Thursday, July 06, 2006

Pengurut Kaki :)

Di Hamamatsu, selain dari menikmati kerusi urut dengan percuma anda juga boleh merasa mesin urut tapak kaki juga :) Alat ajaib ini biasanya di letak di pusat2 beli belah dan kedai2 elektrik...


mesin urut kaki dan betis...

mesin urut kaki atau betis...

Rupa2nya ada bermacam2 jenis alat ini... Ada yang mengusap2 tapak kaki, ada yang menumbuk2 tapak kaki dan ada juga yang boleh digunakan untuk urut betis... Bukan setakat itu, ada juga yang 2 dalam 1, tapak kaki dan betis boleh diurut serentak...


mesin urut kaki sahaja...

Haritu saya berkesempatan cuba semua sekali di Jusco... heheh... Waktu itu memang sakit kaki selepas permainan bola intensif selama seminggu... Waktu kaki dimasukkan, terus rasa sakit yang teramat sangat tapi tahan sebab sakit itu ubat... lepas lima minit diurut oleh mesin ajaib, Alhamdulillah kurang sikit sakitnya...


cap toto kalau terbalik jadi cap otot... heheh...

mesin serba boleh...

Habis sessi mengurut saya terus bangun dan sepak dinding batu sampai retak... acah aje heheh... sebenarnya tak adalah nak berkesan mana sebab saya dok pun dalam 5 minit lebih saja... Mesin ini berfungsi dengan beg2 udara yang mengetat di sekeliling kaki. Lepas kaki dah ketat, ada pula penggolek2 yang menggolek2 tapak kaki dan betis... mana nak boleh lawan urutan Wak Samsudin di Bangi...


mesin tumbuk tapak kaki...

mesin urut portable...

penyandar sedap portable...

tapi ada satu mesin di sebuah taman tema di Hamamatsu ini yang memang berkesan... waktu tu lepas berjam2 jalan sampai lenguh dalam taman tersebut, kami jumpa mesin ini... memang lepas habis mesin tu urut hilang terus rasa lenguh... terus rasa nak jalan2 lagi... ajaib betul... memang mesin ni boleh bagi pelawat taman tema sentiasa bertenaga menghabiskan masa dalam taman tema depa... sayang tak ada dijual di Jusco...

-rabu depan seram-

25 Comments:

Blogger yus said...

mesti best cuba mesin2 tu. Saya ni memang tgh sakit2 n lenguh2 badan. Kepala pun pusing jer. Kalau dapat urut ni tentu lega sikit. Nak harap cik abang saya tolong urut, aduh..makin sakit saya. Dia sesuai urut org lelaki, saya ni pompuan, kuat bebenor....makin sakit adalah.

2:17 AM  
Blogger Kak Lady said...

hehehe...izhal tulah tujuan utama mesin pengurut tu diletakkan di situ...supaya lepas urut nanti kaki jadi kuat balik...

Macam kat Mahkota Parade melaka...banyak mesin tu diletakkan di tempat2 strategik...bila dah kene urut tu...lajulah kaki berjalan dan lajulah keluar duitnya...

2:30 AM  
Blogger Izhal said...

Yus,
iye ke gitu? isteri saya pun selalu suruh nrugut2kan dia... bila kita pegang je dia kata sakit sangat suruh berenti pula... hmmmmm...

Kak Lady,
Ye tak ye juga ye... pandai betul depa jaga customer kat mahkota parade ni neee... Kalau kat restoran depa kenalah buat mesin yang boleh bagi orang lapar heheh...

2:43 AM  
Blogger Shami said...

macam3 mesin ada,..he..he..he kat rumah ni mesin urut ada gak ...he..he..he anak2 ler jadi mangsa mesin urut untuk mama dan baba..he..he

8:26 AM  
Blogger simah said...

izhal tak teringin ka beli utk bawak balik mesia?

10:06 AM  
Blogger Sherin Almashor said...

Iz, mmg sekarang di M'sia pun tgh sibuk with these things. One Utama pun ada buat demo for these machines. Ada this big chair that can massage from leher sampai tumit. The price? Aduhai.. more than RM15K..... :O
I wonder whether murah kat Japan because mostly made in japan pun.

10:31 AM  
Anonymous azli jamil said...

Rabu...
You WILL do fine :)

10:42 AM  
Blogger marshmallow said...

i need one now!!! lenguh sungguh kaki ni.. esok gi bangkok.. gonna have a lot of walking..

11:36 AM  
Blogger agus said...

Kalau murah angkut la satu balik rumah. Mesti kucing sekeluarga sentiasa segar dan lega. Penyandar portable tu nampak menarik. Berapa agaknya yek?

12:51 PM  
Blogger blackpurple said...

Pernah buat urut refleksiologi kaki dengan seorang buta kat Gombak dulu, ok lah....tapi kalau pakai mesin tak pernah lagi...

Rasa2nya macam best jer...sambil2 tu boleh baca suratkhabar, tengok tv, makan kuaci...hehehe

1:46 PM  
Blogger Ajzie said...

Sama2 kat CT Square JB pun banyak..Free aje. Dah penat jalan2, urut kaki pastu sambung jalan lagi..hihi

5:39 PM  
Blogger Raiedzall said...

he..he.. merujuk kepada komen kaklady, mesin urut kaki kat Mahkota Parade tu, saya penah gak nak cuba try, tapi bila baru je nak duduk, tak jadik sebab mesin tu busuk sangat, bau kasut! he..he..

8:59 PM  
Anonymous gitartong said...

tapi kalau betul2 boleh sepak dinding dan dinding retak, saya beli satu. haha!

9:24 PM  
Blogger anggerik merah said...

Something that I want to get for myself for a long time...the one up to urut betis...bestnya..Kat UK ni not that many choices. Tunggu balik Msia.. But I ned it now...sigh..

Good luck to you for Viva next week. I am sure you can do it with flying colour! Will pray for each other.

12:33 AM  
Blogger maklang said...

maklang nak upah Hakim and Maya je tolong urutkan. Kalau Cik Abang rajin, dia pun akan tolong....

12:56 AM  
Anonymous Yazit said...

Tuan Izhal,

Bila hang nak balik nih???

2:53 AM  
Blogger zino said...

beli lah banyak2 balik boleh buat business..

10:07 AM  
Blogger shu said...

ada presentation ke rabu nnt?

3:52 PM  
Blogger Zakiah said...

he..bestneyr dapat free. Kat mesia mesin urut tu kena bayar...tumpang duduk pun tak leh u. Mesti bunyi toot toot toot...kedekut!

12:20 AM  
Blogger hanis said...

Wah!! All about foot massager.. Reminds me of my OSIM i-Squeeze. :D:D

11:21 AM  
Blogger Edoras said...

Kenapa Rabu depan seram?

11:30 AM  
Anonymous Maslina Zolkepli said...

Baru saya tau kenapa byk krusi urut kat the mines tu. tak penah terlintas kat kepala pulak ini adalah marketing strategy utk menggalakkan orang terus berjalan2 di shopping complex.
Oh dan perkataan OTOT tu buat saya gelak lah. kelako. sejak bile pulak ada bahasa lain yg sebut otot. rupenye toto. kekekeke.
And happy belated bday to Pn. Fara.

3:18 AM  
Blogger Syikin said...

hehe..baru nak tanya nape rabu depan seram, edoras dah tanya.

nanti belilah satu bawak balik msia

1:54 PM  
Blogger ~ahni~ said...

byk nyer komeng, tak payah komen lagi lah... heheheh

4:12 PM  
Blogger Izhal said...

shami,
itu yang paling syok punya mesin... heheh...

simah,
teringin tapi kena sabarrrr...sebab tak boleh...

sherin,
mahal juga kat sini kerusi2 tu... kalau di convert dalam RM15K juga tapi model banyak jenis dan lawa2... kalau tak convert macam RM3000 je le...

Azli,
Insya-Allah...Thanks for the confidnc boost :)

marshmallow,
heheh... get the one with the 'betis urut' option too...

Agus,
Yang tu murah je... rasa2nya dalam 6000yen kot... rasa2nyalah... kalau dia buat ala-ala backpack pon okay apa... sambil berjalan sambil kena urut...

blackpurple,
oh orang2 tu memang deria rasa hebat... sure sedap punya ye dak???

ajzie,
macam hamamatsu la JB ni heheh...

raiedzall,
ah... mungkin depa tak balut ngan plastik macam kat sini...

gotartong,
heheh... kalau macam tu beli lapan pon bagus...

Anggerik Merah,
Arigatogozaimashita... I know you will do better than me :)

Maklang,
upah kena bayar tu... dulu saya rajin diberi upah tak berbayar oleh orang2 dewasa untuk melakukan kerja2 picit-memicit ni...

Yazit,
Tunggu la dulu... tak pueh blogging Hamamatsu lagi ni... heheh... Ujung tahun Insya-Allah...

Zino,
mahal... layan free je udah le...

Shu,
Ha ah, hebat kamu teka :)

zakiah,
hahahaha... sebabnya depa nak duit tanpa promo le tu...

Hanis,
OSIM... very nic chairs... you should surf the net for the NATIONAL REAL PRO chairs...

Edoras,
ada presentation :)

Maslina Zulkepli,
Puan Fara kata TQ:)

Syikin,
heheh... Tak beli agaknya...mahal le...lagipun kat Malaysia ramai tukang urut yang lebih syok dari mesin tu...

~ahni~,
ye la... betul la tu... ponet den jawab nih...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal-

3:30 AM  

Post a Comment

<< Home