Wednesday, August 23, 2006

Resepi MILO SLURPEE Hamamatsu :)

Di sini saya ingin berkongsi cara-cara membuat MILO SLURPEE. Ianya sejenis milo ais yang dibuat tanpa menggunakan air batu... Mari kita lihat bahan-bahannya...


sesuai diminum pukul 1 pagi bila menonton x-files...

INGREDIENTS...


1. MILO


2.Susu bayi antara 1-3 tahun...


3.Gula...


4.Sudu...


5.Straw yang boleh bengkok...


6.Gelas... (yang ini made in turkey berhaga 100yen saja)...


7.Peti ais yang orang bagi...

STEPS...

1. Bancuh milo+gula+susu bayi dalam gelas menggunakan air panas... (maaf tiada gambar)


2.Masukkan dalam bahagian bekukan daging bersama-sama sudu...


3.Pergi tengok TV dalam 1 jam...


4.Pergi kacau Milo dalam peti ais pakai sudu yang ditinggalkan untuk menemani Milo tersebut... Kalau dah jadi ais sikit-sikit kacau supaya ais tak
membeku... Tusuk2 Milo yang terbeku ke tengah cawan dan kacau supaya sebati...


5.Pergi berblogging... dalam masa 30 minit...


6.Pergi lacai lagi agar tak membeku sebagai seketul Milo beku dalam gelas...

7.Pergi beranagan di tandas dalam lebih kurang 30 minit... (memang tak ada gambar heheh)


8. Kacau lagi, kalau dah rupanya macam slurpee siaplah tu... Kalau belum, carilah aktiviti2 lain sementara menunggu masa untuk kacau lagi sekali...

HASILNYA...


1.MILO SLURPEE!!!

2.Macam SLURPEE...

3.MMMmmmMMMMmmmMMMM...

4.Alhamdulillah... Kembang lubang hidung saya ni haaa...

Jika anda mempunyai anak2, buatlah untuk mereka... Pasti mereka suka... Tapi biasanya saya buat bila depa dah tidur... Sebabnya kalau depa jaga, depa la telan dulu... hahahahaha... Tengoklah, esok lusa buat untuk depa pula...

-Berapa sen laku benda ni???-

23 comments:

zino said...

dua jam baru dapat minum.. sabar nya menunggu hehe..kalau zino buat je milo masukkan ketul ais hehe

jubeiz said...

hahaha.. memang cool la dude. cheers. got ur url from ahni goncar. salam kenal.

Shami said...

Ha..ha..ha, izhal pandai awak buat lawak kering....habis susu anak awak kerjakan...yer..

P/s: Benda dalam pinggan yg tepi sinki tu lauk semalam tak habis ker...hi..hi.hi

Raiedzall said...

bole bukak kedai tujuh sebelas...he..he..

guard_x said...

wahhh... jenuh gak nak menunggu slurpee milo ni siap ek... :P

anita kema said...

izhal.....
he..he..siap cikun sket susu anak ye. tapi nampak menyelerakan jugak. agak2 kalu takde milo, buleh guna hot chocolate tak?

saya memang setuju sangat, kalau buat time anak2 jaga...memang alamat tak merasa lah kita. tapi lagi baik berebut ngan anak dari kena berebut ngan hubby....kurang2 bebudak tu kapasiti menyedut kecik sikit...he..he..

Mama Sarah said...

laaa izhal, i ingat adik i sorang je buat camni. dia buat ni dari kecik. sekarang umur dia dah 20+, masih minum macam ni lagi...

ni resepi turun temurun lelaki rambut panjang kah???

Lana Alesha said...

ssedap..sedap...baby boleh minum tak

azlijamil said...

Used to do the same thing too.
But the best MIlo is made with condensed milk. That's the milk used by those Milo vans (the one we get to see at school's sports day).

leeza said...

hmm..sedapnye!:) Minum Milo anda jadi sihat dan kuat(iklan TV)...hehheh.

Sebenarnya saya tidak berapa gemar Milo kerana setiap kali minum, sakit peyyut..tapi untuk Slurpee Milo ni saya akan cuba. Terimakasih, tunjukkan cara membuatnya. :)

Ella said...

wah idea yg bagus... tp nak menunggu n kacau2 tu yg cam malas tu... :)

klu buat milo pekat gila + ais then masuk blender aci tak? :D

p/s: balik on d 10th of sept... jumpa di UPM yer or kot2 terserempak kat seri serdang :)

Izhal said...

zino,
tak sedap cara mudah cam tu... cuba cara ni...

jubeiz,
glad you liked it :) salam kenal... sat lagi im going to your place for a visit neee :)

shami,
ha ah... itulah ayam goreng 3 rempah rahsia yang saya goreng... kalau dikenakan dengan MILO SLURPEE, alamat sengeh manjang le... heheh...

raiedzall,
hahaha... boleh saja... tapi kena aoutomatikkan pembikinan miko ni laaa...

anita kema,
ha ah, budak2 pow sikit je... kalau bapak budak, pow semua hahaha...

mama sarah,
syyyyyyy... jangan bising2... memang persatuan lelaki berambut panjang buat air milo cam ni... hahaha...

lana alesya,
boleh saja... tapi kalau masukkan dalam botol susah sikit le, kena tunggu cair... kalau dah cair dah tak jadi MILO SLURPEE leee...

azlijamil,
no, condensed milk is used by restaurants... if i remember the taste corrctly, the ones in school during my days used gula... anyway, condensed milk makes the best MILOs ever :)

leeza,
oh ya ka... saya pun dulu2 kalau minum milo bila ke tandas mesti lain macam sikit heheh... selamat mencuba neee...

ella,
aci aja... tapi texture ais yang kena blend dengan texture method saya ni lain sangatle... heheh... 10 september... syok laaa.. sempat bantai makan murtabak banyak2 dan minum milo ais sebelum posa le ni yea... heheh...

Izhal said...

guard_x,
jenuh juga... tu yang saya syorkan aktiviti menonton tv la apa la diclah2 waktu menunggu... kalau untuk guard_x, pergi la shooting gambar dulu heheh...

atok said...

huh... teringat aku masa kecik2 dulu selalu gak wat nih. tp tak guna susu. dos milonya berlebihan. boleh OD milo lps minum. tp mmg beh tambah2 diminum ketika panas. cuaca bkn air. :)

Farah Y said...

Brrr, this is scary. Coincidently I baru lepas buat Milo blended! (of course yours looks much yummier la!) Mungkin sbb reaction model milo kat gambar tu yang buat milo tu nampak sodap? Hehe :p

I used a blender terus! Campak milo, ice, and everything nice ;) pastu blend²! Hancur blender mak.Wuhu..

p/s: mintak izin nak link you up kat my blog. can ar?

simah said...

izhal..
u memang budak milo yg comel dan kelakar...

yus said...

hahaha...lawaklah izhal, lamanya nak tunggu baru dapat minum, pakai susu bayi pulak tu...hihi

bimmer_man said...

minum milo anda jadi sihat dan kuat

balik nanti jom layan milo kat maulana sri serdang jom! ;)

Zakiah said...

sabor ajerlah...

milo pun buleh jadik cerita....

awat pakai susu budak?? takdak anlene ker...nespray ker kat sana?

Sherin Almashor said...

La, sanggup kacau-kacau & tunggu lama untuk minum tu. You ni penyabar rupanya. hehehee.. Susu anak-anak pun boleh guna ye? Very creative la..:)

Izhal said...

sherin almashor,
sebenarnya bukanlah creative, tapi sebab benda tu easy access... dok sebelah milo saja... heheh... thanks anyway :)

zakiah,
susu budak sebab berada dekat dengan milo dan senang dicapai :D

bimmer_man,
hait okay set!!! sambil pekena murtabak.. mmm mmmm mmmmm...

yus,
heheh... susu bayi tu kalau guna tak payah bubuh gula banyak2... dia manis2 gituuu :)

simah,
heheheh... arigatou neee :)

farah y,
bolehlah tunjuk cara2 buat milo blender pulak ya ;) silalah link, thanks :)

atok,
sure atok pernah ratah milo saja ye dak??? lazat tu... memang OD...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal-

blackpurple said...

Oh...saya tak minum ais....qiqp

Izhal said...

blackpurple,
bagus tu kalau tak minum ais... nanti tenaga batin meningkat :D