Tuesday, July 04, 2006

En. Nakamura Michihiro :)

Baru-baru ini orang2 Hamamatsu telah mempamerkan kecekapan mereka dengan menyenangkan kehidupan saya di sini... Waktu itu jam 12.30am dan agak awal saya pulang ke rumah dari makmal...Nak dijadikan cerita waktu pulang dompet jatuh...


kayuh basikal waktu malam...

terang lampu jalan...

Sambil menyambil saya mengayuh basikal terasa dompet tak ada... Tak sampai seminit pun benda tu lesap saya dah perasan... Apalagi, macam samurai kena belacan saya pusing balik dan cari...Tapi ditakdirkan samurai melayu ini tak jumpa dompet dia...


kabus 4.50am...

kabus kaw2...

cari dompetdi universiti...

Jadi saya tiba dirumah dengan tiada dompet dan rancangan x-files pukul 1pagi pun terlepas... Terus saya call En. Suhaidi minta dia cancel mana2 kad bank yang patut... Dari kehidupan yang mudah dengan segala kad bank yang boleh mengeluarkan duit dari dinding terus jatuh susah sebab dompet hilang...


abah nakpi balai??? bye-bye:)

Pukul 4.50am Puan Fara ajak pi round sekali lagi mana tahu jumpa dompet... Kami pun pi le dengan bertawakkal tanpa lesen memandu dan kad id... Kad id Puan Fara pun dalam dompet saya heheh... Kami cari ditepi jalan dan dalam universiti tapi tak jumpa... Kami balik tidur...


balai polis depan pachinko...

Tepat jam 9pagi orang dari opis sekolah talipon kata dah ada orang jumpa dompet saya. Saya kena pi ambil di balai polis... ALHMADULILLAH!!! sampai sana para pak polis tengah menanti dengan dompet saya... Depa kata budak Shizuoka Universiti yang jumpa lebih kurang jam 9 jam lalu... Perghhhh tak sabar2 depa ni nak buat kebaikan... Rasanya dompet saya jatuh, dia terus nampak dan terus simpan... Hebat... Yang lagi hebatnya semua dokumen dan duit berpuluh2 ribu dalam dompet tu dia tak sentuh... Puluh ribu tuuu... yen la tapi...kalau RM puluh ribu samurai kayo la saya ni... heheh...


En. Nakamura yang baik hati:)

Tiba di sekolah saya pi jumpa En. Nakamura Michihiro pelajar tahun 1 yang serahkan dompet saya ke polis... Alamat dia semua polis dah bagi kat saya... Tu yang boleh jumpa dia tu... Ya, nama keluarganya macam nama pemain bola liga Jepun yang tersohor satu dunia tu... Mengikut adat jepun ada finders fee yang patut diberi... Mungkin untuk galakkan orang memulangkan dompet yang dijumpai... Tapi En. Nakamura tak mahu terima... Dia berkeras dia buat ikhlas, jadi saya hanya mampu belikan dia air kotak kegemaran saya perasa pisang dan bergambar dengan dia :)


poket tak dalam...

dompet jatuh...

Setelah semuanya selamat, saya pun menjalankan siasatan CSI macamana boleh jatuh dompet tu... Rupa2nya poket blakang jeans uzur saya dah tak dalam sebab terpaksa dijahit heheh... Jadi mungkin waktu basikal dikayuh laju, dompet tersebut jatuh ke jalan...

-Jadilah macam En.Nakamura-

16 Comments:

Blogger NBB said...

ada beberapa persoalan yang bermain di kepala otak saya:
1) adakah samurai kena belacan sama macam kera kena belacan?

2) samurai makan sambal belacan tak?

3) air perasa pisang? pisang tu datang dari mana? jepun ada tanam pisang ke?

saya agaklah, mesti rasa legaaaa sangat bila awak jumpa dompet tu balik kan. alhamdulillah. balik malaysia kena buat kenduri kesyukuran..

1:48 AM  
Blogger Raiedzall said...

Syukur..
Saya penah cicir dompet di stesen bas Ipoh (medan kid), selang 3 hari se-org lelaki cina telah terjumpa dompet itu di tepi longkang kat manjoi, dia pulang kan kat opis saya (sebab ada name card dlm tu)... semua ada kecuali duit beribu-ribu sen je yang hilang

syukur juga :)

3:17 AM  
Blogger yus said...

Syukur alhamdulillah. Jumpa balik dompet tu. Kalau tak...naya jer. Saya pun pernah kehilangan beg duit di bandar KT satu ketika dulu. Baru jer kuar duit 150, semua lesap, dgn duit2 dlm bank pun lesap sbb ada no pin kat dlm beg duit tu...huhu. Satu pengajaran pada saya, jgn duk simpan pin no dlm dompet.

3:40 AM  
Blogger simah said...

pengajaran terbaru utk izhal..
Beli SELUaR BARU!!!..

mesti u gabra gila satu mlm yea? puan fara pun mesti tak bole tido.. i ada satu soalan ja..kenapa id puan fara u pulak yg pegang??

4:40 AM  
Blogger Zakiah said...

aper daa...jeans tu simpan dalam gobok terus. Dah tahu nanti kalau pakai jatuh lagik dompetnyer.

hai..kalau student di mesia sure dah kebas duit beribu ribu itu beli henpon nokia yang latest. Hihihih. Bagus budak tuh.

Biler agaknyer Malaysia nak jadik begitu yer???

4:44 AM  
Blogger Tenno Miyake said...

Kalau kat oversea, memang tak takut kalau dompet hilang.

Kalaulah Malaysia pun cenggitu.

Tapi saya lebih berminat kepada air kotak perisa pisang. I used to like ice blended pisang kat Gloria Jeans (ada lagi tak skrg?)

Sedap ke air kotak tu?

8:10 AM  
Blogger Shami said...

Syukur dah jumpa, sah malam tidur tak nyenyak...hi..hi, dan Mr Nakamura kebaikan awak itu telah diwar-warkan oleh En Izhal ke serata benua...ha..ha..ha

Dan kabus itu wah best nyer, ingat kat kg saya dolu2 bila keluaq nak kesekolah, naik basikal, lalu kat tepi sawah dan sungai, ada kabus..lagi tebal dari izhal tunjuk tu ..syoknya....nak tau ada kabus ke idak, petang hujan gerimis, esok pagi sah ada kabus....

8:23 AM  
Anonymous miyuu said...

Dulu masa kat Tokyo Disneyland, my standard 5 student lost her video cam yg baru jer dia beli for the trip. Masa tu we all rasa mcm tak de hope dah.. dgn ramainye manusia masa tu.. tapi try jugak cari and at last pegi kat one center ni (apa ke nama ntah-dah lupa). Kena isi one form.. bgtahu details apa yg hilang and taraaa... tak sampai 5 minit.. diaorg show the videocam yg hilang tu.. happy giler... tak sangka betul.. one of their staff terjumpa kat 'Tomorrowland'. Rasanya if it happened kat Sunway Lagoon ker.. ada harapan tak jumpa ye... hmmm...

9:45 AM  
Anonymous Dd said...

sungguh uzur jeans itu...tp tu yg best pakai ye dok?...since dapat balik dompet tu kan...bleh ah terus pakai jeans tu..coz kalau dompet tu jatuh lagi...sure nakamura tu jumpa lagi...beli air pisang lagi...hehehehhe...
nak nengok my baby? ada lam fotopages...

9:50 AM  
Anonymous azli jamil said...

En. Nakamura Michihiro has an honest face.

Next time, do what I do. Keep the wallet in the front pocket :)

10:24 AM  
Blogger Syikin said...

oh..syukur dah jumpa.

jujur en.nakamura. dahlah banyak duit dlm tu.

wah, nampaknya puan fara kena pegang ic sendirilah ni

dah jahit ke poket jeans tu?

11:50 AM  
Blogger Ella said...

sib baik jumap balik ur wallet.... caya lah en nakamura... n hebat sungguh siasatan CSI :)

p/s: happy belated birthday utk puan fara...

2:05 PM  
Blogger Ajzie said...

Alhamdulilah dah jumpa. Betul tuh jadi lah mcm En. Nakamura. baik hati dan jujur.

4:41 PM  
Anonymous Psych said...

Duit puluh ribu... beli seluaq baru la geng.

heh heh heh

Lu dari dulu lagi suka pakai seluaq koyak... apara....

6:28 PM  
Blogger kunci hilang said...

Entri dengan kisah yang menarik.

Sekiranya dompet, atau passport atau apa saja barangan yang ada disertakan alamat atau nombor telefon pemunya hilang di Jepun, maka selalunya bakal ada org yg menghubungi tidak beberapa lama kemudian menyatakan barangan itu telah ditemui dan meminta pemunya datang membuat tuntutan.
Sekiranya barangan yg hilang tiada disertakan informasi pemunya, selalunya barangan itu akan terus berada di tempat di mana ia tercicir. Seperti kejadian yg pernah dialami seorang teman.

Kerana ramainya org seperti Nakamura di Jepun maka tidak hairanlah negara mereka pantas maju dan kekal aman.

p/s. puluh-puluh ribu yen pun sudah banyak tu. Bila mahu belanja?.. :)

9:59 PM  
Blogger shu said...

huh.. mesti adik nakamura shunsuke..

alhamdulillah jumpa..

kalau kat malaysia, sekejap je dah lesap. kalau dpt jumpa blk, alhamdulillah.

Masa kecik2, saya dan adik2 pernah hilang racket badminton yg kami tertinggal di luar lepas lepas main petang2. 3 racket skali hilang. Kami agak sedih, takut di marah ayah pun ya jgk. tapi ayah kata doa saja smg org tu plg blk.

Esok nya, ada org dtg pulang.. syukur..

Tapi kalau dompet, tek tentu blh dpt blk..

11:37 PM  

Post a Comment

<< Home