Sunday, April 16, 2006

Kerusi Pengantin Hamamatsu...

Wow lama betul tak tulis blog. Kali ni memang kena tulis. Takut orang masuk kerja hari Isnin tak dapat berita terkini dari Hamamatsu :) Entry kali ini dibahagi kepada 2 bahagian. 1)Mengutuk makanan Jepun 2)Menceritakan pengalaman Kerusi Urut...


mari melekor...

menu yang datang dari jauh...

Baru-baru ini Alhamdulillah kami dapat makan Keropok Lekor. Sedap tak ingat. Tok Ayah pula kata "sedap betul keropok ni bila makan kat jopun"... heheh... Sebenarnya ibu saya pun pernah kata masakan dia kat Hamamatsu lebih sedap dari di Malaysia. Tapi kami yang tinggal di sini sebaliknya. Tahun lepas waktu pulang ke Malaysia, kami membakar kambing seekor dan rasanya, perghhhhh, kalah teruk makanan jepun dari segala sudut...


makanan melayu...

Kepada sesiapa yang suka sangat makanan Jepun dan selalu dok kata "I LOVE JAPANESE CUISINE", cubalah makan tiap2 hari. Pasti tak sanggup. Makanan ruji mereka ikan, nasi dan kicap. Mana ada rempah ratus. Mee soba pun celup dalam kicap dan sedut, lepas tu cakap Oishiiiii... Oishiii tang mana entah... Harap susun saja lawa...Haritu dengan selamber saya kata dekat kawan jepun saya makanan jepun ni tak sedap langsung dan tak ada rasa... Dia tak puas hati dan tanya kenapa? kenapa??? sambil sengih sahaja... Saya kata baik makanan Italy, India dan Malaysia, setuju pula dia :)


makanan melayu hamamatsu...

Depa ni bangga sangat dengan budaya mereka sampai sanggup mengatakan ikan mentah dicelup kicap oishiii... mana lagi sedap? ikan bakar dekat umbai, melaka ke sushi??? Lagi satu, mahal pula tu makanan mereka yang tak sedap ini... Tapi bab makanan ini subjecktif, lain orang lain lidahnya, ada yang lidah manusia dan ada yang lidah bercabang ;)


mari bermain...

yang mana satu mau???

tok guru Azli Jamil punya...

Selepas makan keropok lekor, kami semua keluar untuk melayan budak2 main di taman permainan. Lebih kurang sejam depa bermain. Tok mak dan tok ayah kami biar bersanding di kerusi urut Real Pro buatan National. Kerusi ini berupaya mengurut badan, betis, kaki, peha, tengkok dan juga lengan. Duduk saja berapa lama nak. Tak ada orang nak marah...


amboi sedapnye... :)

selamat pengantin selesa...

pengapit jepun pun dah selesa sangat...

Kerusi OSIM yang apek kedekut jual di Subang Parade pun kalah hebat dengan kerusi Real Pro ni... Saya pernah duduk sejam lebih atas kerusi ni sebab sakit belakang, terus baik... Kalau ada duit baik beli bawak balik Malaysia. Tak perlu beli set sofa IKEA yang tak ada fungsi, beli saja kerusi urut ni banyak2 dan susun dalam ruang tamu. Kalau orang datang, sambil bersembang sambil memngurut :)

-Selamat Menjalankan Tugas-

14 comments:

zino said...

amboi sampai terlelap tok ayah tu..kena beli satu bawak balik kampong tu hehe

azli said...

Your sons must be wondering "Apalah daddy chek ni. Dok kerja ambik gambaq saja" :P
ps: Kerusi tu mahai nak mampoih. Kalau beli satu set, tak yah beli kegheta :)

Kak Lady said...

Kak Lady memang suka makan sushi...tapi makan sesekali je...sebab lebih enak makanan kita...betul tu...ikan bakar umbai lebih Umppph!!...

Amboi seronoknya Tok Ayah dengan pasangannya...selesa betul tu...hehehehhe...

Mesti best kan Izhal...dpt makanan malaysia yang di bawa mak tu...

Izhal said...

Zino,
aiyoyo, manyak mahal la En. Zino... kami layan kat kedai je...

Azli,
Ya, mahal... hopefully one fine day proton bubuh ini kerusi dalam kereta :)

Kak Lady,
Alhamdulillah, best sangat... makan sampai tak berenti... Ada ayam dari malaysia, roti canai, maggi, keropok keropok lekor (dah habis) dan bermacam-macam lagi... thanks to Tok Ayah dan Tok Mak...

maklang said...

Maklang suka kat pinggan tu...cantek. Boleh bagi satu buat souvenir?

Berapa harga kerusi tu? Boleh belikan satu unutk I???buat kenangan dari Jepang!!!

maklang said...
This comment has been removed by a blog administrator.
maklang said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Izhal said...

maklang,
Pinggan boleh je, baru 100yen (RM3) sebiji... kerusi saya sendiri tak mampu nak beli :)

mas said...

alahai..duduk atas kerusi, siap tutup2 mata.masyuk amat la tuh...faiq dah kepit ngan tok nampak...? hahah..dah ada pembela yerr...

mama_fynn said...

jeles nye tgk pengantin selesa tu...sedapnye kena urut...ni kalau mengidam payah kena gi jepun baru dapat...;)

Syikin said...

:) yelah izhal, beli kerusi real pro ni banyak2 letak kat rmh, pas tu tetamu dtg n pegi dek krn nak berurut, free pulak tu..sudahnya tak penahnya off rmh tu ngan tetamu..dah jd macam ruang pameran.

Izhal said...

mas,
haritu abang iz nak tibai dia, belum sempat dia dah lari kat ayah... siap gelak2kan kita pulak tu... geram...

mama_fynn,
aish, kat malaysia pun ada... tak yah lah mengidam sampai nak ke jepun... tapi kalo nak mai pun boleh saja...

syikin,
hahahaha... rumah tak kosong dan sentiasa meriahla kan... bil letrik sure melambung2... tak jadilahbeli banyak2 macam ni :)

thank you all that commented here at Hamamatsu-Now!!!
-the samurai-

crimsonskye said...

Wahh.. tengok gambar pengantin bersanding tu sampai boleh rasa pulak betapa bestnya kerusi tu ;)

"Harap susun saja lawa."

Teringat kat komen saya sebelum ni.. memang pun saya suka makanan jepun sbb nampak cute dan disusun lawa2, tapi kalau nak jadi favourite food takde can la.. hehe.

Izhal said...

crymsonskye,
hahaha... mungkin lidah kita sama... lidah melayu...