Tuesday, September 12, 2006

Clearance Sale Hamamatsu :)

Di Hamamatsu jualan penghabisan stok memang memuaskan... Harga jatuh gila-gila sampai anda boleh jadi boros kalau tak berhati-hati... Di jualan sebegini, biasanya harga pakaian yang menjadi mangsa jatuh...


perghhhh... ganas tu!!!

abah, one more picture please...

eh... gambar belakang tak tunjuk ke abah???

Biasanya mereka mengadakan jualan cuci stok ini setiap kali perubahan musim... Alaaaaa... macam kat Malaysia la kan ada 'summer sale' di Mun Loong department store... La ni nak tukar masuk musim luruh, jadi harga2 mahal pun diluruhkan...


tapak berbelang!!!

lidah berkuasa...

Puan Fara ada menceritakan kepada saya bab2 'marketing' kenapa depa boleh mampu menjatuhkan harga sebegitu hebat... Dia kata fesyen ni adalah 'fad'... Mula2 keluar depa letak harga paling tinggi dan orang2 yang gilakan fesyen sanggup habiskan duit...


ada dua pula tu...

Contohnya, untuk fesyen jeans koyak, pengilang buat sehelai dengan modal RM1 dan jusco jual dengan RM8... Bila fesyen tersebut dah tak 'hit', depa akan buat jualan penghabisan stok dengan potongan harga sampai 70%... Berbalik kepada jeans koyak tadi, depa jual 30sen saja laaa waktu jualan penghabisan stok...


negara serba boleh, semua boleh bikin punya...

30 sen saja??? Hmmmmm... nampak rugi neee... oh tidak... tidak sama sekali kata, Puan Fara yang sebenarnya seorang pakar bidang pemasaran... Orang2 yang gilakan fesyen telah menampung pembelian orang yang layan jualan penghabisan stok... Dan perkara ini memang boleh dilihat di negara 4 musim dengan jelas...


macam megadeth tak???

Iyelah, musim panas mestilah bagi awek2 jepun ni pakai mini skirt dan tank top... musim luruh depa nak la kenakan jacket ketat dan jeans ketat... Musim sejuk pasti depa nak tutup aurat habis2... musim bunga pula depa mestilah nak pakai ala-ala musim luruh tapi dengan warna-warna yang lebih ceria :) Pandaikan Puan Fara tu, dan saya pula pandai memerhatikan pakaian awek jepun dengan jelas... heheh ;) Oh lagi satu, tak sangka nee, jeans levis siam saya yang umur 6 tahun dan bertampal2 tu di jual di sini dengan harga 30,000yen... Rasa macam orang kaya pula pakai seluar koyak tu...


pakaian segala musim, jeans siam dan baju isteri heheh...

ronaldinho version putih...

Jadi kami tak lepaskan peluang membeli kasut Ultraman ini yang harga untuk fashion maniacs adalan 2699yen... Masa kami beli itu hari waktu jualan penghabisan stok, harganya hanyalah jeng jeng jeng... teka laaaa...


budak suka goyang...

yeah!!!

bila malmstean main bola...

Oh tidak... takkan 2000yen... saya tak beli benda2 mahal ni... teka laaa lagi... haaa??? 1500yen??? mahal tuuuu... buatan cina ni... cuba teka lagi...


007...

019...

090-3455-6237

ya tepat!!! mana tahu kami beli 399yen??? itu kasut, baju lagilah murah... jadi hampir seiap hari Puan Fara pergi ke kedai rabbit untuk beli buah tangan penghabisan stok kepada anak buah di Malaysia dan juga anak saya di sini... heheh... macam tulah kalau nak berniaga... pandai mengetuk dan pandai memberi, barulah pelanggan yang kaya dan miskin datang kat kita... pandai berniaga maju... tak pandai lingkup... tapi ada satu negara tu kannn, pandai berniaga maju... tak pandai berniaga ada lembaga 'bail out'... heheh...

-mari ke Hamamatsu, summer clearance!!!-

22 Comments:

Anonymous mas said...

lama dah tak dgr org sebut mun loong :P
En. izhal skang dah pree yer.. byk giler buat posting....

12:23 AM  
Anonymous mama sarah said...

oitts dtg nk komen psl bumbung. tgk dah ada entry lain.

399yen tu equivalent to berapa RM?

p/s: pandai puji Pn Fara ya. bertuah gitu.

12:55 AM  
Blogger Izhal said...

mas,
ALhamdulillah saya dah free... heheh... bangun pagi melepek sampai tengah hari...

mama sarah,
399yen tu dalam RM12 le... harga asal 2699yen tu dalam RM81 gitu... gila kannnn depa punya sales... tarak tipu punya... haish, kenalah pandai bodek puan fara... tapi seriously, dia tu memang marketing punya orang...

1:05 AM  
Blogger ann said...

bestnya shopping, rindu plak menghabiskan duit masa sales

2:26 AM  
Anonymous bimmer_man said...

fuyoo.. bergaya betul abang ngan kasut oltromen.. pistol laser tu pun nampak ganas..

nak jadi sapa ni.. Malmsteen? ronaldinho? megadeth? ultraman? tak kisah lah, janji kasut ultraman tu power..

Quoting :
"Alaaaaa... macam kat Malaysia la kan ada 'summer sale' di Mun Loong department store."

hahaah.. lama dah tak dengar Mun Loong nih...

dr.izhal san,
dah kompem ke tiket bila? sempat ke merasa sarapan kat retoren bismillah ni? ke dah puasa dah masa balik sini.. kena masuk ikut belakang kedai la jawabnya.. miahaha... tak pun macam biasalah, Maulana ada spesel kaunter bulan ramdhan.. heheh..

2:31 AM  
Blogger amanitium said...

woah, jauh gile beza harga. nak kirim barang dari jepang boleh? heh.

2:49 AM  
Blogger juwaidah said...

bergaya sakan nampaknya anak bujang yang sorang tu kali ni. sampai gambar adiknya pun takde...

3:25 AM  
Anonymous bard said...

aku pon nak g kedai arnab gak weii.. tapi blum nampak lagik laa ehehehehhe doa2kan leee ehehehehhe

9:23 AM  
Anonymous farah y said...

oo, baru faham how clearance sale works. argh! teringin rasanya memiliki kasut ultramen itu jugak! hihi..

ya! 400D baru keluar, didn't read the specs just yet, i heard lcd dia je yang different, is it? *garuk² kepala* takpelaa, kalau nak upgrade, kalau ade rezki, kita beli 30D ke, 5D ke........1D ke? kankan? (yang last tu hanya tinggal angan² je)

p/s: MSO bukan hubby farah.dia study kat kiryu, gunma. sat² lagi, inshaAllah kalau takde yang kena repeat, nanti balikla dia next year :)

9:25 AM  
Blogger Sherin Almashor said...

Wah, syoknya jualan habis stok musim panas Hamamatsu. Kami di Malaysia ni tumpang geram cos tak boleh shopping kat sana.:) But seriously kasut ur son cantik! Pandai bergaya la dia.:) Btw, when are you coming back Iz?

10:22 AM  
Blogger Izhal said...

sherin almashor,
cantik kannn... made in china lagi tu... haha thanks for the complements... the tentative date is 23 september...

farah y,
semalam ada saya godek 400D kat kedai kamera... gila lawa la screen belakang dia... besar... eh sini 5D is darn cheap... RM3200 only... teringin nak beli pasal 12MP sensor tapi lens mount dia EF only lah... 1D Mark II tu biasa juga saya godek di makmal... kalau kita galas 1D tu, gerenti orang pengsan bila kita petik shuter button heheh...

bard,
kat belakang kaikan je kedai tu... bosan2 gi jelah... bukak dari pukul 10am sampai 8pm... kalau kedai rabbit kat cainz home yang depan jusco tu bukak dari 10am sampai 10pm... ;) made in Hamamatsu ni bila ni???

juwaidah,
adik dia dah tidur masa tu... dia ni biasa la, gaya mesti mau ada...

amanitium,
jauh beza neee... jadi janganlah jadi fesyen freak pasal fesyen itu fad :)

11:25 AM  
Anonymous bimmer_man said...

izhal san,
betui ke 5D murah macam tu sekali kat sana? sekenhen ka? kalau 1D Mk II pulak berapa yer.. cuba survey2 tengok.. miehehe..

12:04 PM  
Blogger Ayu said...

aduhh murahnyaaaa ni yg jeles niiii

12:50 PM  
Blogger Fretsurfer said...

dude,

Slayer turun Singapora Oktober 13. Ing-vay *sebutan yg sebetulnye...diperbetulkan oleh rakan sekerja senegaranya* Malmsteen turun Singapura November. Ada minat?

12:55 PM  
Blogger Mama Rock said...

seronoknya shopping nak balik mesia, masa clearance pulak tuh!

and i like the ultraman shoes too :)

3:12 PM  
Blogger NBB said...

kasut tu saiz 7 untuk orang dewasa ada tak?? boleh buat untuk berlari di dalam makmal.

3:21 PM  
Blogger Izhal said...

nbb,
tak ada, tu kedai budak2... lari kaki ayam le laju sket...

mama rock,
syok juga clearence sale ni... tapi kena sabar kalau tak poket saya pun clear heheh... kannn, nice kan ultra man shoes...

fretsurfer,
aiseh, slayer tu rock setan la... wa tarak layan devil metal ni... tak pi kot, mahal punya tiket dia...

ayu,
meh le ke sini... clearance sale ni sampai hujung bulan ni kot...

bimmer_man,
ha ah... brand new punya... kat malaysia mahal ke??? 1D MKII tu kalau sempat saya surveykan... tapi tulah... murah-murah 5D tu pun masih tak tergamak nak beli heheh...

3:45 PM  
Blogger NBK466 said...

Fuyhoo...pakai kasut utraman terus buleh main bola sambil main gitar...hebat sungguh... Nak kena beli 17 pasang nie...he.he..he..

5:04 PM  
Blogger Raiedzall said...

Wah! Kasut Otorman... boleh mem'fire' reksasa ni...

p/s: Ukulele pun layan gak?

7:52 PM  
Blogger shu said...

oo.. mcm tu ye concept clearance sale. saya rajin gak tny mak sy pasal marketing, tapi part ni lupa plk nak tny. rajin p shopping aje.

ni dah hari2 terakhir kat sana? Puasa dan raya di mana?

9:49 PM  
Blogger ~ahni~ said...

rsbeli banyak2 jgn tak beli

10:42 PM  
Blogger Izhal said...

nbk466,
banyak sangat tu... nanti ultraman nak pakai apa??? :D

raiedzall,
ya memang boleh... tapi kena join budak2 la heheh...

shu,
puasa dan raya Insya-Allah di Malaysia!!!

~ahni~,
sudah... sudah cukup rasanya :)

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal-

1:11 AM  

Post a Comment

<< Home