main bowling? saya ni baby lagi... tidur je sini sedap...

kaki siapa ni??? kaki bowling???

tingginya markah Izhal...

En. Saufi dan En. Acik panning by MUPA...

Lepas habis main bowling, En. Sazly dan En. Fendy mengikut kami sekeluarga ke Saizeriya untuk makan2... La ni dah pagi buta Isnin... Esok sekolah, tapi kenangan di Sabtu lepas memang seronok... Alhamdulillah...
-How was your weekend???-

15 Comments:

Anonymous Yazit said...

Encik Izhal,

Makan belut bersama kawan2nya,
Tak lupa juga membawa 'darling',
Encik Yazit hendak bertanya,
Sejak bila hang pandai main bowling?

Makan unagi sampai amai2,
Kena pula dengan tempuranya,
Melayu Hamamatsu sudah ramai,
Takkan Melayu hilang di dunia.

2:44 AM  
Blogger Izhal said...

En.Yazit,

Suka hamba makan belimbing,
Sampai melekat dicelah gigi,
Di US lagi hamba main bowling,
Di Hamamatsu berkecimpung lagi...

Sekali-sekala ke pekan Kuah,
Untuk beli insurans Kurnia,
Sungguh pelik kata-kata Tuah,
Sesungguhnya tiada apa kekal di dunia...

2:59 AM  
Blogger Syikin said...

bila baca blog awak, mcm senang jer nak dpt makanan halal sdgkan bila saya baca artikel org yg p ke jepun utk melancong..bunyinya mcm susah nak dpt makanan halal..

stail camner masakan belut jepun?

oh ya..tq dtg blog saya.

apa aktiviti para isteri yg ikut suami mereka bekerja or belajar di sana..selain drp jadi surirmh? blh ke wat part time kerja?

my weekend? ziarah keluarga sahabat yg kematian ayahnya. senang tul cara dia meninggal. nanti saya nak story dlm blog saya.

10:07 AM  
Anonymous azli said...

Sampai pi Kuah beli insuran Kurnia. Punya nak bagi pantun rhyme, aye?
Nice pantun though :)
ps: I thought I follow with a pantun nut Monday Morining blues :P

10:11 AM  
Anonymous ~ahni~ said...

weekend sucks!!!!

*uish ganas bunyi nya ek*

weekend ku yang sgt x seronok sbb air kat apt ni tak dak, nak mandi pun kena pi R&R kat highway nun, nak minum kena beli air mineral

seronoknya main boling, belut sedap ke?

5:40 PM  
Blogger Fretsurfer said...

Izhaq,

Aku dok pikior... Ko dah macam abang2 yg dah ada family masa kita belajor tu kan?

Heheh. Punye lame teman tak jumpe mike, macam tak leh percaye yang mike dah pangkat "Abang Ih" dah.

5:52 PM  
Blogger maklang said...

Kalau cincin kena samun tak pe...tapi Cik Fara tu hatinya telah disamun, ape hukuman pada sipenyamun????

8:06 PM  
Blogger ilsa said...

waaa.. sedapnye mkn unagi! mahal tak rate sana / cost of living banding sini?

10:10 PM  
Blogger NBB said...

unagi...hehe..mengingatkan saya kepada cerita memoir of geisha..

12:32 AM  
Blogger Jie said...

Kat sini tak pernah sentuh pun masakan belut, kononnya geli sebab belut macam ular. Tiba kat sana, bantai makan unagi, dan anago, mmm.... sedap hingga menjilat jari! hehehe apsal aku leh jadik double-standard gitu ek?

1:48 AM  
Blogger Izhal said...

syikin,
senang je, orang2 Jpeun ni suka makan makanan laut. sushi, sashimi tu makanan laut... pelancong mungkin tak pandai sangat nak mencari, tapi kalau dah duduk lama senang je... cakap je kat depa semua daging tak makan, makan seafood saja...

azli,
hahaha... no idea man...

~ahni~,
syok juga belut tu... tapi kalo selalu dimakan, muak...

Fretsurfer,
eh ko pon sama ngan aku laa umur... tapi ko lagi tua kot, tangan dah berkedut je dari dulu... heheh...

maklang,
kalo saya samun hati dia takpe... takde hukuman... dapat hadiah lagi ;)

ilish & safura,
Hamamatsu cost of living lebih kurang macam dok bangi... tapi yang syok income berbaloi ngan apa kita patut spend for all walks of life...

nurul bahuyah baharuddin,
tak pernah tengoklah cerita tu... cerita pasal ungai ke? heheh...

Jie,
saya kat malaysia makan je belut... kat sini belalang pon dah makan... heheh... sedap kan unagi... tapi sekali-sekala okaylah, hari2 mau makan bosan... dah update blog ke belom??? sat saya pi check...

thanks for reading our adventures in Hamamatsu Now!!!
-izz farish-

2:07 AM  
Blogger salman nikolai said...

izhal, bleh tak sampaikan salam saya pada en. A.Shukri a.k.a Bard.kata padanyer apis lalem kirim salam dari UPM.

10:42 AM  
Blogger Izhal said...

salman nikolai,
salam perkenalan... Insya-Allah saya akan kirim salam yusof haslam kat dia...

1:27 PM  
Blogger shu said...

hi izhal.. ini pertama kali saya ke blog awak.. selain seronok membaca entry-entry menarik di sini.. satu je saya nak kata "anak awak sangat comel!!!!"

2:27 PM  
Blogger Izhal said...

shu,

terima kasih :)

2:41 PM  

Post a Comment

<< Home