Tuesday, August 08, 2006

Roket Air Hamamatsu :)

Roket Air memang seronok direka dan dimainkan. Pernah saya gila mainkan benda ni sebagai hobi... Modal untuk membuat permainan ini agak murah...Hanya perlu beberapa btang paip pvc untuk pelancar dan satu botol terpakai minuman ringan untuk roketnya...


roket air 0.5liter

Setelah botol dimasukkan sedikit air dan dipam atas pelancarnya, kita perlu tarik tali pelancar dan zussssss... Tapi aksinya terlalu laju... Jadi kejelitaannya waktu terbang tak dapat dilihat...


beberapa roket air kami...

pelancar roket air...

Tapi ALhamdulillah ada seraong kawan saya bernama En. Nishikawa telah mereka cipta sebuah kamera high speed yang mampu memperlahankan pergerkanan fenomena pantas...


pelancar jenis 'quick release'...

pelancar jenis 'cable tie'...

Pada suatu hari,berjaya pula saya pujuk En.Nishikawa untuk mengambil gambar permainan saya... Jadi kejelitaannya terserlah... Tengok2 gambar2 yang dia ambil digemari pula oleh tok guru dan syarikat yang membiayai kerja2 pembikinan kamera laju En. Nishikawa... heheh...


hari En.Nishikawa (duduk) termakan pujuk...

cik ito melancarkan roket air...

tok guru tidak ketinggalan...

Dengan bantuan En. Raiedzall, saya bolehlah memasukkan 3 klip video roket air yang di'super slow motion'kan untuk tatapan tuan-tuan dan puan-puan... Tapi youtube agak lembab semenjak-dua menjak ini, jadi kalau ingin tengok, saya syorkan pergi buat apa2 yang patut sebelum video2 ini dimuat turunkan... satu klip ini memakan hanya 20-25 saat sahaja... Enjoy!!!


Pelancaran Roket jenis T-Nozzle...


Pelancaran Roket jenis Open-Nozzle...


Open-Nozzle dari jarak jauh...

Kalau anda perasan, jenis T-Nozzle ini mulut botolnya menjadi kecil sebaik sahaja roket ini meninggalkan pelancar sebab ada sebiji T-Nozzle yang duduk atas pelancar dan tersangkut pada mulut botol setelah ianya dilancarkan... kan... kan... kan???

-Arigatou En.Raiedzall-

23 Comments:

Blogger anita kema said...

wah..menarik nih. bolehla ajarkan cara membuatnya. time raya instead of main mercun buley main roket air....tak pun buleh buat pertandingan kat student..sapa roket naik paling tinggi dapat markah banyak. senang sket, takyah susah payah buat assignment pnjg2 dan senang nak marking..he..he..

p/s-kembang setaman la en.raiedzall...

6:53 AM  
Blogger KAMATO said...

izhal, bagus la idea ni, berapa tinggi dia boleh naik?

8:47 AM  
Anonymous azlijamil said...

Love pic #1 and #3 :)

9:47 AM  
Blogger Ija said...

iza tengok dalam mythbusters derang testing buat roket air untuk terbangkan orang. tak jadi lah tapi sebab safety issues nak lekatkan botol2 tuh kat orang..

cuba iz buat yang besar giler pakai botol air yang kat opis tuh.. rasaneyr derang isi one third air and about 60psi kot.. rasanyerlah!! cuba la!! pastu amek gambar lagiks..

10:54 AM  
Blogger Zakiah said...

roket air ni saya pernah buat waktu amali fizik zaman skolah dolu dolu. Disebabkan asyik tido ajer dalam kelas, sampai skarang luper camner nak buat benda alah ni. Tapi bagusla ek. Bebudak sure happy dapat main air

1:02 PM  
Blogger Izhal said...

anita kema,
kalau ikutkan hati macam tulah caranya nak bagi markah... 100m dapat A,80m dapat B,lebih 100m tak payah skolah... heheh...

kamato,
tak tahu scara tepat,tapi rasanya hari tulebih sikit dari 100m...mungkin dalam 130m gitu...

azlijamil,
thanks... thats from the cybershot girly cam... old picture though...

ija,
oh aku pun dah tengok yang tu... actually jepun ada buat style lain pakai 100 bottles letak bawah papan adn atas dia bubuh seat... naik orang tu...

zakiah,
wah... syok tu buat tim amali fizik... saya haritu saja2 terpikir nak buat benda ni dan idea dah ada... jadi satu haritu surf internet tengok dah ada banyak orang2 berhobi pelik ni buat...

1:27 PM  
Blogger Syikin said...

salam. saya baru start blogging smula ni.

bestnya buat experimen tu..

5:17 PM  
Blogger NBK466 said...

Oh....senang ler nak balik M'sia cam nie...he..he..he...

6:54 PM  
Blogger blackpurple said...

Boleh jadi hobi tu.... hehehe

Main yg tu ok la...jangan main molotov coctail dah la... hehehe...

7:25 PM  
Blogger Sastri said...

pergh... dasat nih...

8:35 PM  
Blogger Mama Sarah said...

lerrr ingatkan aktiviti anak beranak. rupa2nya aktiviti dgn gang uni dia.

tapi clip2 slowmotion tu semuanya cantik sungguh. black n white pulak tu. kagum!

11:02 PM  
Blogger shu said...

menarik..

11:40 PM  
Blogger Ezwan Emary said...

haaaa ni dah bule buat tutorial nie camne nak buat...hehe...suke ar tgk dalam GTO dia fire kat penolong pengetua miahahahha :))

8:43 AM  
Blogger Ija said...

iza rasa yang discov channel tuh based on one jepun nyer design. pastu typical orang US kan bengap kekadang, tak ikut SI, so measurement tak betol. sbb tuh tak jadi sangat. and plus derang tak consider botol tuh nyer material. patutnyer minah yang derang nak terbangkan tuh boley ajer fly..

btw, iza dapat 2 other offers nak kerja. cool tak? alhamdulillah la

btw, mak kata iza pakai civic yang pian dah buat sampai tak jalan tuh. babah tengah repair.. sian orang tua tuh.. iza nak kasi duit repair pun tak dapat gaji lagiks.. iza kata nnt pian boley naik basikal ajer dia nak pi mana2..

9:33 AM  
Blogger JoKontan said...

Whoaaaaa Izhal !!!,

I am all excited nengokkan hi speed video ni !!!.

What is the actual total time, yang telah dilambatkan sampai 25 secs tuu ?

10:44 AM  
Anonymous anak murid said...

hehehe..tuan TUTOR...kekeke :P

nie bole buat bom nie..nanti try laa..kekek :D


tuan TUTOR or tuan LECTURER :D

12:13 PM  
Blogger Izhal said...

syikin,
welcome back!!!

nbk466,
pramugari cun je tak de dalam roket ni haa...

blackpurple,
tak syok tu, main roket air lagi syok heheheh...

sastri,
sronok punya dasat yea :)

mama sarah,
tq... actually aktiviti family tapi telah dibawa ke sekolah sebab nak tst hi speed sensor member tu...

shu,
menolak... :)

ezwan emary,
boleh boleh tuan :) heheh... habis satu kelas basah layan benda ni...

ija,
Alhamdulillah good news...boleh le ko beli VW beetle ko tu...

jokontan,
glad you enjoyed it!!! tak sia2 i put it up... love your qustion...let me see...

normal video rate is 30fps and this one is 2000fps... thus th ratio normal:hi speed images is 30:2000 = 0.015. Thus a 25 second hi speed video of this water rocket launch is actually 0.375 seconds(375 millisecond) of real time... launch... i calculated this as follows

1)real time ratio to hi speed time;
real:25seconds (nak calculate real)

2)real=25*0.015=735ms

maybe you'd find it interesting that the hi speed camera caught 50,000 pictures within that 25sec. a normal video camera would only get 750 images...

thank you so much for this comment/question!!!

anak murid,
TUTORRR... lecturermana adamasanak main roket2 air ni... heheh...

thanks for reading HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal abdul halin-

1:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

maaf, saya mahukan procedur dan juga bahan-bahan untuk membuat roket air sebab saya ingin meninba sedikit tunjuk ajar untuk ke pertandingan melancarkan roket air yang diadakan.. saya ingin mendapatkannya kerana inginkan yang terbaik..bleh tolong tak..

7:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Saya pun ada main roket air ni. best jugak. Nak buat pun senang, tak banyak modal. Saya tengah cuba pasang payung terjun pada roket. Dah berpuluh kali saya cuba, hanya 2, 3 kali sahaja menjadi. Masalahnya, payung terbuka semasa naik dan payung tak terbuka langsung sampai jatuh. Roket air saya boleh mencapai ketinggian melebihi rumah pangsa 15 tingkat. Setiap kali roket jatuh ia akan remuk.

12:58 PM  
Anonymous harly said...

Harly berkata
maaf, roket yang kalian buat sudah ok tapi tolong dong kasih cara membuatnya itung-itung biar saya juga ikut mencobanya. Thanks

3:29 PM  
Anonymous Yuda said...

Betul kata harly.
Tunjukin dong cara pembuatannya!

3:17 PM  
Anonymous man said...

tunjuklah cara memnuatnye saya ingin tahu jugak leeee

6:03 PM  
Blogger azmi j said...

nie ada laman blog berkaitan dengan roket air untuk dikongsi bersama

http://roketh2o.blogspot.com

selamat berkunjung...

10:54 AM  

Post a Comment

<< Home