Tuesday, April 04, 2006

Spring Cleaning...

Spring cleaning time is here... Yep, after 4 month of keeping all the dust of winter in the house, its finally time to clean it out...

Sepatutnya harini 'spring cleaning' berlangsung di sekolah dalam lab saya. Untuk semester baru ini, ramai orang telah berpindah keluar dari makmal, untuk meneruskan kerjaya masing2. Tempat2 kosong mereka akan diganti dengan orang lain. Kedudukan orang2 dalam 3 makmal kepunyaan tok guru pun turut di 'spring clean'kan. Alhamdulillah saya tak kena pindah ke bilik lain... Tapi spring cleaning kat lab hari ini saya tak pergi pasal minggu lepas waktu orang buat kerja lain saya sebok dok bersihkan meja saya... Waktu saya buat posting ada tulisan tangan saya tulah saya menyental meja dan pc saya... Oleh sebab saya memonteng, kami sekeluarga berpeluang membersihkan rumah... Rasa macam hari Ahadlah pulak sebab ponteng skolah...


dryer besar, dryer kecil...

sinki, mesin basuh kasut, mesin basuh besar, mesin basuh besar yang kecil...

rak buku sebelah pintu masuk...

Karpet besar dekat ruang tamu yang sudah kotor sebab tumpahan air, makanan dan muntah kanak2 comel kami bawa untuk dibasuh... Tidak lupa juga lembek kami... Kami ada jumpa 'coin laundry' baru yang pakai mesin electrolux... syok betul... besar sampai 25kg punya muatan dia boleh basuh... Dryer dia pun ada saiz 'super big'... memang dobi untuk pembasuh 'hard core'... tempat lipat baju dia pun lawa dan ada ruang bacaan untuk sesiapa yang pandai membaca tulisan jepun melayan buku2 dan majalah sambil menunggu mesin membereskan basuhan mereka... diluar pula ada mesin jual air dan tempat isap rokok bagi sesiapa yang ingin 'feeling'... satu saja kelemahan tempat ni, takde kemudahan basuh kereta sekali...


carpet nak kena kering...

spring cleaning crew...

Lepas masukkan karpet dalam mesin pengering, kami ke kedai kanak2. Namanya Elfin Doll tapi sebab logonya gambar arnab, kami panggil kedai rabbit sahaja... Nak beli Izz Farish punya seluar special... Ala, seluar yang dia boleh buang air besar tulah, pampers... Faiq yang sedang sakit kepala akibat jatuh tangga semalam pun terus sihat sebab nampak permainan banyak dalam kedai rabbit... Lawak juga permainan budak2 la ni, ada telefon bimbit khas untuk kesatria baja hitam dan kamera digital yang menyanyi... Oleh sebab kepala dia benjol dan hidung dia bercalar akibat jatuh tangga, Faiq dapat permainan memancing ikan... Last2 saya dan Puan Fara yang main... Dulu waktu kami kecil2 manalah ada permainan macam ni, kalau ada pun tentu mahal punya dan kami belum berkenalan jadi tak sempat nak main bersama-sama... Inilah peluang kami... heheh...


faiq in heaven/kedai rabbit...

En. Kesatria Baja Hitam punya telefon bimbit...

singing cyber shot kiddy cam...

Lepas settle semua benda kami pun pergi ambil karpet dan lembek kami yang sudah siap dikeringkan dan kami pulang ke rumah... La ni karpet sudah bersih, pijak pun sedap dan hati sudah senang... heheh... sat lagi nak tidur atas lembek wangi kami... Tapi esok ada spring cleaning part 2... Untuk bersihkan makmal image sensor pulak... pukul 10 pagi pulak tu gotong royong ni... apa boleh buat, spring is here... ALhamdulillah :)

-spring juga nama kumpulan rock-

6 Comments:

Blogger zino said...

cuci mencuci juga pun merupakan satu budaya kat sana ke.. mesti di lakukan pada waktu2 tertentu je..

10:14 AM  
Anonymous azli said...

Lembek... What else can we call that thing?
Wonder if the word is used Malaysiawide?
Have a good day :)

10:41 AM  
Blogger Fretsurfer said...

ameng spring.
nyahahahaha.
nyahaHAHAHAHA.
NYAHAHAHAHAHAH.

penat.... penat....

11:34 AM  
Blogger Izhal said...

zino,
biasanya waktu spring nilah mencuci terbehabt dilakukan... waktu musim sejuk tak kuasa nak mencuci...

azli,
we call it futon too...

fresurfer,
lawak penat ke ni??? hehehehe...

12:05 PM  
Blogger maklang said...

Izhal:

Muka Faiq tu macam Izhal betul... Hemsem!!! (haaa...ni jangan perasang eh.....)

12:36 AM  
Blogger Izhal said...

maklang,

hish, tak perasang pong, memang doh tahu gitu... hahaha... acah aje, thank you... :)

"Thanks to all that commented today"
-management of Hamamatsu-Now!!!-

12:57 AM  

Post a Comment

<< Home