Tuesday, July 25, 2006

Meh main bungapi :)

Musim panas juga musim mercun dan bunga api... Di supermarket2, convenient store (kombini) macam 7-11 di sekitar Hamamatsu biasanya jual bunga api dan sedikit mercun kepada orang2 yang berminat...


mercun bebola sakti...

mercun parachute...

mercun tembikai...

Macam di supermarket depa jual macam2 jenis... Ada bunga api, mercun das, mercun parachute, mercun roket... Oleh sebab benda2 ini dimainkan waktu malam, depa jual sekali ubat nyamuk dan alat2 mencegah digigit serangga macam spray dan bunyian ultra-sonic... heheh... lawak weh jepun ni...


mercun multiple nozzle...

mercun katun...

mercun roket...

Kali ini kami beli satu paket bunga api harga 378yen (kalau convert dalam RM15, kalau tak convert dalam RM3.7m saja)... Saja nak bagi budak2 try... Ada satu mercun yang biasanya dibuat sebesar pemeluk, ianya dibuat dari buluh dan diikat dengan tali... Anak2 jepun yang nak baligh kena berani peluk mercun ni waktu dia terbakar... Ada pula version mini kami jumpa...


mini mercun peluk...

medium bakar duit pack...

mega bakar duit pack...

mini bakar duit pack...

Tempat main adalah di padang Kokusai-Koryu-Kaikan (International student house)... Macam2 warna bunga api depa... Yang rupa macam kelongsong gula2 sagu tu mula2 bakar warna merah, lepas tu tukar jadi warna kuning dan berakhir dengan warna hijau...


praktis untuk raya...

bunga api kuching...

ibu yang takut tak menentu...

Sayang sini tak ada jual batu karbaid... Kalau tak bolehlah kami mengajar jepun buat meriam buluh... tengok depa berani peluk tak... heheh...


bayi yang berani...

yeah!!! abah memang best!!!

nampaknya jepun masih belum jumpa teknologi mengurangkan asap bunga api... mungkin saja depa tak cari teknologi tersebut sebab asap tersebut boleh menghindari nyamuk... tapi bila dah habis main, budak2 semuanya bau macam tahi... tak tipu... asap bunga-api depa bila melekat kat baju bau macam tu...

-selamat membaca-

20 Comments:

Anonymous dasheela said...

kat sini x ble main mercun...
sok...sek...sok...sedey

2:44 PM  
Blogger NBK466 said...

Wah...manyak syiok main munge api & BAPAK mercun tanpa rasa BERSALAH....Thanks atas lawatan ke BLOG den.

p/s : Hamamatsu tuh gapo dio???

2:59 PM  
Blogger Raiedzall said...

busuk sangat kah asap bunga api itu? :P

5:19 PM  
Blogger shu said...

mercun bebola sakti nampak menarik...

~~ dulu zaman kanak2, main mercun sampai berlubang baju raya, :p..

~~ dlm GTO pun saya tgk time summer diorg main bunga ai/mercun mlm2.. mmg main time summer je la ek? winter kang... ermm

9:12 PM  
Anonymous khamsiah said...

sonok main nampak... kita takleh wat balik main kat mesia ke? kalo leh kan besh nak dekat raya nie heheh..

9:53 PM  
Blogger Abg IM! said...

besnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!

6:00 AM  
Blogger zino said...

kalau macam tu sebelum main bunga api tu pakai baju hujan tu.. hehe bau agaknya tak melekat kat plastik tu hehe

teringat main mercun tembak2 masa kecil dulu hehe

10:42 AM  
Blogger Edoras said...

Rajin betul Dr. Izhal nie update log, eh?

10:56 AM  
Anonymous azli jamil said...

I love the mini bakar duit pack...
pic :)
ps: I often wonder how you sound like :P

12:54 PM  
Blogger yus said...

Amboi!! Bermacam2 bunga api nampak, sini ada gak, tapi cuma time ada celebration tertentu yg di benarkan main jer baru diorang ada jual utk public.

4:01 PM  
Blogger maklang said...

bestnya main bunga api...teringat masa kocik2 dulu!

10:48 PM  
Anonymous rasso said...

Uik.. betul ke bau mcm tu... pos r satu kat kite.. wakakakak

10:51 PM  
Blogger anggerik merah said...

Ni practice main mercun raya ka?

12:21 AM  
Blogger blackpurple said...

Nak kirim sekotak dua untuk hari raya nanti boleh ke izhal...? he he he..

12:49 AM  
Blogger KAMATO said...

izhal, kat situ tak dengar ke org putus jari main mercun macam kat tempat kita?

1:11 AM  
Blogger Edoras said...

Are these being taken with the 350D? hehe...

8:06 AM  
Blogger Ikelah said...

masa zaman kanak kanak saya turut suka bermain bunga api/mercun tetapi kini tidak. cuma anak anak saya yang minat.

namun begitu kami adik beradik yang ah tua bermain juga sewaktu hari raya sebagai aktiviti bersama keluarga. something to play, share and talk.

9:00 AM  
Blogger Izhal said...

ikelah,
iyelah... saja something to do bila berkumpul beramai2 kan...

edoras,
no sir,this activiti was done on the night b4 i got the 350D... if you have any shooting combinations,do share with me :)

kamato,
blum lagi la Tuan... mungkin ada tapi kan depa cakap jepun... jadi kalau saya dengar pun saya tak tahu... tapi kemungkinan besar sangat tiada...

blackpurple,
Allah,kalau boleh saya pun nak bawak balik berkotak2 untuk raya tapi masalahnya dalam kontena tak bagi bubuh bahan api... sayang sungguh... gomen ne...

anggerik merah,
iyelah Puan... heheh... mmg practice makes perfect...

rasso,
iye betul... sebab isteri saya sekali kata bau macam tu... kalau saya sorang je yang bau,mungkin silap saya heheh...

maklang,
:)

yus,
oh macam UK punya style... kalau time depa jual tu belilah sepeket, saja2 main...

azli jamil,
yeah its a fun pack... but if i wre a rich man, id get the big pack... i also wonder how you actually sound like... :D

edoras,
aiseh, antara org pertama panggil gittew 'blush-blush'...takgradlagi but thanks for the vote of confidence... heheh... rajin le juga... macamana Tuan rajin update fotopages tu...

zino,
hahahaha...haaa nanti kalau rajin saya try...bunga api dah beli sepeket lagi ni... pantang faiq tunampakbunga ap...nak aje... bagi jelah chance kat dia, kat sini harga pun Alhamdulillah berpatutuan...baju hujan pun ada yang murah hahahahhahaa...

rolandhashim,
ha ah... nak praktis night mode shot pakai MUPA sbenarnya saya ni...;)

khamsiah,
tu lah dia...tak leh...kalau tak time saya pun cadang nak bawak balik sekotak besar untuk raya... heheh...

shu,
hahahaha...rasanya time winter bunga api tu kuncup... sebabnya bunga-bunga lain layu walaupun ada bunga yang kembang... tapi tak semeruah musim bunga... ngarut punya jawapan ni... heheh...

raiedzall,
busuk Tuan... betul... wife saya pun kata busuk, jadi confirmlah busuk...

nbk466,
hamamatsu tu nama bandar kat negeri shizuoka dalam negara jepun... oh memang tak rasa BERSALAH pasal memang boleh main di sini... rembau kat mana?kalo kampung batubolehle raya main sekali...

dasheela,
tu la undang2 tak masuk akal... heheheh...

10:21 AM  
Blogger Izhal said...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal-

11:25 AM  
Blogger Edoras said...

Izhal - you should try this quote for yr FP -->

[quote="Izhal from Hamamatsu"]
[b]1 - Edoras[/b] - Thanks! LOL
[/quote]

4:05 PM  

Post a Comment

<< Home