Wednesday, August 09, 2006

Bukan Bankrupt... Upgrade :)

Baru-baru ini ada satu kedai grocery di Hamamatsu yang nampak macam dah nak bankrupt. Dalamnya tak lawa, lantainya dah lusuh... Satu hari tiba2 tutup... Bebearapa bulan selepas itu nampak macam pembinaan bangunan kat tapak kedai tersebut... Minggu lepas siap dan rupa2nya kedai lama dah di upgrade!!! Alhamdulillah sempat pula kami menjenguk :D


dari entetsu super store jadi entetsu foodone...

kata-kata yang saya syak depa terjemah terus dari bahasa jepun...

parking basikal ada...

parking kereta juga ada...

asktray juga ada...

Lawa betul selepas di'upgrade'... Biasalah, penuh dengan orang pada hari pertama... Orang2 Hamamatsu ni suka sangat nak jadi yang pertama buat itu le, yang pertama buat ini le, termasuklah yang pertama ke kedai baru buka... heheh...


budak2 dapat belon...

budak2 tidur pun dapat belon...

Harga barang2... Agak tinggi tapi Alhamdulillah, boleh tahan... Layout kedai??? Lawa!!! Siap ada tempat duduk nak makan-makan... Staff kedai??? Tip-top, ramah mesra walaupun entah apa dia kata... macam dah lama bekerja... lokasi kedai, strategic, dikelilingi oleh rumah2 dan kedai2 lain... sebelahnya ada playground dan depannya ada stesen bas kecil... tempat parking kereta, motor dan basikal pun besar dan selamat... di jaga oleh pak gad yang sentiasa bekejar memberi bantuan kepada para pelanggan yang baru masuk atau selesai membeli belah, walaupun tak perlu...


siap berasap lagi peti dia...

kalau monyet tengok sure galak...

bumbung yang menarik...

lagu yang dipasang untuk mendorong pembeli galak berbelanja pula banyak irama klassic seperti bach, clement, mozart, bethoven, chopin,schubert dan lain2. lebih baik depa pasang skid row, metallica dan dream theatre, barulah duit mengalir laju dari poket saya... heheh...


jabatan sushi...

jabatan delica???

jabatan roti...

di jabatan sashimi...

air...

biasanya bahan2 pada kotak kan tulisannya kecil dan banyak pula tu... pelik2 pula nama bahan2nya... mungkin untuk semut yang rajin membaca... tapi kedai ini hendak juga pelanggan manusia mereka boleh membacanya jadi disediakan kanta pembesar...


kanta pembesar...

anak jepun hamamatsu...

nasi bungkus (bento) hamamatsu style...

tu dia, tak halal tapi nampak sedap...

tempat lepak2...

jadi dari segi keselesaan, harga, lokasi dan lain2 saya bagi 100 bintang... sebab dia sempat buka sebelum kami balik heheh...

-Satu lagi entry TIDAK INTELLECT dan TIDAK MENDALAM, bila?-

20 comments:

Ella said...

best kan shopping kedai baru bukak sbb semuanya cam baru :)

tp mmg nampak cantik ler kedai nie...

atok said...

huh pantang ada tmpt baru nih. hehe... apa yg dibeli? ke jln2 dan ambil belon je?

Izhal said...

ella,
pompuan suka aje kedai2 cam ni yea... heheh... kalau ni kedai hardware lagi syok heheh...

atok,
hmmm lupa pulak dah... sebab yg membeli puan fara... saya tukang ambil gambar saja heheh...

simah said...

bila nak balik bangi?

Zakiah said...

aik dah nak balik dah?

cute la baby punyer stroller tuh. supermarket punyer ker atau sendiri punyer tuh.

bento tuh membuatkan saya tak tido lena. Teringat bento kat jaya jusco mid valley. Kat sini pun ada tapi mahal sangattt!!!

thewailer said...

better than our supermart here...sushi selection? waaah heaven! sake (salomon not the tuak) is my favourite! :)

Lan Rambai said...

-Satu lagi entry TIDAK INTELLECT dan TIDAK MENDALAM, bila?-

ENTAH

Gambar-gambar tuan Izhal buat aku mahu ke Jepun sekarang ini juga!

KAMATO said...

izhal balik bangi nanti, tak jumpa dah tempat macam tu, tapi carrefour tempat kita pun tak kurang hebatnya.

Syikin said...

wah..nampak xlusif betul interior design dia. spend masa lelama pun tak pe kan.

suka plak tgk kanak2 perempuan hamatsu berkimono, mcm anak2 kita kat sini berpakaian kurunglah ya

first time saya tgk stroller izz naik tu, baguslah utk safety, tak risau anak tercampak keluar or jadi lasak

azlijamil said...

Tukang ambik gambar and bawa barang aye?

Farah Y said...

Assalamualaikum Bro Izhal

sampai jugak Farah kat sini ;)

Haduh, teringat lagi kat bento & onigiri yang MSO belikan masa Farah ziarah dia kat Gunma.

Mama Sarah said...

1. Faiq gunting rambut LAGI ke? isykh hobi ke apa ni?

2. Saya suka kanta pembesar tu. mana orang jepun dapat idea ni?

3. Ni guna camera baru ke, or still camerafone?

Izhal said...

simah,
Insya-Allah a day before puasa this year...

zakiah,
tu supermarket punya... jenis yang macam kereta siap stering pun ada... good idea... maybe saya boleh buat entry pasal stroller kat supermarket... thank you ne...

thewailer,
same here bro, love the sake (baru tau depa panggil sake)... ada rasa lemak2 sikit yang syok tu...

lan rambai,
heheh... kalo sempat datangle sebelum 23 september ini... dulu ada sorang dari malaysia yang dah datang, kenalan cyber juga ;)

kamato,
infrastruktur begini pasti banyak tapi layanan baik begini pasti kurang...

syikin,
ha ah macam baju kurung kitalah.. tapi depa tak buat pakaian pegi pejabat macam kita... pakai kalau ada perayaan apa2 sahaja... tu stroller supermarket :)

azlijamil,
what else would my role be... oh yea, pemberi wallet to puan fara is also what i do best at the moment :P

farah y,
selamat datang!!! irasahiii maseee!!! oh yeah, nanti dia baloik kirimlah sebento dua :)

mama sarah,
1.tidak... guntingan haritu... kalau dia gunting pun sebab puan fara suruh... saya takkan nak suruh dia gunting kot... heheh...

2.mungkin idea tu dapat dari taukeh tua kedai yang dah rabun... heheheh...

3. ni kamera henfon saja... kamera lagi satu tu tak sesuai nak point and shoot macam ni...

Ajzie said...

Comel...suka tgk budak2 pakai kimono..kat Msia nak tgk org japan pakai kimona masa ada pesta Bon odori aje..Kat JB selalu buat..Selalu ler kami gie coz dapat kipas free..dan dapat makan bento halal/udon/tempura dan mcm2 lagi..suka suka..

zino said...

meriah sungguh kedai tu.. macam macam ada.. bila dah upgrade tu tokei lama ke tokei baru?

Jie said...

Wah syok la tengok korang jalan2.

Bento = nasi bungkus.
Kat sini bento mahal,tapi sebenarnya idak le 'grand' sangat bento ye :-)

Teringat sorang kawan, kat satu restoran mewah, dengan muka penuh bangga meng-oder 'cofee java'. Lepas tu muka jadi kelat bila sedar yang dipesan itu adalah kopi jawa yang rasanya biasa macam kopi cap hang tuah aje hehehe

Mama Sarah said...

abih kenapa dlm gambar rocket tu rambut belakang dia panjang lagi? isykh... sangsi sungguh.

NBK466 said...

Wa...upgrade jadi INTERNATIONAL ler kedai nie...baru ler WORLDDD ini macam. Kirim salam kat anak jepun nan cute ngan kimono tuh..

Izhal said...

ajzie,
oh gitu ada bon odori... syok ke??? hebat usaha jepun ni nak menyerapkan budaya pelik depasampai kemalaysia neee... heheh...

zino,
entah le... tapi saya rasa tokei lama le... tokei baru start ngan kedai kecik le... nak upgrade ni biasanya kalo dah power, dan yang power ni biasanya yang dah berpengalaman...

jie,
tapi bento malaysia lauknya kena ngan lidah saya ni... heheh...

mama sarah,
oh maaf... tu gambar lama tu... tahun lepas... saja guna pasal tak ada gambar terbaru roket air... heheh...

nbk466,
world class macam malaysia dok war-warkan tu??? baik Hamamatsu class yang sempo ni je... ;)

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal addul halin-

ekin said...

bento or apa2 jenis mknn jepun yg jual kat jusco midvalley tu halal kan?