Wednesday, July 12, 2006

KURUMA H2... :)

Sekali-sekala di Shizuoka Universiti adalah pameran menarik... Kali ini pameran KURUMA (kereta) pakai gas hidrogen... Time dunia perang pasal minyak, Jepun buat benda lain, depa buat enjin alternatif... Bagus betul macam ni, lebihkan kerja dari bercakap... Jangan jadi macam proton...


cara mengisi gas...

hasil kajian Mazda dari dulu-dulu...

hasil kajian... heheh...

Ada juga poster2 di pamerkan. Yang paling syok saya tengok spoter kronologi depa bangunkan teknologi ini... rupa2nya tahun 1991 Mazda dah mula buat enjin hidrogen... masa tu proton tengah pikir2 lagi macamana nak bukak skru enjin magma dalam proton saga... heheh... dari dulu sampai la ni depa kata dalam bahasa canggih "We have to start somewhere"... tempat "start" tak jumpak lagi la proton ni... heheh...


prinsip buat elektrik dan air...

Enjin hidrogen yang terbaru dipamerkan oleh Mazda kat sini adalah jenis rotari... Enjin ni dimuatkan dalam kereta x-men, RX-8 sports car... canggih... Tak silap saya (mungkin silap),enjin ni bakar hidrogen terus kot... entah...kalau nak tau,tanyalah En. Suhaidi... Dia hebat dalam bahasa jepun ni... tapi kadar tukaran bahanapi kepada tenaga enjin 90%...juga kalau tak silap saya...


prinsip enjin honda...

Honda juga tak maulah ketinggalan macam proton jadi depa pun tunjuk skill dengan enjin depa... Prinsip honda guna lain sikit... hidrogen campur oksigen dapat elektron untuk jalankan engine... bahan buangan air... kira2nya guna hidrogen jugalah...


hidrogen rotari engine...

pintu kereta...

hasil kajian terkini Mazda...

lalat pun minat...

hasil kajian terkini honda...

memang betul negara ni nak gunakan hidrogen... depa ada bagi kertas soal selidik pasal kegemaran orang dengan enjin ini... lagipun depa bukannya negara pengeluar(penyeleweng) minyak... lagi baik depa guna hidrogen... saya ingat lagi 10 tahun ramailah orang2 Hamamatsu ni naik kereta x-men hidrogen...

-barulah Jepun :)-

19 Comments:

Blogger Lan Rambai said...

kos macamana?

1:16 AM  
Blogger FaEzHussain said...

Tuan Izhal,
Menarik ni...

btw kesian proton asyik kena perli jek dlm entry ni ahaks....

yang takde kereta..
faez

2:20 AM  
Blogger Izhal said...

lan rambai,
kos tak tahu sebab belum keluaran pukal... masih dalam tahap kajian...

Dr.Faez,
Saja ja perli proton,bagi semagat sikit depa...

3:56 AM  
Blogger Zakiah said...

this is pure rocket science untuk Proton. Orang dah ke bulan...kita masih lagi dalam lubang cacing carik jalan keluar...

Kalau ada kereta camni senang sket. Takyah sibuk pakai petrol yang semakin susut betul tak. Sumber semulajadi tuh...lama lama akan luput.

Eceh..aku ni macam wakil Green Peace pulak.

4:58 AM  
Blogger Syikin said...

dpt ilmu baru lagi.tima kasih

10:31 AM  
Anonymous azli jamil said...

Kutuk-kutuk Proton.. Balik Malaysia nanti depa pukui :P

11:43 AM  
Anonymous ella said...

izhal dah lega yer blh cite pasal keta plak :)

p/s: so how's yesterday (sibuk jer nak tahu pasal org keja sendiri lum siap2 heheheh... tak per yer!!!!)

3:34 PM  
Blogger shu said...

wah.. ilmu menarik saya dapat hari ni.

tq!

9:07 PM  
Blogger maklang said...

maklang suka cerita x-man ni...

12:13 AM  
Blogger yus said...

Menarik....lagi satu idea org Jepun yg kita masih tak boleh nak ikut.

3:00 PM  
Blogger pyan said...

Bagus sungguh urang Jupun ni
Mesti dia orang ramai yg member Green Peace

5:51 PM  
Blogger agus said...

Ahah...sang lalat.. tak tahan....muahahah

6:43 PM  
Blogger Raiedzall said...

ni video yg berkaitan... kisah pencipta kereta pakai air (tapi dah kena bunuh :0)
http://video.google.co.uk/videoplay?docid=-3333992194168790800&q=water+car

9:35 PM  
Blogger KAMATO said...

izhal kena curi idea tu bawak balik mesia

1:34 AM  
Blogger ~ahni~ said...

ini entry mengutuk proton ke... well, no komenlah. kesian pulak kat member2 yg keje kat proton

BTW, harap2 ada la enjin yg boleh di-powered selain dari hidrogen & minyak petrol

11:51 AM  
Blogger zino said...

baru sat tadi member yg beli naza sutera mengeluh panjang.. keter baru sebulan tapi asyik masuk woksop je..

nasib baik angah tak minta nak beli keter tu..

5:58 PM  
Blogger thewailer said...

inilah mazda paling hot and hi-tech I've ever seen!!! how much estimated once on road? mesti sky rocket punya price nieh..sememangnya Jepun :)

1:47 AM  
Blogger Izhal said...

Zakiah,
Harap2 proton punya CEO semua baca your comment...

Syikin,
sama-sama ;)

azli jamil,
kalau depa masih kuat le tapi heheh...

ella,
thanks for asking... Alhamdulillah orait je, thesis diterima tanpa correction :)

shu,
your welcome...

raiedzall,
wah dah tengok... thanks... boleh dikaji benda ni tapi kena mau berani kerana benar le...

kamato,
orait... kasi maju proton ye dak??? heheh...

~ahni~
entry mnyedarkan proton... bagi depa tau sikit depa ni beban...

zino,
lega ne... kalau tak sure pi workshoop manjang...

thewailer,
ha ah, canggih juga... price tag belum ada pasal masih prototype, tapi rasa2nya mula2 keluar je mahal... kalau sambutan orait harganya jatuh macam biasa :)

maklang,
saya pun suka juga...

THANKS FOR READING HAMAMATSU NOW!!!
-izhal-

12:34 PM  
Blogger Oh! Jasmine said...

*Macam ku kenal saja itu kereta sport hehehehe*


Idup mazda..sebab aku nih mazda fan..

10:38 AM  

Post a Comment

<< Home