Thursday, August 24, 2006

Binatang Semi :)

Seperti di Malaysia, di Hamamatsu juga ada serangga riang-riang. Tapi di Hamamatsu iainya dipanggil 'semi' (disebut se-mik) ... La ni barulah saya tahu kenapa orang panggil serangga ni riang-riang, dia suka memekak bukan main riang lagi... Jika tuan-tuan dan puan-puan suka menonton drama jepun atau katun jepun seperti sin chan yang menunjukkan babak2 di musim panas, cuba teliti bunyo latar belakang... kalau ada bunyio nyaring tu, itulah dia semi... Nyaring yang memang menusuk gegendang telinga... tapi kami dah lali...


kepompong semi...

Perbezaan semi kita dan semi hamamatsu adalah semi kita warnanya hijau muda dan lagi comel. semi hamamatsu ini warnanya gelap. saiz kedua-duanya sama saja, besar ibu jari hang jebat... Semi kita sentiasa memekak tapi dalam hutan sahaja. Semi Hamamatsu akan mula memekak sepanjang musim panas dan di tengah2 bandar!!!


aksi mencengkam daun (juga kepompong saja)...

Dimusim dingin, semi akan duduk dalam tanah. mungkin rupanya macam ulat waktu itu. Bila tiba musim panas saja depa keluarlah dan melepak2 atas pokok2 sakura. Waktu ini mereka mungkin rupa mereka dah nak jadi macam semi bersayap. mereka akan mencengkam kuat2 mana2 daun ada dan akan menyalin kulit menjadi semi bersayap...


atas kepompong terkopak sebab semi bersayap nak keluar...

Kerja semi bersayap ini tak lain dan tak bukan... MENGORAT dengan cara memekak... Tapi Alhamdulillah depa ni pandai menjaga hati manusia... Malam2 depa diam supaya orang tak marah. Terbit je matahari depa pun memekak balik...


kepompong semi atas keyboard (well educated semi)...

Dengar kata lepas masuk stage memekak, hidup semi pendek saja. Jadi sebelum ajal tiba, maulah sang semi kawin dan bertelur untuk generasi musim panas akan datang... Cara semi mati pula tragik... pernah saya nampak disentap dek burung... Ada yang mati natural death dan ada juga yang digelek dek kereta...


kaki semi...

nasib digelek kereta... entah sempat kawin ke idak...

Itulah kehidupan sang semi... Umurnya setahun, banyak duduk dalam tanah... bila keluar dari tanah dia menggalak dan memekak... La ni di Hamamatsu tengah musim galak semi... tapi sikit lagi depa akan diam kembali sehinggalah tahun depan, Insya-Allah...

-belajarlah mengorat dengan semi-

24 comments:

simah said...

eeeeeeeeee gelinya tengok... berani u pegang diaselain memekakkan telinga dia gigit oeang tak?

bimmer_man said...

saya suka mendengar bunyi semi nih.. kat kl payah jumpa, kena balik kampung daaa..

Raiedzall said...

sedihnya semi yang kena lenyek tu...

Izhal said...

simah,
yang hidup saya tak berani la pegang... ni kepompong je... heheh...

bimmer_man,
ya ka??? huih lain macam la your taste heheh...

raiedzall,
ha ah, tapi dah ajal... dan masih banyak semi-semi lain... ;)

Mama Sarah said...

besaunya semi ni.

psstt bang long, dah guna makro lens nampak? don't tell me guna your camera fone jugak. impressive.

Izhal said...

mama sarah,
ha ah... tu yang ada ultraman untuk selamatkan kami... heheh...

actually yes, im using my mobile phone with a DIY macro lens bought at a 100yen shop :D impressive? thanks Puan...

anita kema said...

ooo..suka jugak tengok sin chan dulu2 tapi tak perasan pulak ada bunyi si semi ni...nanti ku perhatikan..

yes..mmg impressive image.nak balik nanti buleh kirim beli satu macro lens tu? :)

maklang said...

eh...orang Jepun tak goreng ke benda ni??? mesti crunchy kot. selalu tengok kat TV mereka2 ni apa2 aje jadi makanan!

~ahni~ said...

dokumentari serangga jepun, sempat ke awak belajar ngorat dengan semi tu?

agus said...

tapi kat sini, riang riang tak kira waktu, siang malam sentiasa riang! Especially bila dah masuk rumah dan berpaut kat lampu! selagi tak halau keluar selagi tu dia memekak. ambik penyapu atau reket badminton lalu smash macam sidek beradik! pas tu kita pulak yang riang. tapi kesian plak, tak sempat nak berumah tangga serangga tu. Mati ketika mengorat...

PB said...

agak agak saper la yang pie penyek semi tu...

agak agaknya org yang ambik gambar ni kot??

tak baik tauuuuuu
doserrrrrrr

Sherin Almashor said...

Wah, cool pictures! I've never looked at one this close. Rasanya I tak berani nak pegang. :O
Kesian yg tu dah mati.

shu said...

se-mik!!!

oo.. nak kene belajar mengorat dgn semi ek.. erm.. kene cari dlm hutan lah kalau kat sini.. semi jepun berani ~ dok tgh bandar.. erm.. ke semi malaysia lagi berani ya? berani dok dlm hutan..

mana2 la.. btw, entry ini menarik..

blackpurple said...

Riang2 dalam bahasa jawa tu apa ekk...?

Wah kau nak jadi entomologist pulak ke hal... ? hehehe..

pyan said...

Kesian sungguh si semi'.
Kok kawin (kalu sempat), mati modar.

tapi takpe. Janji ada sami' lagi' tahun depan.

:)

Harap2 liverpool masuk semi' final!!!
Dia orang stage berapa dah skang ni ek? Kat Ozi ni, tak layan sangat bola sepak la dia orang. Dok layan Ozi Football yang macam nak ragbi... tapi ganaz macam orang perang dalam citer braveheart.

bye bye

Izhal said...

pyan,
OZ memang pelik... tapi nampak macam nyaman je negara tu...

blackpurple,
entahla mas... nanti tanya sama orang tua saya ;)

shu,
hahaha... memang hebat semi ni bab2 mengorat... cepat je dia dapat pasangan...

sherin,
the one i was holding is a cocoon only :P mana nak berani pegang yang hidup... ingat i ni puan fara ka??? hahahha...

pb,
entahlah, tapi saya tau bukan saya... saya bunuh nyamuk dan lipas... kadang2 ikan sahaja...

agus,
smash semi... hahahaha... bila dah mengena tu sure bunyi dia krek krek krek kiong... memang riang la bila riang2 dah diam :)

~ahni~,
tah sempat... banyak kerja kat lab hahahaha...

maklang,
mana ada... orang tanah besar cina yang selalu makan apa sahaja...

anita kema,
boleh saja... macro lens untuk kamera henfon je tu... kalau beli pengkrobek kuku harga 100yen kan ada lens... saya guna yang tu saja heheh...

shu said...

wah.. kalau mcm tu sy mmg kene menuntut lah..

Syikin said...

bila close up nampak menakutkanlah semi ni..

Sherin Almashor said...

Wah Puan Fara so berani ye? :)Good for her!

Farah Y said...

At first I thought it's an unusually huge kutu! Hehe..
Brr takut!

P/s : I read your reply to 'mama sarah' ..mobile phone with a DIY macro lens? you have got to be kidding me. And I am here thinking you shot those with your dslr! I have to agree with mama sarah on this, very very impressive!

Hats off to MUPA MAN, yey!

zino said...

bukan saja pakar elektronik..pakar serangga juga rupanya hehe

KAMATO said...

ko buat closeup tu, nampak cantik semi tu...ko jangan bawak balik bangi binatang tu ....hehe

Sastri said...

errr... i don't like bugs... but a good read for me... :-)

Izhal said...

sastri,
yang ni kulit dia saja... comel pulak tu hahaha...

kamato,
arigato... tak bawak kot... nanti buat bising kat bangi orang marah...

zino,
wah... pakar tu kuat sangat bunyinya... :)

faray y,
ha ah, rupa macma kutu pun ada... heheh...
thanks for the complements... :)

sherin almashor,
oh yes... dia ni bersemangat rimau...

syikin,
ha ah... dunia yang kita nampak hanya 10% saja kot... lagi 90% lagi benda-benda halus dan ghaib... kalau nak tengok juga benda2 ni kenalah pakai teknik2 special sket ;)

shu,
tak payah... macam style takdak adab je semi ni ngorat... memekak sana sini... hahahaha...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal-