Friday, July 21, 2006

Berehat Bersama Asap :)

Ada sebuah bilik di salah satu dari 3 Jusco di Hamamatsu ini... Bilik istirehat...


jual air...

Dalam bilik ini ada vending machine... Jual air dan jual rokok... Sebelahnya ada bakul sampah...


jual rokok...

bekas2 sampah...

Ada kerusi artistic pula... Lawa tapi nak duduk susah... Tapi saya tunjukkan cara duduknya...


kerusi lawa saja lebih...

cara menggunakan kerusi lawa saja lebih...

Ada mesin pencuci udara pula... sekelilingnya ada 4 bekas untuk buang abu... ada pemadam api...


mesin pembersih udara...

pemadam api...

Ada logo ini pula... Tapi lainsikit, tak ada palang...

Oh, bilik untuk perokok sebenarnya...

-entry simple-

27 comments:

yus said...

Nampak canggih jer tempat tu yer! hehe

juwaidah said...

hahaha.. kat UK tak jumpa lagi tempat cam ni! Baru-baru ni, diorang buat law, dalam bar pun tak leh merokok.

Lan Rambai said...

sinaganaga pernah tulis.. amoi jepun hanya akan isap rokok jika ada tempat duduk.. tak manis kalau isap berdiri.. ko perasan tak fakta ini?

Jie said...

Masa aku gi BTN ari tu, tempat merokok dinamakan 'sudut maut', sebab ia sebuah pondok buruk di bawah sebatang pokok tua. Jika nak merokok anda harus ambil risiko, mungkin maut jika pondok tu roboh atau dihempap dahan pokok tua yang patah. Ironik betul... hehehe :-)

Izhal said...

yus,
heheh... iye ke?kerusi tu canggih sikit...

juwaidah,
apara UK ni...

lan rambai,
hmmmm...selalu juga nampakamoi2 jepun ni isap sambil berdiri... tapi sini isap sambil jalan2 memang salah...

jie,
memang tak patut BTN tak sediakan tempat yang lebih baik bagi mereka yang menggemari hobi merokok ini... heheh...

azlijamil said...

That is the nicest smoking room I have ever seen. Wish they have that everywhere.

FaEzHussain said...

Kotak rokok kata, merokok bahayakan kesihatan...

dan juga membocorkan poket.....

:D

KAMATO said...

kerusi dibuat sebegitu supaya mungkin supaya semua orang tak lama duduk dalam bilik maut tu he he.....

Ikelah said...

cangggih! sungguh proaktif. good approach agar orang tak merokok merata rata dan mengganggu mereka yang tidak merokok.

Izhal said...

azlijamil,
neee... love it man...

faezhussain,
ha ah dia tulis kat tepi tu... inilah reverse marketting plan yang tak pernah2 menjadi...

kamato,
hahahahahaha... hihihihi... ye la tu... tepat...

ikelah,
Wah, Dr. Azmi... sesuai buat kat hospital ke bilik2 macam ni??? acah aje... hehehehe...

maklang said...

ada jugak tempat camni eh...kat malaysia ada tak agaknya?

anggerik merah said...

selamat merokok!

shu said...

hmm.. best jugak ya tempat rehat di Jusco kat sana. Kalau di Malaysia ni saya suka Jusco Midvalley, sbb sy mmg hantu MV. Toilet nya ok sikit and lebih selesa berbanding toilet2 lain di MV. tapi tak lah secanggih Jusco Jepun..

crimsonskye said...

Bukan kerusi je lawa, tong sampahnya on lawa.. hehe

Syikin said...

bagus tul lah ada bilik merokok, jd persekitaran luar selamat drp asap rokok.

izhal, merokok ke? kalau tak, alhamdulillah. kalau ya..boleh ke berhenti? dua org bapa saudara saya kuat merokok, sorang meninggal sbb barah paru2 n sorang lagi sbb barah hati. punca utama merokok. sian kat anak2 n isteri mereka sbb meninggal dua. both died at early 40.

Zakiah said...

Eish kalau kerusi lagu tuh baik aku nyangkung ala p ramlee, lagi baiikk

Hajah Che' Puteh dan Tunku Nurul Ashiken said...

Mak Chaq dan Kak Chik dari Bangi berpesan:

Ih!!! Semua sihat ka anak anak? Parah lagu mana? Anak kecik lagu mana si Izz Farishhhh? Ok ka?
Bila mau balik :) (BTW, ni Alpyan yang tulis... hehehe. mak chaq belum tau pakai keyboard Kak chik plak nanti terlebih pressure. hehehehe).

Jaga kesihatan Doktot Izhal. Jangan banyak isap rokok. Kesian dekat anak anaaaak. Satni takdak bapaaak.

Stok Go (Stop Go... Mak Chaq nye kata kata)

zino said...

kat sini bila jumpa lambang tu sure ada palang.. hehe

krusi tu bukan apa.. tak mau selesa sangat.. jangan lepak lama lama.. dah hilang gian sila beredar hehe..

Izhal said...

maklang,
rasanya belum nampak lagi yang official... tapi yang unoficial ada banyak...dibuat oleh kaki2 perokok di ofis merka... heheh...

anggerik merah,
hait terima kasih :D...

zakiah,
isap rokok ke??? kalo iyebaik berenti... heheh...

ma chak and kak chik...
Insya-Allah bulan 9 sat ni ih baliklah... stop go stop go kena go la pasai go dok belakang stop...

zino,
ya tepat sekali... mat gian bukannya peduli pasal kerusi... janji lepas gian...

shu,
MV tu besar woooo...lagi canggih dari Hamamatsu ni... no contest punya mall tu...

crymsonskye,
ya ka... hahahaha...

syikin,
ha ah, sejak form 3 dulu saya isap rokok... seram juga dengan komen Puan... Insya-Allah saya cuba berhenti... arigato-ne :)

Edoras said...

Perrghhh!! Kat Jepun semua ada!! Canggih pulak tu!!

Ikelah said...

saya rasa sesuai di hospital bilik macam ini. namun begitu harus diletakkan poster yang memberi maklumat agar perokok tahu apa yang mereka hisap, kesan pada diri, keluarga dan orang di sekitarannya. sekurang-kurangnya asap tidak merata-rata dan perokok dapat ilmu yang berguna. berhenti atau tidak, itu persoalan lain.

Yazit said...

Tuan Izhal,

Teka-teki teka tekuk,
Ular mati hisap rokok.

Teka-teki teka tekuk,
hisap apa tangkap lentok?

Kak Lady said...

Kerusi nampak lawa saja tu...macam tak selesa aje...memang betul pun...nampak lawa aje...

Tapi tempat tu nampak besih, neat & tidy...

Mama Sarah said...

ooo rupa2nya hang lah yang dok menyorok kat atas siling dorm dulu yea? sayalah LDP yang buat spotcheck.

Izhal said...

mama sarah,
aish silap tu, saya tak di siling, saya dok bawah dorm... dulu saya apply jadi LDP tak dapat, last2 masuk bertanding jadi ALP, Alhamdulillah dapat... syok juga siap ALP dibayar gaji heheh...

kak lady,
tu yang heran tu, semua tempat kat sini neat and tidy...

tuan yazit,
budak comel dicubit di pipi
nama si comel Mohd. bin Saleh
isap sampai lentok tak gunakan api...
tapi orang kawin saja yang boleh hahahaha...

ikelah,
iyelah Dr. saya pun setuju, bubuh sekali dengan poster2 gerun dan info2 yang menunjukkan kerugian ekonomi peribadi dalam bilik macam tu...

edoras,
hampir semua... depa masih takde nasi lemak, roti canai dan teh tarik yang murah2 :D

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal-

jemster said...

Giler best tempat merokok diaorang..

Izhal said...

jemster,
heheh... selesa le juga...