Thursday, September 14, 2006

Musim Menuai Hamamatsu :)

Musim menuai telah tiba di Hamamatsu... Alhamdulillah dapat makan lagilah orang2 Hamamatsu ini hasil dari sawah comel mereka... Oleh sebab sawah depa ni comel, maka mudahlah depa nak tebarkan jaring agar burung tak makan padi...


scene 1

jaring padi...

jaring lagi...

Bila musim menuai, kita nampak sawah comel mereka ni penuh dengan kehidupan... Padi menguning, burung berterbangan, labah2 sawah melepak, orang menuai padi,dan macam-macam lagi perkara biasa yang ada di sawah...


padi jepun...

padi jepun lagi...

padi spider...

Yang seronoknya, pemandangan sawah padi di Hamamatsu ini juga dikomposisi oleh benda-benda moden dan kontemperori seperti orang naik shinkansen, orang memandu kereta dan membeli belah tepat2 bersebelahan sahajaa...


sawah di big fuji...

padi tunduk...

sawah, jalan raya dan jalan shinkansen...

Di sini, lepas padi dituai, depa ikat batang2 yang tinggal dan susun banyak-banyak... nampak macam orang beratur kalau sekali pandang...


setelah dituai batang padi berkawad...

Walaupun Hamamatsu ini bukanlah jelapang padi Jepun, namun setiap inchi tanah yang ada depa usahakan... Iyelah, usaha kan tangga kejayaan... Laju kannn, rasanya musim bunga haritu depa tanam... Rasanya saya ada post dulu pasal sawah waktu musim menanam, tapi tak jumpa la pula... Ke tak pernah post... hmmmm... Walaubagaimanapun, baru 3 bulan lebih sikit dari waktu depa tanam haritu dan dah berhasil... Patutlah depa tak perlu import beras dari negara lain... Tapi beras siam ada di sini... Hebatkan Siam :)

-teringat Kedah Darul Aman la pulaaa-

20 comments:

mama sarah said...

Pn Fara tak de komen pasal marketing beras di jepun?

mama sarah said...

waaahhh saya first dan second kah?

ada hadiah seguni beras tak?

mama sarah said...

saya telah melalut, sebenarnya nak cakap cantik biru awan hamamatsu

mynn said...

bagus lah your posts izhal. boleh kami belajar pasal jepun. kelakar baca your post pasal jualan murah tu.

padi spider tu ke yang orang jepun panggil "natsu gumo" ? -- summer spider?

juwaidah said...

izhal, nak tumpang sat kat sini ne..

mama sarah, cemana nak contact you? nama je kita duduk kat uk tapi tak berhubung pun..

Thanks Iz..

maklang said...

Kat Kerteh, tak ada Jelapang Padi...Cuma ada jelapang plant minyak je...

Bestnya pemandangan tu...tapikan tentu si photographer tu yang terror ambik gambar:)

Ayu said...

syioknyaa tapi kalo kat sini kawasan padi kite luas kannn sebab tuh la dorang lej pakai jaring mcm kata Encik Izhal kan.. :)

Izhal said...

maklang,
lama dah tak lalu krteh tu... sure dah makin happening sana ne... ala snap gambar pakai henfon je gambar last tu... thanks :)

mynn,
thank you :) pasal natsu gummo tu iye kot... spider yang depa pakai untuk lawan tu kan??? ada saya tengok dalam national geographic ke discovery haritu pasal spider besar2 macam tu... dalam post ni saya main letak je nama spider padi sebab dia ada kat sawah padi haritu heheh...

mama sarah,
tak ada hadiah apa2... heheh... kannnn awan sini semenjak dua menjak ni banyak jenis awan nimbus yang tebal2 tu... heran juga... selalunya tak macam ni, selalunya jenis cumulus dan cirrus je banyak...

puan fara kata lbih kurang macam ni laaa... marketing beras jepun senang je pasal orang jepun memang cari beras. makanan ruji... tapi packaging dia penting pasal bagi tahu semua nutrituinal values dan packaging ni juga menunjukkan reputasi pengeluar tersebut... jadi sapa2 yang pentingkan beras bermutu tinggi akan pi ke kedai khas jual beras dimana depa jumpa beras quality tinggi yang dikeluarkan oleh pengeluar high rep ni... jadi marketing dia kat packaging dia... dan sejak kebelakangan ni depa pakai intrnet gila2 untuk marketing beras mahupun apa bnda sekalipun seperti unagi, buah limau, stokin dan macam2 lagi... dan lagi satu, jepun ni memang tak mau makan beras selain dari beras jepun...

Izhal said...

ayu,
ha ah, macamana la nak bujat jaring besar... mungkin orang2 kedah kena kecilkankan atau bahagai2kan sawah supaya comel dan boleh di cover dek jaring tersebut...

Junita said...

padi emas kat negara orang, lagi best padi kat negara sindri...betoi tak. silap silap makan padi siam jugak!!!
I wonder what it'll be like if our paddy farmers adopt few good techniques from the japang counterparts...
barulah malaysia boleh....
on second thots...i don't think so...

~ahni~ said...

Saya prefer local rice dari beras siam, ekeleh kalu nak wangi taruk je daun pandan

Lan Rambai said...

kalau oang jepun tak makan beras luar jepun.. beras siam yg ada kat sana utk orang luar lah ek.. macam oang Mesia?

Anonymous said...

Izhal-

Beras ni ke yang depa buat sushi??

Dith

JoKontan said...

I can HV Transmission Lines. MV Distribution Towers and Railways Gantries..

Jarang dah ader Japanese T&D equipment kat mesia nih.

Merapu sket hari nii..

Bila balik mesia nii. Oktober ?

NBK466 said...

Ko ajar ler pesawah2 Jepung tuh nyanyi lagu 'tuai padi antara masak..esok jangan layu2an..' he..he.he..

bimmer_man said...

power la entry ni dr.izhal san,
dapat gak tengok camne rupa sawah kat Hamamatsu..
pesawah2 tu semua tinggal dekat2 situ ke?
sebelah Bug Fuji pun ada sawah lagi yer.. kalau kat sini dah kompem jadi parking lot atau stesen minyak dah tu..

rinnchan said...

beras jepun mmg sedap..rasanya lebih sedap dari beras siam. Baunya pun harum..mungkin kalau org yg baru di jepun akan kata nasi jepun melekit mcm dicampur beras pulut. Yg pastinya setelah menetap 4 thn di jepun dulu, bila balik mkn nasi di msia terasa rindu nak mkn beras jepun semula.
Sesekali bila teringin mkn sushi, kami pi ke sushi king tapi nasi yg diguna tak se`ORI` mkn di Jepun !!!
Bila izhal balik msia nanti sure akan rindukan beras jepun dan bau misoshiru sup tuuu....Sampai skrng saya tak boleh lupa bau Jepun !!

Izhal said...

rinchan,
iya memang brkanji beras jepun dan sesuai dibuat sushi... di malaysia saya tak pernah makan sushi... di sini saja baru makan... kalau di rumah kami beli beras siam saja sebab beras jepun ni saya rasa tak sesuai dengan makanan melayu... tapi tadi baru pi makan kat meshiya, pekene 3 mangkuk beras jepun... Alhamduillah :D

bimmer_man,
terima kasih tuan... rasa2nya dekat2 situ je rumah depa neee... sebab sebelah sawah tu ada rumah... rumah sapa lagi, takkan rumah tokey big fuji kot ne heheh...

jokontan,
ahhh ni nak kena bagi menuai ni baru dia tak mnerapu heheh... Insya-Allah next weekend kami balik :)

nbk466,
tak boleh la bang, lagi tu saya sendiri tak tau heheh...

dith,
munbgkin juga... bak kata Puan Rinchan, beras jepun saja sesuai dibuat sushi sebab dia melekit/berkanji macam beras pulut...

lan rambai,
haritu kat big fuji ada satu pakcik jepun ni beli beras siam sampai 5 peket... sesuai untuk jepun yang nak save duit bila buat jamuan kot pasal murah... orang2 malaysia dan siam le kot makan... tapi ada juga orang2 malaysia di sini makan beras jepun...

~ahni~,
ya orang2 macam Puan Ahni ni memang bijak!!! barulah hidup industri sendri ye dak...

junita,
teknik penanaman di jepun bukannya boleh senang2 kita terap ke cara-cara di negara kita... mungkin saiz sawah kita boleh kecilkan tapi pertukaran musim memang kita tak ada kuasa nak ubah...

saya adalah golongan orang yang optimistik yang sentiasa percaya mana-mana negara pasti boleh... masalah malaysia, media suka bercakap perkara2 negatif tentang sesuatu kaum dan KURANG bercakap yang baik... hasilnya ramai orang yang di "brainwash" bahawa kita mundur... :)

Abg IM! said...

hmm uols.. biasa nyer entry uols ade ayat2 jenaka.. apsal kali ni x de plak?? :P

Izhal said...

roland hashim,
eh tu ayat last tu tak geli hati ke??? 'Hebatkan Siam?'heheh... double meaning tuuu...