Monday, July 17, 2006

Hamamatsu Panas, Sungai dan Ayam :)

Dua hari lepas Hamamatsu telah menang pertandingan tempat terpanas di Jepun... Suhu mencecah 39 darjah celcius dalam dua hari berturut2... Udara pun lembab jadi Melayu2 Hamamatsu pun bertindak segera untuk menyejukkan badan sambil mengenyangkan perut...


jambatan cantik...

baru tiba...

baru sampai...

Appetizer...

En.Suhaidi

Mana lagi kalau kami tak pi BBQ di tepi sungai Otakugawa... Agaknyalah nama sungai dia macamtu... Nak pergisungai yang sejuk lagi nyaman ini bukannyajauh dariperkampungan melayu Hamamatsu...Hanya 30km tapi memakan masa 2 jam walaupun naik hi-way...S ebabnya banyak traffic light dan kami berkonvoi 5 buah kereta...


masih menunggu ayam...

round 1...

En.Shukri...

Bila sampai di lokasi tengok orang2 jepun telah banyak menawan sungai...tempat2 best dah diambil tapi Alhamdulillah kami dapat tempat yang best juga heheh... Siap boleh nampak anjing jepun bermandi-manda sekali...


padam bara...

buang arang...

Menu, BBQ ayam 3 jenis, BBQ sotongdan ikan bakar... Speghetti, mee,nasi himpit dan kek... Oleh sebab perut dah kenyang,sungai yang deras takhanyutkan kami... heheh...







AIr singai pula, nyaman... Terus hilang rasa bahang 39 darjah celcius tersebut... Patutlah ikan2 dalam sungai tersbut tak keluar ke darat... Bukan setakan takut lmas didarat, tapi rupa2nya dalam air lebih nyaman...








kalau anda tengok sungai jepun ni, ada yang kawasan berupa macam longkang yang bersih... tebing2 sungai yang curam biasanya depa dah buat dinding konkrit supaya kukuh... tapi airnya mmang tak bau macamair longkanglah sebab ianya air sungai...




Rasanya lepas pulang ke rumah masing2, semuanya flat dan terus berehat... Habis tenaga digunakan hari sebelumnya untuk bujang2 berbakat ini potong ayam,potong sotong,siapkan bahan2 dan lain... Di tempat berkelah pon depa bekerja keras membakar ayam, lepas tu depa mandi sungai dan pergi ke kedai sebab air minum habis walaupun air sungai mengalir deras... memang letih... bulan 8 ni ramai antara depa yang balik ke Malaysia bercuti... Kalau2 anda cam rupa kacak mereka, tegurlah depa dan ajaklah depa ke sungai... Tak macam orang Malaysia di Malaysia, lepas depa habis berkelah, depa kemaskan balik tempat tu sampai macam belum pernah orang pijak... sampah depa bawak balik sekali... TABIK!!!

-sayangilah sungai anda-

15 comments:

blackpurple said...

Pergh..bestnya berlibur di tepi sungai macam tu...

Jangan mimpi la kalau kat Sg Klang, Sg Gombak ataupun Sg Kuyoh boleh buat macam ni........

Dd said...

izhal, dulu group ALP pi picnic kat waterfall apa ntah...nko sorang tak mandi..skang dah bleh mandi sungai ker?

Izhal said...

blackpurple,
ya sekali sekala seronok... sgklang 200 tahun dulu mungkin happening juga ya...

DD,
eh aku tak mandi ke??? tapi yang sure aku ingat aku main drum dalam hutan time tu... syok weh...mananya URL fotopages ko ni???

Syikin said...

bestnya picnic ramai2 camni.krg sikit rindu kat org kampung.

moga amalan mmbersihkan dan mengemaskan bekas2 piknik tu dikekalkan wlwpun dah balik ke msia :D

azli jamil said...

That picninc sure looks like fun :)

anggerik merah said...

Izhal, sekali tengok macam suasana kat sungai chongkak!

Raiedzall said...

Lepas mandi sungai, perut pun lapar lalu naik ke tebing dimana ayam panggang sudah terhidang... perfect!

yus said...

Seronoknya dia mandi-manda di sungai. Ayam BBQ tu pun nampak sedap. Sampah bawa balik sekali??? tabik!!

FaEzHussain said...

bestnya tgkkan kejernihan sg tu.
sini pun panas berbahang, suhu dah nak mid 30s.... cam biasa la, omputeh, panas2 cam ni, yang laki nya terus tak berbaju walaupun ke supomaket, yang pompuannya tutup mana patut jek...
doktor pompuan omputeh gi kerja, pakai cam nak gi beach, doktor laki kena pakai tie, adil ker tu?
kalau di tasmania dulu, panas merambang cam ni, consultant gi kerje pun bertie tapi pakai seluar bermuda takat lutut (bukan yang berbunga2 la)

panasss nyaaaa....

ps: bila viva tuan?

Jie said...

Yang pakai seluar katok tu comel lah :-) oit, gambar nombor sebelas haa...

Teringat masa sekolah asrama dulu, ada anak sungai mengalir di tepi kawasan sekolah, tempat kami ambil angin sekali-sekala, dan tempat mandi bila time paip kering. Best nye mandi sungai!

Tenno Miyake said...

bro... mana amik ayam2 tu.. semelih sendiri ka?

gitartong said...

menarik!

Izhal said...

syikin,
ya, harap2nya semua yang baik dari jepun ni kami bawak balik sekali...

azli jamil,
sure was... i wish it could be a once a week event...

angvgerik merah,
hahahaha, Puan selalu ke sungai congkak ke??? orang2 area cheras dan kajang mmg familiar ngan sungai tu... lagi satu sungai tekala...

raiedzall,
ya itu tepat... lepas kenyang turun balik masuk mandi... lepas tu naik balik... lepas tu turun balik sampailah bbq habih...

yus,
tabik budak2 bujang sini... pembersih dan hensem depa ni...

faezhussain,
lahai, nasib baik saya tak kerja sebagai doktor lelaki kat sana... heheheh... kelayakan pun tak ada... heheh... VIVA Alhamdulillah, sudah lepas comitee defense dan tesis diterima tanpa pembetulan... lepas ni public defense saja :)

jie,
oh thank you... ikut bapak dia tu... hahaha...

tenno miyake,
ayam tu kami beli kat supermarket nama BIG FUJI... imported from brazil dan murah lagi halal...

gitartong,
ya...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal-

Anonymous said...

Berkelah memang menyeronokkan & bawa kenangan manis. Ngapa tak cerita pokok2 sekeliling tu, apa namanya? Batu batan keliling tu juga tentu ada yg minat nak tau jenis apa. Agaknya pH air sungai tu camana, ya? Tak nampak ikan2 ka kat dalam air tu? Ikan2 apa? Boleh ka dipancing (kalau ada ikan la). HAMAMATSU-NOW hebat!

- Oghang Lama

Izhal said...

Oghang Lama,
MInta maaf tak cerita nama jenis2 pokok sebab saya sendiri tak tahu namanya... tapi waktu itu nampak gayanya banyak lalang... heheh... batu-batan pula tajam2 yang didarat dan dalam air... tapi dalam airnya penuh lumut jadi licin... ikan pula bila menyelam boleh nampak banyak bermain2 dekat kita... ada juga yang memancing tapi yang dapatnya besar2 tapak tangan... jenis2 ikan 'trout' tapi bukan trout gitu... atau nama jepunnya'ayu'... nak memancing kalau tak silap saya kena ada lesen... Hamamatsu-Now!!! hebat???heheh trsengih panjang, terima kasih... :)