Wednesday, August 30, 2006

Walabimochi dan Sepushi :)

Di musim panas akan keluarlah makanan-makanan musim panas. Salah satu contoh yang paling glamer adalah WALABIMOCHI!!! rasanya enak sekali...


sepeket walabimochi... dah tinggal separuh...

Rasanya ianya dibuat dari tepung ubi... digolek bulat2 dan lut cahaya... texturenya pula lembut2 ala chewing gum gitu... rasanya tak ada rasa kalau tak dicicah dalam serbuk walabimochi...


walabimochi...

serbuk kacang hijau dan gula...

Serbuk walabimochi diperbuat dari kacang hijau giling halus yang digiling bersama dengan gula. Ambil sebijik walabimochi tadi dan golek-golekkan dalam serbuknya... Jadi warnanya sebelum masuk mulut adalah cokelat... Kalau dibeli di Big Fuji, harganya dalam 100yen sahaja dan ianya dijual dalam bekas yang dibahigi dua... satu bahagian untuk bebola walabimochi dan sebahagian yang lain untuk serbuk perisanya... diberi juga garfu plastik kecil molek satu sahaja supaya anak saya yang dua orang boleh bergaduh2 berebut garfu tersebut... heheh...


setelah digolek warnanya cokelat...

perhatikan, garfu besi diberi untuk mengelakkan pergaduhan antara saudara... heheh...

garfu plastik untuk yang paling muda...

walabimochi, sehingga menjilat jari... (cara menghabiskan serbuk lebih...)

Walabimochi dijual di BIG FUJI ataupun dijual dari van yang meronda2 waktu petang. Van ini ada speaker yang menyanyi lagu WALABIIIIIMOCHIIII... OIIIISHIIIIII IIIYOOO... SUMETAIIIIII IIIIYOOOO... WALABIIIIIMOCHIIII... Anak sulung saya memang takut dengar lagu ini walaupun dia suka makan walabimochi... lagunya prtama kali saya dengar sayup2 waktu nak maghrib, dan saya ingatkan orang azan...


perbandingan saiz SEPUSHI dan lengan Izz Farish...

SEPUSHI dari dekat...

Lagi satu makanan yang dijual di BIG FUJI ini adalah sepupu kepada sushi... Jadi kita namakan saja SEPUSHI, amacam??? entah apa namanya tapi intinya ada ikan mentah, ikan masak, udang atau ketam... Luarnya adalah NORI sejenis tumbuhan laut yang setelah diporses rupanya macam sehelai kertas hijau. Dalamnya nasi jepun dan intinya yang saya taip tadi...


cara makan SEPUSHI ala-ala makan anjing panas (hot dog...)

Rasanya OIIIISHIIIIII... cara makan, cicah dengan kicap masin macam makan sushi... kalau nak bubuh wasabi bagi terangkat sikit pun tak salah...

-oishi=sedap, sumetai=sejuk nyamannnnn (agaknyalah)-

ps-

"
nama die ......maki. Kalau letak tuna dlm jadik tuna maki kalau letak kyuuri (timun jadik kappa maki... ahaksss" [gile buku, Ogos 30,2006]

Arigatou kepada pembaca bergelar GILE BUKU, kita semua la ni tahu nama sebenar SEPUSHI adalah MAKI... :)

20 Comments:

Blogger Shami said...

Oops saya yang 1st, wah hari ni belajar jenis makanan musim panas lak...he..he..tak semua orang membiasakan diri ngan makanan jepun, ..wah awak anak beranak memang semangat lah..cayalah, mana pergi memang buleh tahan lah..

aper namer tu sepushi tu cam pulut udang jer..he..he inti dia kat tengah tu pakai apa...serbuk kacang tu pun cam ala2 kuih putu kacang jer...he..he orang jepun tiru kiter ke, orang melayu tiru orang jepun....he..he..he

8:00 AM  
Anonymous Farah Y said...

Kat Msia ni panas² pun berselera kot makan Japan punya summer snacks ni kankan? Nampak sodap!nyam²

Wah wah, lapa tengok entry ni!

(bergegas turun nak siapkan brekpas) Hehe ;P

9:37 AM  
Anonymous gile buku said...

nama die ......maki. Kalau letak tuna dlm jadik tuna maki kalau letak kyuuri (timun jadik kappa maki... ahaksss

9:50 AM  
Blogger NBK466 said...

Cam tepung gomak (tanpa inti) ngan lemang jerk..he..he.he..

10:43 AM  
Blogger Fretsurfer said...

semlm gue mkn soba hand made. Waaahhh... divine.

bile bos gua nak bagi gua projek kat jpn ni... gila ngan makanan dia.

11:24 AM  
Blogger Syikin said...

eh..sepushi tu macam rupa pulut pangganglah..

makanlah kalian puas2 sebelum pulang terus ke malaysia.

bila balik msia Izhal?

12:15 PM  
Blogger Izhal said...

syami,
aiseh lupa pula nak sediakan hadiah pengkomen pertama heheh...
nama dia sebenarnya saya tak tahu jadi saya main letak sepushi... tapi tepat sekali la rasa dia macam pulut panggang yang dimakan dengan kulit2nya sekali heheh...

faray y,
ha ah mungkin le juga... budak2 sinchan memang suka sangat makanan2 macam ni... kegemaran saya tu ha, Sepunshi tu... heheh...

gila buku,
oh ya ka... heheh... saya ni nihonggo out habis... sure geng jepun yang baca blog harini heran dengan sepushi tu... arigato neee...

nbk466,
ha ah... pusing2 dunia cam tu gak kueh dia neee... heheh...

frtsurfer,
divine ke??? tu mee celup kicap je tu... baik makan mi sup kot heheh... bila boss wa nak bagi project kat malaysia ni heheh...

syikin,
sebenarnya nama dia maki dan bukan sepunshi... saya pun baru tau je... mmg macam pulut panggang sikit kalau intinya ikan salmon... 23 september ni kami pulanglah, Insya-Allah...

12:23 PM  
Blogger Sherin Almashor said...

Mmg menarik dapat belajar pelbagai jenis makanan antarabangsa. Yg paling cute bila tgk anak-anak makan makanan-makanan ni semua. Alahai comeiii nya.:)

1:08 PM  
Blogger blackpurple said...

Kalau hidangkan masa hari raya tu sesuai tak kat sini izhal...? hehehe...

3:31 PM  
Blogger anita kema said...

izhal,
yg walabimochi tu kan rupa macam tapioca pearl atau sago cumanya saiznya lagi godang dari yg biasa saya tengok. Resepi kat sini pulak, depa suka masakkan biji sago sampai jadi mcm dlm gambor awak tuh, pastu makan dengan santan/susu cair, air gula merah dan jugak kidney bean dlm tin. rasanya....yummy! mcm cendol!

3:37 PM  
Blogger NBB said...

garfu yang amat sesuai untuk lakonan semula cerita kasim selamat...

3:38 PM  
Anonymous gile buku said...

ahakss popular la plak kjap.. anyway, maki tuh dlm tulisan jepun 巻き=roll, so kalau kat msia kan selalu sushi king ke ade jual california roll ke tuna roll ke kan

3:45 PM  
Blogger ~ahni~ said...

Lagu apa yang brutal tu, patutnya lagu la yang buat orang tertarik untuk membeli.

Esok sambutan hari merdeka kat Malaysia, yuhuuuu

3:58 PM  
Blogger Raiedzall said...

memang nampak sedap kuih bulat2 tu...

4:40 PM  
Blogger agus said...

Sepushi, maki, walabimochi... uish! nama pelik pelik sekali. Awas jangan sampai tersasul dengan gabungan suku kata... haha...

Walau apa pun, memang oishi, watashi suki desu.

4:48 PM  
Blogger Sastri said...

rasanya penah nampak yg bulat2 tu kat midvalley, tapi tak tau laa mende yg sama atau bukan... kalau makanan orang Sarawak/Sabah, ada sejenis tu, namanya Linut... dibuat dari tepung sagu/kanji... rupanya sama mcm yg bulat tu cuma dia tak bulat... dan dimkn dgn sambal...

err.. sushi, Sas penah cuba tapi takleh la... Kalau tempura tu, Sas makan lagi...

5:01 PM  
Blogger Mama Sarah said...

nampak sungguh nyaman...

6:16 PM  
Anonymous bimmer_man said...

makanan jopun ni ada yg sodap2 gak..
teriyaki pun sodap.. kueh yg doraemon makan, doriyaki tu pun sodap.. biasa layan tepanyaki je kat sini.. tak pun beli bento berlauk belut kat jusco..

selamat sambut merdeka ke 49 kat jopun..

7:12 PM  
Blogger Shami said...

Izhal: Minta laluan jap, syikin saya rasa kan kawan kita ni sama jer ingatan dia cam sorang ahli persatuan MASK tu, soalan kita berdua untuk dia asyik sasul jer, letak jawapnya..he..he ..he..

8:27 PM  
Blogger Izhal said...

sherin almashor,
comel tapi geram sebab lantai sure bersepah bila depa makan sendiri...

blackpurple,
ha ah la, sesuai sangatlah tu... tq tq... boleh la nak hidangkan... kita melayukan kueh ni neee...

anita kema,
aisehman, sebut2 cendol pula...lagi satu benda nak kena makan selain dari murtabak kambing adalah cendol... arigato ne...

nbb,
dan biji mata itu diguling2kan dalam serbuk walabimochi lalu diberi makan kepada ibu metua jahat itu...

gile buku,
wah pandai menulis hiragana pulak... orang jepun ke ni??? heheh... seafood wraps tu semua sedap, benri gitu untuk dimakan ne...

~ahni~,
lagu brutal ka??? lagu doraemon le heheh...

raeidzall,
sedap... macam tepung sago... sejuk dan licin bila masuk tekak... sebab simpan dalam peti ais...

agus,
sepushi tu tak betul nama dia tu... rekaan saya semata-mata... heheh... watashi pun mo suki desu laaaa...

sastri,
saya pula tak pernah makan sushi masa dok malaysia, mahal gila... tapi sampai sini sebab murah try jelah... syok woo... la ni kalau pi makan kedai sushi 100yen siap komplen ikan mentah sini tak sedap... kena pi kedai mahal sket baru sedap makan ikan mentah... bengong dah kepala la ni...

mama sarah,
UK lagi nyamannnn... :)

bimmer_man,
bento unagi (belut) tu mahal ke kat malaysia??? kat hamamatsu ni unagi tu memang kebanggaan sini... antara keluaran utama hamamatsu...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal abdul halin-

11:51 AM  

Post a Comment

<< Home