Sunday, August 13, 2006

Pertunjukan Hanabi :)

Ya tuan-tuan dan puan-puan, telah bermula lagi skali 'Obong Yasumi' (cuti obong, maksud obong saya tak tahu)... Biasanya waktu ini bersepahlah pertunjukkan bunga api di sekitar Jepun pada setiap hujung minggu... Hamamatsu tidak ketinggalan dengan antara pertunjukan bunga api terkecil di Jepun heheh... Ada lebih kurang 2000 das bunga api ditembak dari jam 7.30pm hingga 8.30pm... Kalau anda di sini, anda boleh 'join the crowd' di tepi tasik Sanaruko untuk menyaksikan pertunjukan bunga api ataupun 'join the other crowd' di atas bumbung Jusco juga untuk tujuan yang sama...


pakaian tradisional 'the crowd'






Pada tahun lepas, 'the other crowd' taklah ramai sebab hujan renyai-renyai agaknya... Tapi tahun ni perghhhh... Oh ya, kalau pertunjukan bunga api di KLCC di war-warkan bertaraf dunia, jangan percaya... Ianya hanyalah bertarah Hamamatsu... Oh tidak... Bertaraf kurang dari Hamamatsu heheh...





Lagi informasi mungkin tak berguna... Sebiji bunga api harganya lebih kurang 100,000yen hingga 1,000,000 yen atau RM3000 hingga RM30,000... Jadi biasanya pertunjukan Hanabi ini dibiayai dek kompeni-kompeni besar dan bukanlah oleh pakcik makcik Hamamatsu heheh...




Pertunjukan Hanabi ini sebenarnya dah jadi adat orang2 Jepun dan Hamamatsu... Biasanya sambil merka menonton pertunjukan ini, mereka akan ber'bbq'... dan ini dilakukan bersama kawan-kawan, pasangan kekasih atau ahli keluarga... tidak bersama musuh ketat yaaa... heheh...







dengar cerita dari En. Syukri, di Niigata ada pertunjukan bunga api sempena ulang tahun pertunjukan hanabi ke-100 di sana... dijemput cina dan amerika untuk mnunjukkan skill masig2... ternyata skill orang2 niigata lagi hebat... kedua cina... terburuk biasalah amerika... depa tu pandai buat bahan meletup membunuh saja, tak pandai buat yang cantik dan menyeronokkan orang...





tepat jam 8.30pm seperti dijanjikan, letupan2 terakhir kelihatan... orang pun bersurai dan gambar-gambar terakhir untuk entry ini pun disnap...






antara 'the other crowd' pada malam itu...

-pop quiz, hanabi=???-

42 Comments:

Blogger FaEzHussain said...

cantek cantek....terrer tuan captured the flames....jeles gini, kita pun nak kamera secanggih tu....:D

lawa...tahun ni takde chance nak tengok bunga api di malam bon-fire night 5 nov....

4:30 PM  
Blogger Syikin said...

cutenya izz...eh, izzkan?

tqlah share bunga api hamatsu ngan kami

4:38 PM  
Blogger pyan said...

lawa la pulak bunga2 api tu.
Abang takgkap pakai kemra henpon gak ke?

hehehe. dah lama tak masuk blog ni.
Ni dah start masuk balik

Hanabi...?

Mazhab Agama orang jepun kot? Macam Hanapi?

4:50 PM  
Blogger Mama Sarah said...

mari teka pop quiz
Hana-bunga
bi=api?

benarkah?

saya teka pakai camera baru?

5:16 PM  
Blogger Izhal said...

doktor fazhussain,
oh terima kasih... aiseh terkoyak lagi sluar ni, kembang macam bunga api heheh...

syikin,
ha ah izz farish :) terima kasih sudi tengok :)

pyan,
dah aih... ni kamera sebijik lagi tu...
hanabi tu bunga api la... hahaha... depa ni satu ugama je, takde mazhab2 pun...

mama sarah,
wah tepat sekali... hana mmang bunga, tapi bi tu saya kurang pasti... tapi hanabi tu memang bunga api le...
tekaan kedua pun tepat sekali... 100%,A+,CGPA 4.00... you dont have to see me again next term... hehehehe...

10:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

Issyyy... Abang ih... dah jadi bapak pun pakai seluar jeans koyak lagi.... ada tembak hingus ke dinding lagi tak?

4:12 AM  
Blogger yus said...

cantiknya gambar2 bunga api tu. Terasa mcm turut menyaksinyakannya di sana. Pandai sungguh en izhal tangkap gambar..pakai kamera baru ni yer.....

4:50 AM  
Anonymous rossya said...

Yes.. splendid indeed! Great collections of firework Izz! Very colourful.. My firework pics.. kenapa gambar yang I amik banyak yang pecah2 macm light trail. I hate it. Boleh cikgu bagi tips camne nak amik gamba fireworks as cool as yours.

7:18 AM  
Anonymous azlijamil said...

Well done on the shots!!!

9:51 AM  
Anonymous atok said...

ah... kawai!! hontouni kawai!

9:51 AM  
Blogger PB said...

cantek nyerrr


bahasa jepun, cantek sebut cam ner??

9:53 AM  
Blogger blackpurple said...

Wow...lawanyerrrrrrr...

Zhal, kalau jawa 'obong' tu maknanya bakar...hehehe...

10:27 AM  
Blogger Lan Rambai said...

Bila-bila nanti kalau kita berjumpa.. aku mahu belajar tangkap gambar bunga api ya...

10:41 AM  
Anonymous Anonymous said...

Iz,you took very nice pictures of the fireworks. My kids suka tengok. Banyak festival kat Japan ye? :)

11:08 AM  
Blogger Sherin Almashor said...

opps.. the comment above was written by me.. dok tgh layan kids sampai lupa tinggal nama. - Sherin

11:10 AM  
Blogger Izhal said...

anonymous,
biasala rock kapak...

yus,
terima kasih Puan... kembang kena puji ni... ha ah pakai kamera long zoom tu...

rossya,
thank you :) saya punya pun macamlight trails juga la... tu yang sakit hati sikit tu... yang ni guna 200mm lens dan exposure ada set antara 1 hingga 3 saat... nak dapat expolosion macamana nampak kat langit tanpa light trail effect tu rasanya susah sangat pasal nak kena tau bila masa dia meletup...

atok,
arigato gozaimasu :) hazkashi ne... heheh...

azlijamjil,
thank you :) but very badonthe last group picture right??? out of focus big time...

pulut bakar,
rasanya cantik tu kireiiii... comel tu kawaiiii... arigato ne tu terima kasih yea sebab enjoy ngan gambar2 tu... :)

black purple,
terima kasih... iye ke... obong yasumi ni kalau dijawa jepunkan jadi cuti2 bakar la yea... heheh... thank you, bertambahlah tatabahasa bila nak bersembang jawa dengan bapak saya :)

lan rambai,
Insya-Allah boleh saja... la ni kalau ingin cuba,pakai shutter speed dalam tempoh 1 hingga 3 saat pasti dapat gambar yang sama ;)

sehrin the anonymous,
thank you,glad they liked it... festival tak sebanyak masa golden week haritu... rasanya inilah satu2nya festival kat hamamatsu time obong yasumi ni...

12:33 PM  
Blogger anggerik merah said...

Mak oiiii...lawanya bunga api hamamatsu! Nice kamera to capture the nice pics.

1:38 AM  
Blogger Izhal said...

anggerik merah,
lawa kannnnn... sejam layan benda ni dari 7.30-8.30pm...

1:47 PM  
Blogger Zakiah said...

walaupun bunga api tu mmg lawa (camno tangkap tuh? kena adjust shutter speed ker) tapi hati masih jatuh cinta dengan budak kecik tuh. Comeiiiiiiiii. Pinjam sehari boleh?

2:53 PM  
Anonymous noni nik said...

Iz...u look amazingly TALL.camera trick ke?

7:58 PM  
Blogger zino said...

cantik cantikk...
lebih cantik bila dapat dirakam secantik itu..

11:01 PM  
Blogger thewailer said...

waaahh fireworks! hmmm kalau tak setaraf KLCC, mmg tahap dahsyat dah tu...eh bro izhal, you are a tall man!!

2:34 AM  
Blogger agus said...

Izhal! Saya teramat suka melihat gambar pertunjukan mercun di hamamatsu. Memang benar, yang di KLCC bertaraf jauh rendah dari itu. Hati saya melonjak2 melihat pelbagai warna dan corak yang anggun. Saya pasti keadaannya lebih 'boom' kalau saya berada di bawah sinaran dan percikan warna itu. ahh..... mungkin saya akan keluar menyaksikan perayaan Merdeka'06 di dataran merdeka lagi tahun ini....

saya suka....

1:05 PM  
Blogger maklang said...

terror betul si jurugambar tu..siapa agaknya ye??? Memang cantik...

3:54 PM  
Blogger Ayu said...

cantik sungguh gambonyaaa.. salam kenal :)

6:04 PM  
Blogger ilsa said...

Haah.. tinggi betul rupanya encik izhal ni ye? :) tak lama lagi nak merdeka.. harap2nye kali ni bunga api 'taraf Hamamatsu' dekat KLCC ;) heh heh

9:47 PM  
Blogger Kak Lady said...

uiks....cantiknya...!! Dah lama tak tengok bunga api...

Comelnya sikecit tu

12:38 AM  
Anonymous crimsonskye said...

lawanya :)

2:07 AM  
Blogger Abg IM! said...

gambaq bunga api mmg cantik.. teruja tgk.. tapi gambaq org nyer.. tak cantik lak.. blurr githoo.//hihihihi
;)

3:04 AM  
Blogger ~ahni~ said...

update bang oi...

10:35 PM  
Anonymous Mak said...

Abang, amazing photos, amazing you

11:22 PM  
Blogger kunci hilang said...

izhal, puas hati tentunya. Kamera kedai chu-ko tersebut memang mantap nampaknya.

12:25 AM  
Anonymous leeza said...

Salam perkenalan,

Izhal, jeleslah gambar bunga api u cantik, the colours are so vivid. Last week, di tempat I pun ada pertunjukkan bunga api tapi cuma 15 minit sahaja, team dari Perancis. I pakai digital camera ambil gambar bunga api tapi tak cantik. Apa eh silapnya?

8:42 AM  
Blogger marshmallow said...

bestnye tgk bunga api sambil menikmati bbq bersama si dia. What more can I ask.. By the way, beautiful fireworks and budak kecil itu sangat comelll....

9:20 AM  
Blogger Izhal said...

zakiah,
nak pinjam boleh aja... janji jangan dibiarkan jatuh dalam peti permainan udah le... hahahaha...

noni nik,
nolah, im standing on the 5th floor of Jusco... hahaha... eh silap, inilah kamera trick macam dalam lord of th ring... Gandalf the Grey surrounded by the hamamatsu hobbits... heheheh...

zino,
thank you... sayang bunyinye tak dapat rakam sekali...atau gambar bergerak sebab takde kamera video...

the wailer,
heheh... klcc pun okay sebenarnya tapi masanya sangat singkat... no lah,im just of average height...

agus,
kalau tuan ada di sini, tak dapat saya bayangkan keceriaan di wajah tuan... pasti macam kanak2... mungkin juga tuan ni antara orang2 yang memakai Yukata dan brada bersama-sama 'th crowd' di padang, dan bukan di atas bumbung jusco...

maklang,
thank you ;)

ayu,
salam kenal...arigato ne :D

ilsa,
ya, kalau penganjur KLCC baca blog ni,pasti dia rasa tercabar... hahaha...

kak lady,
sikecil tu namanya lebih kurang sama dengan nama si kecil kak lady... izz farish... :D arogato ne...

crymsonskye,
terima kasih... :)

roland hashim,
tq... gambaq last tu manual mode tak pakai AF... hancoq.... hahaha...

~ahni~,
minggu depan lah...minggu ni malazzzz... ;)

mak,
thanks mak...

kunchi hilang,
puas... :) ALhamdulillah ada kedai sebegitu...

leeza,
salam :) mungkin sebab 15 minit tu silapnya... sini punya 2 jam, tapi tak semua gambar saya ambil ok... tapi waktu yang panjang beri saya peluang lagi lama nak shooting ;)

marshmallow,
thank you... itulah dia budak kecilmade in hamamatsu but willbe growing up in Malaysia...

12:16 PM  
Anonymous suhaimi said...

saya nak jawab sokaln pop quiz tue tuan lecturer...hanabi tue sama macam wasibi kot..kekeke :D

4:27 PM  
Blogger Ikelah said...

nice fireworks.... great photos. the camera works well with u. congrats.

10:45 PM  
Blogger Shami said...

Sakan aih orang Jepun ni mai bunga api, ...berita tercedera main buang api ado kor...hi..hi..hi

2:18 AM  
Blogger Sastri said...

wow... lawanya... mesti seronok bila berada kat situ kan? anak izhal pun comeyyyyy ngat... :-)

6:02 PM  
Blogger pyan said...

Abanggg

Supervisor ada tukar topik daaa

tapi rasa topik yg dia suggest mcam best sket. tapi still tak konfiden leh buat.

ada apa2 nasihat :)
hehehehe

Anywayz... nak tanya pasal digital kemra ni. Kitorang nye noise bayak ggilos. Asal ek? Apa setting yg perlu dmain main kan?

tq tq

1:48 AM  
Blogger Izhal said...

pyan,
ikut je cakap tok guru ko tu... tok guru kita mesti hormat...

kamera ko cap apa??? satu cara, masukkan dalam peti ais bagi sejuk, untuk kurangkan random noise...

sastri,
sronok juga :) comel ke??? mesti ikut saya ni hahahaha... TQ :)

shami,
Alhamdulillah tak pernah ada selama 3 tahun ni... mungkin sebab depa main ikut spec dan mungkin sebab tv sini tak suka tunjuk berita sadis...

ikelah,
thank you Dr. :)

suhaimi,
salah tuuu... hanabi tu bunga api... see me next semester to repeat nihonggo class... hahaha...

THANKS FOR READING HAMAMATSU NOW!!!
-izhal abdul halin-

1:34 AM  
Blogger crofiend said...

Hi there,
Love your pictures! :) Wish I could take something to that calibre!

5:20 PM  

Post a Comment

<< Home