Monday, September 11, 2006

Ayam Goreng Hi-Tech Hamamatsu :)

Apa kahbar tuan-tuan dan puan-puan di hari Isnin yang kena pergi kerja ini??? Nampaknya seperti Isnin-Isnin dalam bulan ini, saya sekali lagi tak perlu ke tempat kerja sebab kerja sudah habis. Walaupun di minta kerja lagi tapi tak ada... Alhamdulillah... :)


goreng ayam yang sudah dibubuh 3 rempah...

Dapur kami di Hamamatsu sudah tutup, tidak berasap lagi. Namun begitu, sempat saya rakamkan resipi ayam goreng power... Iyelah, semenjak-dua menjak ni ramai blogger wanita yang letak resepi sedap2... Jadi saya ingin berkongsi apa yang boleh dibuat dengan seekor ayam yang telah mati disembelih...


antara dua rempah rahsia... heheh...

potong tumbuh-tumbuhan seperti bawang besar dan bawang putih...

potong cili dan cili api...

sediakan kicap...

angkat ayam yang digoeng dan cuba jangan makan dulu...

sediakan minyak bijan...

tumis semua benda tadi dengan kicap...

sediakan mangkuk...

Allah, lupa pula halia... gunakan halia paste...

masukkan ayam...

masukkan sikit air asam limau...

tutup api dan masukkan dalam mangkuk...

senyum...

Ayam goreng hi-tech inilah resepi terakhir yang sempat saya buat di sini... Rasanya pedas2 sikit dan tak sesuai untuk orang jepun dan budak2... Jadi kepada yang bekerja hari ini, waktu makan tengah hari bolehlah cari ayam goreng hi-tech ataupun ayam goreng low-tech (ayam masak kicap biasa)... heheh... Oleh sebab dapur kami dah ditutup, apa kami makan hari-hari??? Apa lagi kalau tak bento...

-selamat menjalankan tugas-


17 Comments:

Blogger KAMATO said...

wo yooo!!!! nampak sedap tu, balik bangi nanti boleh la kami rasa

11:18 AM  
Blogger Ayu said...

gambo yg last sekali tu buat sy tersengih..ingatkan gambo En Izhal nak tunjukkan tgh pegang mangkuk yg ade ayam tu hehehe rupa2nya tunjuk gambo tukang masaknya :) sabo jek la hehehehe
anyway, ayam goreng itu nampak sungguh menyelerakan..

11:54 AM  
Anonymous bimmer_man said...

woww.. pakai kicap cap ABC gak yer.. kicap tu mmg sodap.. made in Indon kan.. hehehe..

11:59 AM  
Blogger Tenno Miyake said...

kicap ABC tu kat Arab Saudi pun ada.

Anyway, saya suka dengan recipe teriyaki. Tak tau recipe, so dulu beli aje kicap teriyaki.

Dah selalu sangat makan dengan sedapnya, satu hari barulah terniat nak check isi kandungannya.

Ada wine rupanya. Adush, tak minum tak minum tapi ter jugak..

Ramai jugak yang makan ayam teriyaki yang saya buat tu.. Cemana ek? hahaha..

1:03 PM  
Blogger Syikin said...

salam,

izhal, sewajibnya saya mahu resepi awak tu..nampak sedap gilerrr..

bnyk entries saya tertinggal, ada problem pc saya, slow banget..inilah baru laju..

2:40 PM  
Blogger ~ahni~ said...

Encik bakal Dr. Izhal, kalau nak bagi resepi tapi cakap 'rempah rahsia' baik tak yah bagi resepi tau...

*merajuk nak resepi betul2 punya*

3:05 PM  
Blogger simah said...

alahaiii sedih pulak tengok hari hari terakhir izhal kat sana.. awak sekeluarga sedih tak? ker happy? packing dah abih?

3:15 PM  
Anonymous ikelah said...

percaya! lelaki kalau ke dapur biasanya masakan mereka lazat.

agak menghairankan kenapa dapur ditutup dan sudah tidak bekerja? bersiap siaga untuk pulang ke bangi?

i guess u'll miss that place... u seem to enjoy living di hamamatsu. bila balik mesia....hmmm... macam macam kerenah tempatan, harian, negara yang menggangu fikiran dan ketenangan. semoga hamamatsu menghidupkan satu nostalgia yang dapat menjadi pengubat jiwa di masa bersedih.

3:21 PM  
Anonymous mamasinga said...

cepatnya tutup dapo...kaya la tokei hoka hoka tei lepas nih..hehehe

3:56 PM  
Blogger PB said...

terkejut unta (pinjam kata abe id).

halia paste tu... tak pernah terfikir pulak halia pun ada paste.

senang gitu kat sana. tak der halia , boleh guna paste.

4:13 PM  
Blogger blackpurple said...

Wah...ada bakat jadi Jamie oliver ni.....

Nanti balik sini, buat banyak2, panggil kitaorang datang pun idea yg bagus juga ni...hehehe...

4:47 PM  
Blogger NBK466 said...

Apa beza ayam hi-tech ngan low-tech nie? Kalau makan terasa 'HIGH' ker? he..he..he..

6:34 PM  
Anonymous mama sarah said...

mana aci tak kasi tahu rempah rahsia tu?

ni mesti kes tak tahu baca jepun ni. haha. gurau tu, gurau! jangan amik hati sensei.

7:45 PM  
Blogger anita kema said...

wah....siap tak takde translation utk rempah rahsia tu....erm..tengok time lapar cenggini, ayam masak kicap pun nampak cam ayam percik!
Best la awak keja dah abih, saya ni bila nak siap belajau nih?sempat raya kat msia ke nanti? eeiii...bestnyer! jeles!

8:06 PM  
Blogger shu said...

alamak sedap nya,,

9:40 PM  
Anonymous bimmer_man said...

izhal san,
itu motogp takde la power mana lense, sigma 70-300 je.. pix tu pun dah crop tu ... heheh

10:48 PM  
Blogger Izhal said...

bimmer_man,
power gambar tu... saya panning pakai SLR ni tak mahir langsung... nanti bila lepak bismillah bawak kamera, ajar saya ne :)

shu,
terima kasih :D

anita kema,
syyyy rahsia rempah tuuuu... ehhh, sikit lagi nak habis dah tu... tup tap tup tap, dapur UK awak pun tutup... ganbatei ne :)

mama sarah,
aiseh, malu la, the pro cook sudah comment... heheh... ala, garam, black pepper dngan serbuk cili je... keh keh keh... pecah rahsia :)

NBK466,
oh, itu kalau saya taroh kas-kas sekilo baru le jadi effect gitu... tapi apakan daya... kas-kas tiada di hamamatsu heheh...

black purple,
siapa tu??? tak kesahlah, macam hebat je nama dia... heheh... Insya-Allah boleh... tak pun kita bedal satay kajang jelah mau ka???

pb,
sebenarnya saya lagilah terkejut... sebab masa nak masak tu dok cari halia nak menumis... sekali bila dah lpas masuk kicap baru Puan Fara cakap... pakailah paste halia... ada rupanya paste halia ni neee...

mama singa,
ha ah... gitu le... hahahaha... tau2 je kami ni layan hokka-hokka tei... lunch dakang2 layan honke kamadoya... oishi le juga tapi dah selalu ni muak pun ada neee...

dr. azmi,
ya saya... bersiap sedia untuk pulang dari camping di Hamamatsu ni... jadi api kenalah padam dulu :) ofcourse i will miss this place... dulu bosan tapi la ni rindu...

simah,
janganlah sedih... kami pun sedih tapi gembira... hmmmm...

~ahni~,
heheh... rempah rahsia tu garam, lada hitam dan serbuk cili... heheh...

syikin,
kejap nak pi kembang... okay dah... thank you neee... rempah rahsia tu lada hitam,serbuk cili dan garam je... heheh... kalau bubuh rahsia kat dalam blog, tu yang nampak power padahal biasa jaaa... heheh...

tenno miyake,
Ugama Islam kan senang je... tak tahu tak pe bak kata mat soleh, ignorrance is bliss ;)

bimmer_man,
ha ah ABC made in indon... jual kat downtown Hamamatsu :)

Ayu,
heheh... otulah rsepi paling mahal... tanda resepi tu tak jadi heheh... arigatou ne :)

Kamato,
boleh saja tuan :)

THANK YOU FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal abdul halin-

1:11 AM  

Post a Comment

<< Home