Tuesday, April 25, 2006

water ROCKET SCIENTISTS in Hamamatsu...

Harini pi lab seronok... Main dengan hi-speed image sensor yang kawan saya buat di makmal... chip yang dibuat oleh merka boleh mengambil 2000 keping gambar resolusi 512X512 dalam masa 1 saat...lajuuu tuuu... Ambil movie pendek roket air saya, tukang launch adalah tuan guru yang kelihatan sungguh gembira kerana image sensor anak muridnya menjadi :)


shooting day... pelakon belum sampai ke???

permainan hari ini, 2000fps CMOS image sensor...

cik ito melancarkan roket...

aksi-aksi Prof. Dr. Shoji Kawahito... tuan guru...

Tak sangka water roket yang saya buat untuk Faiq dan Izz Farish akan digunakan untuk ujikaji hi speed image sensor. Akan sampai ke hawaii punya conference video roket saya... Alhamdulillah... sure tercengang depa dalam hula-hula skirt tengok roket air dari Hamamatsu... Gambar2 hi speed lab kami hitam putih sahaja sebab sensor kami tak bubuh RGB filter warna...


open nozzle water rocket...

closeup launch sequence roket anak2 saya...

jarak jauh...

Juga kami ambil gambar belun meletup... Tak sangka pula saya punya handphne pun berjaya merakamkan detik2 belun air meletup... Di Hamamatsu macam2 gambar boleh diambil sebab kami di sini tukang buat chip kamera :)


en. wakamori juniour meletupkan belun air... gambar handphone...

en. park dengan lawak belon :)


ala... meletup la pula...

Hari yang berbahagia bagi En. Suhaidi dan Puan Lynn... Alhamdulillah mereka dikurniakan cahaya mata perempuan, ahli baru Hamamatsu-Now... Esok lepas pi melawat Insya-Allah saya snap2 sikit gambarnya untuk anda semua ya...

-siapakah Sofia???-

14 comments:

juwaidah said...

Cantik gambar belon meletup tu..

azli said...

En. Suhaidi dan Puan Lynn's daughter? :)

Izhal said...

juwaidah,
yang mana satu? yang hitam putih ke yang color tu? anyway thanks...

azli,
you got that right... hahaha...

kembara nazuri said...

thanks sebab balas dlm fotopages saya...saya pernah kursus kat jepun thn 2003 kat sekitar tokyo and lama kat chiba...bila tengok pic saudara rasa teringat balik kat sana...baru minggu lepas my wife ada hari pelancaran roket air tu! menarik tengok hasil rekacipta pelajar yang mencapai jarak jauh...
hope lepas ni saudara sudi berkongsi pengalaman dan sebagai kenalan dgn saya...

tenma said...

fuyyoo!! izhal!! hebatnya gambar belon melutup tu (yg last sekali B&W)

one of these days i wanna cilok your amazing MUPA pics and put on my blog .. hehe..

ilsa said...

Woohh.. ada tgk discovery channel buat coverage pasal kecanggihan japanese cipta camera with giler high frame rate..derang pun demo belon air pecah-- how the water seemed to retain the baloon's shape and suspend in mid air before bursting. awesome!--ntah2 mmg dari Hamamatsu ;)

Izhal said...

kembara nazuri,
wah, seronok betul design rokt air ni... lagi seronok kalau dapat gambar2 dia tengah terbang... ya dapat kenalan baru :)

tenma,
gambar bnw tu bukan dari MUPA, ianya dari CMOS i speed image sensor camera, gambar kamera kat atas sana tuuuu... i didnt take that picture but if you want to cilok any MUPA pics, it'll be my honor :)

ilish & safurah,
ooo ada keluar discovery ye... maybelah dari hamamatsu, sebab area ni ada satu syarikat nama hamamatsu photonics, world wide in manufacturing image sensors...

Fretsurfer said...

cool stuff!

Tenno Miyake said...

huiyo.. ni experiment apa ni.. tak faham.. tapi i like the ballon punya shot.

very kewl!

maklang said...

Tak gheti nak komen pasal kamera nih....pasal masak memasak pandailah sikit2

Syikin said...

hish..tak reti nak komen pasal kamera n roket moket nih..

alhamdulillah,bertambah umat Nabi Muhammad s.a.w.sampaikan salam tahniah warga blog utk mereka.

izhal,isteri tak wat blog ke?

Izhal said...

fretsurfer,
yeah, me cool... hahaha...

izham che ros,
experiment nak confirm hi-speed image sensor member saya... since you like the balloon picture, i consider the experiment a success :)

maklang,
haaaaa... kalau nak ambil gambar masakan maklang, kena pakai camera juga kan... image sensor and cooking la tuuu ... hehehe...

syikin,
actually ni my wife punya blog, tapi dia macam tak update so i took overlah... heheh :)

thanks for visiting Hamamatsu-Now!!!
-puan fara and the gang-

ijad lah said...

belon tuh menarik la yang hitam putih tuh..takde kaler ke camera tu eh? kenape hitam putih? bes nye experiment bende cam nihhhhhhhhhhhh

Izhal said...

ijad,
takdak lah color, pasal sensor kamera tu lab kami buat sendiri... tak bubuh color filter atas pixel... tapi kalau color sure menarik noo...