Thursday, April 27, 2006

Watashi no Suruga Ginko

Antara tempat seronok dikunjungi di Hamamatsu adalah bank... heheh... Bank dalam bahasa jepun adalah GINKO... bank saya namanya Suruga Ginko dan terletak lebih kurang satu batang rokok dari shizuoka universiti kalau jalan kaki dan setengah batang rokok jika kita naik basikal... Alhamdulillah dekat...


suruga ginko...

Tempat ini seronok kita lawat sebab layanan amat baik walaupun kita mahu keluarkan wang sebanyak 100yen... Mula kita melangkah masuk dengan jeans koyak, berambut panjang dan berbaju kotak2 ala cikanoz jahat, terus mereka sambut dengan sebutan IRASHAI MASE beramai2... maknanya selamat datang... pi kedai mana2 pon biasanya depa sambut macam ni... boleh dikatakan semua pekerja bank akan menyebutnya dengan serentak bila kita melangkah masuk...


ATM dalam suruga ginko...

Dalam Suruga Ginko pula ada seorang teller entah apa namanya yang kecik molek dan comel... Biasanya dia melayan saya dengan menggunakan bahasa inggeris ala ala hamamatsu... Tapi kali ini dia bantai cakap jepun mungkin kerana dia fikir saya dah fasih sehingga boleh berbalas pantun dalam bahasa jepun... silap sungguh sangkaannya...


booth for the boss...

pekerja suruga ginko yang kirei (cun dalam bahasa jepun)...

Macam biasa dia akan bertanya apa tujuan saya mengunjungi bank. Tanpa kata apa2 saya sengih dan tunjuk bank draft dari bank bumiputra cawangan UPM. seperti biasa dia akan berlari2 memanggil mak cik pakar bank draft untuk membantu saya... juga macam biasa saya diminta duduk di kerusi bos sambil menunggu... sekejap kemudian berlari2lah datang makcik pakar bank draft dengan segala borang dan penerangan panjang lebarnya...kalau saya silap isi, mak cik bank draft akan pura2 terkejut dan berlari2 kebelakang bank untuk ambil borang baru... diberinya saya borang baru sambil senyum... :)


sementara cikano baik menunggu borang baru :)

Keadaan di bank sini sama sahaja macam di Malaysia... Ada ATM, ada kamera banyak, ada TV... Satu saja yang takdak... Takdak pak guard... hmmmm... selamat sangat agaknya Hamamatsu ni sampai pak guard takdak dalam bank... Kalau Suruga Ginko dengan pekerja baik dan teller comel serta layanan ala boss di buka di Malaysia, sayurlah BSN semua... Janji mereka pasang pak guard benggali untuk keselamatan...

-anda suka ke bank?-

12 comments:

Tenno Miyake said...

Sebatang rokok tu, ikut isap rokok orang melayu ke orang asli? Kalau orang asli sebatang rokok tu dia isap pastu padam. Pastu nyala balik, isap sepam, padam sendiri. Pastu nyala balik, isap sepam, pastu padam sendiri, sampai habis sebatang tu baru la di kira sebatang rokok..

Anyway, bank kat sana tak siuman punya best.. tak macam kat sini..

kat sana, siap bagi borang baru dengan sukarela kalau silap isik.. bestnya..

Gua dulu kena hamun kalau salah isi. dah la kena hamun, kena ludah pulak tu.. kat muka pulak tu..

takde la tipu je la tu.. saje nak exaggerate... biasala.. tengah bosan memalam buta nih..

Kat malaysia rasanya dia akan sebut irashai mase kalau masuk sushi king..

juwaidah said...

La.. Izhal, tengah duduk tunggu si gadis comel tu, sempat lagi ambik gambar? Sure pak guard yg dalam security room heran tengok ko dok mengambil gambar. Entah2 depa buat persiapan dah, takut esok cikanoz jahat datang rompak bank pulak! hehehe..

shu said...

saya kurang suka ke bank. tapi compare with gomen office, i prefer bank. hehe

azli said...

Nope! Hate going to the bank!
ps: So you fancy yourself a chikanoz, aye? :P

agus said...

Saya suka pergi bank kalau dapat keluarkan duit banyak2. Tapi aku tabik staff Suruga bank. Belari lari melayan 'boss'. Kalau macam tu semua orang nak pergi bank, tak kira lah dapat duit ke tidak.

Yuuko said...

Ohaiyo..makan sushi baru la disambut mesra.Bank kat sini hampeh tebu. Dahle kerje stail kura-kura. Perompak masuk pon bleh x prasan.Tapi sonot pi bank bila kuarkan wang more than 5K. Rase cam hebat je. Next time pegi misti diberi senyum manis.

ella said...

Izhal... rasanya by the time u balik sume bloggers yg baca ur blog dah kenal rapat ngan hamamatsu... bila ler blh samapi sana yer... hmmmm

~ahni~ said...

izhal, chikanoz tu ape?

macam tak ade orang aje kat bank tu... seronoknya tak payah berpeluh-peluh ketiak di dalam air-cond menunggu giliran macam kat ginko di mesia nih

dr in the house said...

Izhal,

Bagus sungguh khidmat bank sana yek?

Ginko=Bank, jadi Gingko Biloba??? hehe

Izhal said...

izham che ros,
oh, ini rokok mild seven perisa nombor 6... suspen betul baca pasal bank yang izham pegi, rupa2nya lawak... legaaaa...

juwaidah,
gambar any time anywhere la ni, heheh...

shu,
gomen opis lagi best dari bank bagi saya... kalau urusan tak siap boleh datang lagi... lama2 kita kenal orang2 kaunter dia ngan intim :)

azli,
cikanoz... hmmmm... actually not, but thats what i look like at the bank... perhaps at other nice places too...

agus,
ha ah, kalau sampai wallet bloated memang syok... tambah2 kalau minah teller tu cun, tengok pulak kita loaded, terasa hensem laaa...

yuuko,
fuish, hebat perompak tu masuk orang tak perasan... 5K keluar syok ka? tak pernah try lagi... sini biasa kalo keluar kat ATM 100K... yen la tapi :)

ella,
mmg hamamatsu now ni nak kenalkan hamamatsu kat orang ramai... dak aih... saja nak tunjuk tempat hidup kat keluarga di malaysia... nak mai silalah... i got 2 extra rooms... sebelum bulam 9 la tapi...

~ahni~
cikanoz tu rasanyalah budak2 jahat mexico yang pakai baju petak2... macam dalam cerita blood in nlood out tu... kerja depa ni merompak, bergaduh dan buat kacau... heheh...

time saya pi tu ada 4 orang... 2 budak muda kat ATM, satu mak cik tua dan diri saya sendiri... kalo nak bank yang ramai orang kena pi dekat downtown hamamatsu... ramai dan macam2 jenis orang...

dr in the house,
Alhamdulillah, Hamamatsu ni setakat ni semua kedai2 dan perkhidmatan sangat tip top, world class... kalah tokyo...

ginko biloba tu bank biloba la kot... entah...

thank you for reading our father's story from Hamamatsu-Now!!!
-faiq and izz farish-

Syikin said...

eh,kalau client tgh ramai n berpusu2 masuk pun depa sambut n ucap ramai2 jugak ke? kalau camtu, bila nak abih keje? lambat siap...baru nak sambung keja client baru masuk, bangun n ucap selamat..dan lagi..dan lagi..hehe, ini imaginasi sayalah

Izhal said...

syikin,
tak tau la pulak, tapi kalau kat kedai sushi sini, client berpusu2 masuk depa semua ucap je... keje jalan jugak... multitasking la depa ni... heheh...