Tuesday, April 11, 2006

Pembasuh kereta=Peramal Cuaca Hamamatsu...

1st of all I have a new link that is a link to http://blueyasmeen.blogspot.com/ . I decided to link because blueyasmeen has shown me that she is updating freqeuntly. As for another person that I'm thinking of linking, he has only updated 2 times... i'll wait for his third update, if he does I will link... heheh... anyway his blog is at http://halin-nukilan.blogspot.com/

NOW BACK TO HAMAMATSU NOW :)

Otearai=basuh kereta pakai tangan. Walaupun terdapat servis membasuh kereta yang menggunakan mesin automatic, otearai ini masih juga popular. Servis sebegini terdapat di stesen2 minyak di Hamamatsu. Kalau kereta sudah kotor sangat terpaksalah dibasuh.


minyak bersih dan kotor agaknya...

pakej powerdan pakej tak power agaknya...

Ahad lepas saya melayan otearai. Sebabnya kereta dah terlalu 'cun' penuh dengan habuk yang melekat dek hujan. Penuh juga dengan kelopak2 bunga sakura yang dah melekat atas badan kereta. Tak lupa juga najis burung yang tertempel di badan kereta... Saya la ni menggunakan servis otearai sahaja dan tak guna mesin drive thru automatic kerana mngikut buku manual, kereta saya tak mereka benarkan masuk drive thru machine. entah kenapa... mungkin mereka dah sepakat dengan kawan2 otearai... waktu rajin, saya akan pergi basuh sendiri pakai kemudahan mesin do it yourself. tapi la ni, tak kuasa... sejuk...

Bila sampai ke stesen minyak mobil yang biasa saya pergi untuk basuh kereta, pam attenden sudah senyum sambil memutar2kan tangan dia seolah2 bertanya "Nak basuh ke bang?"... heheh, nampak sangat kotor kut... berderet juga kereta di situ, tapi nasib baik mereka guna servis drive thru automatic... naya nak menunggu...


pakej sebelum hujuan dan pakej selepas hujan... heheh...

inilah dialog yang telah dialih bahasakan ke bahasa melayu antara saya dan pekerja stesen mobil...


seberang jalan, suprmarket entetsu...

izhal: esok hujan turun ke?
pekerja mobil: mungkin encik, mengikut ramalam akan hujan. jadi macamana encik?
izhal: hmmmm (sambil terkenang kereta dah sampai susah nak tengok cermin depan)
pekerja: macamana encik??? (sambil senyum tapi serius sebab esok nak hujan)
izhal: oklah (sambil menunjukkan pakej termurah dalam buku menu pakej2 yang ditawarkan)

terus cargas pekerja tu pi basuh kereta. sambil tu saya duduk membelek2 majalah sambil makan sushi yang dibeli di big fuji... dalam majalah mereka ada penerangan tentang kotoran lah apa lah yang boleh merosakkan cat kereta... sambil diterangkan sambil diiklankan pakej2 power yang mampu membuat kereta berkilat macam cermin... harganya pon boleh mengilatkan kepala macam cermin :)


dalam stesen mobil...

luar kedai mobil dipandang dari dalam...

di Hamamatsu, memang kena kerap lap kereta pasal sini banyak kilang2... cepat betul kereta kotor... walaupun tak hujan, lepas dua tiga hari dibasuh, anda boleh nampak debu2 kotoran atas permukaan kereta... tak seperti di Bangi, sekali basuh tahan 100 tahun... ehehe...


ashtray dalam stesen mobil...

sat lagi siap, kereta berkilat, duit hilang sikit... dan hari ini hujan!!! tepat seperti ramalan pekerja mobil... heheh...

-ya Tuan, mau basuh kereta? mau ramalan cuaca-

14 Comments:

Blogger NBB said...

basuh keta pun ada saiz, macam saiz baju. mushkil sikit la...S, M, L tu saiz kereta ke saiz darjah kekilatan pada kereta?

1:41 PM  
Anonymous ijad said...

encik mupaaaa..url kat fotopages tuh silap kot, url blog nih..td click dia pegi izhals.blogspot.com plak instead of izhal.blogspot.com hehe nasib baik saya terer teka :P basuh keta sendiri la encik mupa!

1:43 PM  
Blogger Izhal said...

Dr. Bahiyah,
ha ah... size kereta...sapa pakai perdana sakitlah nak otearai ni... pakai kancil tak sakit la...

Ijad,
Terima kasihla En. Ijad... Tuan memang terer... nanti musim panas saya basuh sendiri... heheh... tak suka hantar kedai,sebab tak bersih, tapi tak penat sebab duduk macam boss... heheh...

1:49 PM  
Blogger Fretsurfer said...

dude... org kedai minyak tak panggil polis ke.. lu nampak macam gengster nak curik soft drinks bebanyak.

2:49 PM  
Anonymous jemster said...

Gangster nak curi softdrink???Hahaha...
Bagus cuci kereta kat sana.iklannya nampak cam pro.Kalo kat M'sia,amik plywood spray "car Wash".. pastu dah bleh basuh kete org... haha..

3:23 PM  
Anonymous azli said...

I tend to use nature's car wash...
I go for a drive when it rains... :P

4:06 PM  
Anonymous Yazit said...

Encik Izhal,

Basuh kereta jarang2,
Kereta dibasuh tangan sendiri,
Hujan emas di negeri orang,
Hujan batu di negeri sendiri.

Burung Hamamatsu berak tak sempat,
Kereta Izhal tempat ia lenjan,
Peramal cuaca sungguh tepat,
Kenapa tak biar dibasuh dek hujan?

Encik Izhal bagaikan permata,
Puan Fara bagaikan ratu,
Encik Yazit hendak berkata,
Lama sangat dah jeans tu.

4:10 PM  
Blogger Izhal said...

Fretsurfer,
nasib baik dude kedai tak judge the book by its cover, kalau tak locap la wa...

Jemster,
heheh... tapi bersih juga...

Azli,
yah mee too but this time cant wait for the rain in spain to fall mainly on my plane...

En. Yazit,
opantun kedua hamba balas dengan pantun...

cantik sungguh kain pelekat
hamba beli di singapura
pokok bunga teramat dekat
hujan hamamatsu hujan sakura

jeans... Puan Fara mogok, takmau jahit dah...

6:48 PM  
Blogger blueyasmeen said...

love Yazit's pantun and your reply. tak tau budak2 21st century tau berpantun lagi! Hidup Melayu!!!

7:08 PM  
Blogger Syikin said...

hmm..bila hujan dah turun, rasa mcm rugi plak basuh keta awal2 sbb kena hujan gak..tapi kalau dlm porch..taklah rugi

7:56 PM  
Blogger zino said...

baru teringat kerete zino tu dah lama tak di basuh.. agaknya dah masuk 2 bulan kot hehe.. dulu alang yg rajin tolong cucikan .. tapi ada upah..hehe dan zino pulak memang jarang sangat hantar ke kedai cuci..

nanti lah nak tengok ramalan cuaca dulu hehe

9:02 PM  
Anonymous suhaimi said...

bro izhal..sori lama tak dapat jengah blog nih...bz skit lately..

ngan keja..ngna minat..ngan awek..ngan etc..hhe :P

neway keep on rawking bro ;)

9:02 PM  
Blogger Jie said...

Berapa kos@ongkos upah cuci kereta kat sana, RM60 lebih?!!?? Itu baru keta saiz kancil je, belum perdana lagi.

Kalau mahal gini, saya nak amik cuti tanpa gaji dua bulan, pi bukak carwash kat Hamamatsu....hehehe :-)

1:33 AM  
Blogger Izhal said...

blueyasmeen,
ofcourse we pantun... everyday... heheh...

syikin,
ya tepat sekali... tapi kadang2 kena basuh... macam bila kita bangun, kena kemas katil dan malam tu sepahkan balik... macam interview, pakai smart, lepas interview selekeh...

zino,
saya pun pikir bila budak2 ni dah besar, upah depa je... sorang basuh, sorang wax...

suhaimi,
thank you... i will continue to rock kapak :)

Jie,
kereta saiz M dalam RM60... kang nak cuti tanpa gaji habaq mai sini, kita kaw tim ngan brader mobil...

thanks a million to you all for commenting at Hamamatsu Now, it made my day...
-izhal abdul halin-

5:33 AM  

Post a Comment

<< Home