Wednesday, September 06, 2006

Papan Tanda Hamamatsu :)

Jika anda berjalan di Hamamatsu buat pertama kalinya, anda MUNGKIN keliru dan sesat sebab papan tanda banyak sangat... Mana sempat depa selit sepapan dua tanda... Tapi setelah lama di sini, saya tak peduli sangat papan tanda sebab bukan boleh baca pun... heheh...


papan tanda bersepah...

papan tanda style tampal pada tiang...

style selit bawah jejantas...

style gantung pada tiang lampu...

hanya perkataan 'sale' saja saya boleh faham...

Papan tanda di sini banyak jenis dan lain2 tujuannya... Contohnya ada papan tanda untuk kedai yang berlip-lap tak kira siang malam... Tujuannya supaya anda tahu kedai mereka dimana dan supaya anda tertarik kepada kedainya macam kalkatu tertarik pada cahaya lampu kalimantang...


papan tanda menunjukkan jalan ni untuk orang, budak dan basikal sahaja...

Ada juga papan tanda untuk keselamatan anda. Ianya didirikan di tepi2 jalan tempat baiki jalan atau di kaki lima dimana ada bangunan dibaiki. Tapi anda tak perlu risau kalau nampak papan tanda begitu tapi tak faham, sebab bahaya di belakang papan tanda sudah cukup untuk menyelamatkan si anda :) lagipun selalunya ada tukang jaga jalan beserta papan tanda menjaga keselamatan ini... mereka akan menunjukkan anda ke jalan yang benar...


sudah pasti AWAS!!!

papan tanda bahaya!!! kerja-kerja dijalankan (agaknyalah...)


papan tanda rasmi di jalan... tulisan putih berlatarbelakang biru...

Ada juga papan tanda nak bagi tahu ke arah mana sesuatu tempat...yang tak seronoknya, bila dah sampai ke tempat yang nak dituju, tak ada pula papan tanda menunjukkan yang anda dah berjaya sampai...


tempat letak kereta...


Lagi satu adalah papan tanda memberitahu apakah bendanya ini... inilah papan tanda paling berkesan. Sebabnya, walaupun saya tak reti baca tulisan jepun, saya mungkin boleh agak apa dia kata... walaupun salah tekaan tapi lebih kurang jadilah... iyelah, macam pemadam api... takkan nak teka mesin tebu pula...


papan tanda no parking yang dah luntur...


berhenti!!! (tomare!!! di sebut too-ma-rek)...


papan tanda budak2 dan orang dewasa melintas...


papan tanda dalam pokok...

ini pemadam api... (agaknyalah...)

papan tanda rumah kami :)

Begitulah kisah papan tanda-papan tanda di Hamamatsu. Sebab depa sayangkan betul bahasa depa, dan tulisan mereka, maka semua papan tanda mereka menggunakan bahasa depa... kalau ada bahasa inggeris atau brazil pun, ianya ditulis dengan tulisan kecil dibawah bahasa depa :)

-sayangilah papan tanda anda-

22 comments:

anggerik merah said...

Papan tanda dalam pokok tu cute sangat. Nampak macam tak ada proper system for papan tanda kat Hamamatsu nih. Kat bandar lain sama jugak ke?

bimmer_man said...

banyak tul papan tanda ye.. berkecamuk nampak.. Kl pun banyak signboard/billboard.. sampai dapat gelaran KL the billboard city.. :) banyak billboard, banyak la masyuukk..

Raiedzall said...

Ni yg respek kat org Jepun... Org kita pulak kalau papan tanda dlm bahasa Melayu mesti rasa tak kelassss... :(

leeza said...

aiyoo, so confusing nee..untuk kita lah yang tak tahu baca bahasa jepun..heehee!

signboard yang orang dgn budak tu..pedestrian crossing kan?

p.s. izhal u boleh baca dan cakap bahasa jepun ya? i cuma suka Takeshi Kaneshiro jer:) Gomennasai!

Izhal said...

anggerik merah,
tu papan tanda kat flat kami... nak menunjukkan designated parking lot kot... Allahualam... nampak gaya macam tak ada propoer sistem le... bab2 signage ni amerika paling sistematic...

bimmer_man,
ya la... kalaulah semua signboard kl tu gambar maya karin je kan syok...

raiedzall,
ha ah, walaupun rimau mengembek di kandang kambing, si kambing tetap tahu dia rimau...

leeza,
ha ah, tu signboard depan flat kami... ada sekolah jadi memang untuk pejalan kaki la tu... eh bukan... untuk orang bawak kereta supaya perlahan sikit... heheh... saya boleh cakap sikit2 saja dan baca katakana dan hiragana saja, kanji out... la ni bila cakap bahasa jepun saya selit2kan bahasa malaysia dan inggeris, jadi geng2 lab saya broken bahasa depa hahaha... gomen ne :)

Kak Lady said...

Macam2 cara dan gaya papantanda di letakkan di hamamatsu ye...tapi yang bestnya semua bahasa mereka...so kalau sesiapa yang kesana pasti kene belajar bahasa mereka.....

simah said...

memang semua papan tanda pakai black ink n white background ker izhal...

kat pintu kitaorang i ada letak papan tanda nama *halil zaim*.. tapi semua orang yg datang nak pi rumah abang halil..semua ketuk pintu kitaorang sebab dua dua rumah nombor 9..my hubby nama halil n abang dia nama halim..people just dont bother reading the door sign..

Anonymous said...

assalamualaikum..
agak ye.. kalau tinggalkan saya sorang kat sana, menangis saya..
Tak paham sepatah haram.. atleast la kalau ada bahasa English.. faham la jugak.. hehe..

Zakiah said...

aiyo pening kapalo acik. banyaknyer sign...dah tu satu aper pun gue tak paham.

tasya said...

yeah, org jepun berjaya membuktikan bahawa tidak menggunakan bahasa inggeris dalam byk perkara pun masih boleh berjaya!!..(takleh komen byk2 nanti kena gam hehe)

MALAYSIA BOLEH!!

Sastri said...

banyaknyerrrr.... at least kalau tahu berbahasa dan membaca tulisan Jepun, tourist tak sesat ek?

mama singa said...

nak tanya:
waktu memula sampai, mcm mana beli/pilih brg kat kedai?

mama sarah said...

alamatnya, kalau saya di hamamatsu, dah tentu akan sesat! walaupun ada bermacam2 papantanda

mak said...

orang Jepun mak ingat take seriously the adage that 'life is better with directions', sebab tu banyak papan tanda.

Izhal said...

kak lady,
ha ah... kalau tak rugi je sebab sesetengah papan tanda tu cerita kat mana ada sale, kat mana ada pertunjukan bunga api dan macam2 lagi...

simah,
tak le... tulisan putih dan background biru... iye ke kat turkey depa tak kuat membaca? sampai ke sign board pun malas nak baca parah ni... heheh...

anonymous,
wa'alaikum salam warah matullahi wa barakatuh...

mula2 saya sampai kena culture shock sebab semua sign board tak faham... suspen juga... inilah negara yang berjaya meng-culture shock kan saya... culturenya sangat baik dan lain dari malaysia yang culturenya sama macam barat... jadi saya pun syok... culture-syok :)

zakiah,
buat dek je macam saya... tapi semalam tetiba baru saya perasan banyaknya sign board dan boleh diguna pakai untuk entry blog ni neee...

sastri,
ha ah, tapi Alhamduillah belum pernah sesat... orang2 jepun kalau kita tanya jalan dia tunjuk sampai kita sampai...

mama singa,
ohhh, contohnya kalau ke restoran, ada gambar... tunjuk je nak yang ni... barang macam gula semua tu boleh agak... tapi pernah juga tersilap beli... makin lama makin hebat le tahap pemahaman tulisan jepun ni... tapi tak hebat mana pun lagi...

mama sarah,
heheh... mungkin juga, mungkin tidak... kat sini ada satu landmark nama act tower... bangunan cokelat tinggi... kalau sesat follow je act tower Insya-Allah you'd literally sampai ke pangkal jalan...

mak,
dia la tu... pasai dalam motokar depa pun ada direction finder, GPS, car navigation system, handphone ber-GPS, map dan macam2 lagi penunjuk jalan yang benar... semoga depa tak sesat...

Izhal said...

tasya,
ha ah, lepas mai sini baru saya betul2 faham yang bahasa inggeris tak penting mana sebagai lingua franca... malahan mat saleh yang mai sini semua cakap jepun bila berurusan... jangan takut, sini tak dak main gam punya... dan ya, MALAYSIA BOLEH...

Izhal said...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal abdul halin-

yus said...

Banyaknya papan tanda. kat pokok pun ada....hehe

Izhal said...

yus,
dimana saja, asalahkan boleh letak, depa letak...

blackpurple said...

Cuba kau cc kan entri ni ke pihak perbandaran diaorang...hehehe..

Izhal said...

blackpurple,
hahahaha... takpalah... depa bukan faham pun...

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片