Friday, September 15, 2006

Kimono...

Pakaian tradisional perempuan jepun atau lebih dikenali dengan nama glamernya kimono juga dijual di Hamamatsu... Kainnya lembut dibuat dari sutera kot... motifnya ada dari bunga atau haiwan...


kimono...

motif bunga...

Untuk melengkapkan kimono, si pemakai mestilah mengenakan selipar jepun yang cantik danhandbag yang comel... Lepas itu rambut mestilah disanggul... Perasan tak kalau wanita jepun pakai kimono ni depa berjalan anak2 gitu... Ianya disebabkan potongan kimono tersebut yang menghalang si pemakai dari mengambil langkah ala-ala 'cat walk' gitu...


handbag kimono...

bengkung dan talipinggang kimono...

sanggul rambut si pemakai kimono kot...

selipar jepun...

Ada aksesori lain juga yang mesti dikenakan dngan kimono supaya ianya lengkap. Ada bengkung cantik di belakang dan juga tali pinggang halus... Di mana nak beli semua ni??? Di kedai jual kimono le...


set intuk budak2 perempuan...

Di kedai tersebut anda boleh memilih nak beli yang sudah siap ataupun membeli kain dan menempah kimono... Tapi mak aiii yang dah siap tu harganya 400,000 yen (RM12,000) heheh... Kalau beli kainnya pula dalam lingkungan 50,000yen(RM1500)...


kedai kimono di jusco...

harga kimono...

kain lepas kot...

La ni di jepun ada kempen memurahkan kimono agar pakaian tradisional depa ni boleh dipakai seharian... Iyelah, kalau dah 400,000yen baik beli kereta je... Mungkin satu hari nanti harga kimono ni boleh jadi murah macam harga Yukata iaitu satu lagi pakaian tradisional jepun yang selalu orang bukan jepun ingatkan kimono... Jadi kalau anda ke Jepun, bawalah duit banyak2 untuk beli seheali...

- Selamat berhujung minggu :) -

ps- kalau berminat nak tahu siapa player2 Hamamatsu-Now!!! dan penyokong di sebalik tabir, lawatlah blog ija, adik bongsu saya... jarang saya baca blog dia pasal dia tu malas sikit nak update... tapi entrynya kali ini membuat saya tersengeh...

33 Comments:

Blogger rinnchan said...

Waahh..awalnya saya hari ni! Kebetulan..
Mmg tak dinafikan material kimono tu sendiri memang gorgeous..Macam kebanggaan kita di sini songket dan batik. Pasal harga tu tak boleh nak disangkal mahalnya sbb tu dulu tak tergerak hati nak beli. Setakat yukata tu adalah bawak balik sbg kenangan tp dah kene curi pulak.
Sayang ye, TV Malaysia tak nak tayang movies atau citer2 Jepun. Yang maikn bnyk citer2 latin, korean and china. Kalau dak, boleh gak kita tengok citer2 samurai Jepun di mana adanya wanita Jepun berkimono dan berjalan terkepit2 mcm nak terkencing, heh heh heh......
p/s Teringat citer RIN HANE KOMA yg ditayang dulu2. Masa tu saya masih di Jepun. Bila balik Msia org sibuk citer, kita nganga sbb tak tau. Last2 depa gelar saya RINN the HANE KOMA !!!

1:27 AM  
Blogger Syikin said...

salam,

sib baik baju kurung or kebaya kita tak semahal kimono..kalau tak, hi hi bye bye lah..

saya dah masuk blog ija, hehe..mmg melucukan entrinya. suka gaya penulisan dia ni.

1:41 AM  
Blogger juwaidah said...

angkat la satu gambar mem pakai kimono! buat kenangan..

2:52 AM  
Anonymous tasya said...

mahalnya kimono...nak pakai pun susah...pelik aa diaorg ni kan?? lebih baik pakai baju samurai tu...senang sket nak jalan ehe

izhal tulis: eh, awak tak ada blog atau apa2 real estate dalam cyber space ke???

err..takde blog...tapi suka menyibuk kat blog org ahaha...apa maksud apa2 real estate dalam cyber space??

dah baca blog ija...wah!! wah!!...family well educated ni..Alhamdulillah....bangga jadi org malaysia...anyway, D.E. tu apa?

baguslah izhal san....ada keluarga sendiri..dah ada PhD...boleh masak...*sigh* i wish i'm at your place right now....at least pun boleh masak laa ehe

9:34 AM  
Blogger Izhal said...

tasya,
ha ah jepun ni satu bangsa yang pelik... 100 kali baik melayu yang berhati lembut dan baik... tapi kalau bab disiplin kalah semua bangsa kat dunia kot heheh... 'real estate dalam cyberspace' tu saya maksudkan tak ada website apa-apa ke tansya punya... saya tak ada PhD la... heheh... D.E. ada le... Doctor of Engineering agaknya...

juwaidah,
satu session fotography pakai kimono berharga minimum 70,000yen (RM2,100)... baik beli sport rim dan buat rantai... heheh...

syikin,
ha ah kannn... kalo tak gerenti perempuan2 malaysia pi kerja tak pakai dah baju kurung... kebaya tu saya suka la design dia... pandai sapa reka baju kebaya ni... kebarung pun lawa gak... ija tu pandai juga menulis neee heheh... tapi style macam budak2 sket le... heheh... kalo dia baca ni sure panas punya dia... ;)

rinchan,
apa??? yukata kena curi??? kena curi kat mana??? aiseh, lemah betul la orang2 panjang tangan nil... kalau ada katana patut poting je tangan... yukata pun nak curi... sini yukata budak2 untuk berhanami tu tengah clearance sale :) dalam 500yen dapat dah :) sure puan ni nihongo pera-pera kannnn... sampai 4 tahun dok sini... sebelah mana dok dulu tu???

10:10 AM  
Anonymous bard said...

nice entry tuan.. bile nak angkat barang nih?? apa2 cakap la... oh yek psal kimono nih... satu lagik tambahan (menyibuk kat sini yek tuan).. yg 400000 yen tuh yg luar aje dan biasanye kimono perlu dipakai 3 lapis (minimum) bermaksud kalau die letak set dgn obi (tali-pinggang beso cam sumo pakai tuh) and also selipar papan and beg tuh reganye 400000 yen. tak cukup lagik tuh... kene beli baju dalam die 2 lapis.. dan yg tuh pon mahal biasanye... tapi kalau ade 400000 yen baik beli skyline r33 single turbo rb25det

10:32 AM  
Blogger Sherin Almashor said...

Wah, mana gambar Puan Fara pakai kimono ni? :)
I read ur sister's blog. Dah besar dah dia ye? :) You have a wonderful family!

11:48 AM  
Anonymous tasya said...

dr izhal..

sooo u're taking professional doctorate is it...kalau doctorate eng (D. Eng) kan? some universities in some countries recognize professional doctorates as equivalent to Ph.D...but in some countries... Ph.D outrank professional doctorate....kalau kat jepun camner plak, ek?

12:05 PM  
Anonymous miyuu said...

En Izhal,
masa saya g jepun dulu (2004), and we all (me and my students) g amik gmbr kat 1 butik yg mmg jual kimono and all their accesories tu and my friend, lps dia puji2 minah jepun yg comel lote tu, dpt dia belikan wife dia kain kimono dgn harga yg sgt murah.. 5000 yen jer.. cantik sgt.. tapi bila bwk blk sini, tailor kenalah pandai nak jahit... sbb kain kimono tu memanjang... bkn mcm kain ela kita kat sini.. buat baju kebaya mmg cantik sgt.. lagi2 kalau yg pakai tu Pn Fara yg kecik molek.. ;-)

blog ija tu best jgk la... cuma tak selalu update mcm En Izhal nye blog

2:48 PM  
Blogger Izhal said...

miyuu,
iye... untung la kalau gitu... kimono ke yukata??? Pn Fara sure lebar senyum baca komen ni neee :)

tasya,
sebenarnya kami diberi pilihan samada nak accept degree of PhD atau D.Eng... tapi sensei saya recomend amik D.Eng pasal kat jepun ni D.Eng tinggi dari PhD, tapi bagi sayalah, sama je... dua2 nak dapat kena menuntut sekurang2nya 3 tahun juga... lagi satu saya kata sama je sebab depa siap bagi pilihan kat saya, nak PhD ke D.Eng... hmmm...

sherin,
tarak la gambar dia berkimono... mahal neee... yep dah besar panjang dia tu... thanks :)

bard,
perghhh... kalau orang yang bawak EVO9 sambil pakai kimono tu entah berapa le gaji dia yeee... mahal betul neee... thanks for the extra info...

3:53 PM  
Anonymous miyuu said...

En Izhal,
Kimono...

4:03 PM  
Anonymous tasya said...

oo yeah that's what i said dr...

like most countries...they refer professional doctorate as to be equivalent to PhD...saya pun dah agak org jepun akan lebih suka student dia pilih professional doctorate...because they are more focused on the industry...if you want to work in the industry...it would be better to pick D.E, whereas on the long run..if u want to be a lecturer..u can pick PhD

like in australia...PhD outrank professional doctorates...because professional doctorates focus on industry and tackles the current situation...while PhD focus on research and tackles current and another 10 years situation...that's why our local uni wants a lecturer with a PhD

but anyway, like i said, in some countries PhD is equivalent to professional doctorate...soo it doesn't matter which one u choose...the doctorate will bring you everywhere...people will still respect you as a highly educated person and u'll get a better paid job too

i better stop before this comment turn into a blog ehe

4:51 PM  
Blogger Lan Rambai said...

Harga sehelai pakaian trasional ini sama dengan harga sebuah kereta? Gilosssss

5:22 PM  
Anonymous bimmer_man said...

hmm.. mahal rupanya kimono nih, baik beli sport car.. haha..
dah baca ur sis punya blog.. oo..ropanya your ayahanda lecturer yer.. silap2 pernah amik kelas dia kot.. miehhehe..
..bila nak landing kat KLIA nih?

12:26 AM  
Blogger blackpurple said...

Kalau perempuan kimono...kalau lelaki apa ekk..?

Mahalnya kimono.....!!!

1:03 AM  
Blogger Sastri said...

lawanyaaaaa kimonooooo.... tapi mahalnyerrrr... tingat my mum sanding, salah satu baju yg dia pakai adalah kimono... memang mcm jepun dia... keskeskes...tingat gak ada kursus2 jangka pendek dan juga masters program yg ditawarkan di sana... maybe i'll just try for kursus pendek kot... mana tau terpilih tuk p...

1:07 AM  
Blogger Ija said...

ngehehe.... nnt kang semua orang ada kat umah, yeay! boley korang semua layan diri masing2 nnt.. muehehe.. iza ley kuar dating ngan rizman... rizman ni dok kat umah kita... mak bisiing giler, babah kata ridiculous. tapi derang kasi.. pelik tak. mak babah dah pelik sket skang nie..

1:24 AM  
Anonymous dith said...

Izhal,

Anak saya Aliah memang gemor sgt kimono ni...saya ada gambo dia pakai kimono masa kita org pergi bukit tinggi tea-house.

Tapi harga yg tertera di atas amat meng'gila' la!

8:40 AM  
Blogger Edoras said...

Murah nye kimono tu....!!!!

9:27 AM  
Anonymous mama sarah said...

haiyaa you ah, "baik beli sport rim"???

ni serupa dgn statement ada orang tu, "Baik beli this and that computer gadget, or camera gadget, or HDTV sebesar rumah etc..."

and teringat juga another friend yang akan compare macam ni "oohh baik I beli handbag" or "baik I beli kasut"

sabar jelah.

5:15 PM  
Blogger Shami said...

Asalamualaikum...

Wah ni buleh buat baju raya..nih...he..he

11:54 AM  
Blogger rinnchan said...

sebenarnya yukata tu disimpan dlm satu bilik bersama2 bnyk lagi brg2 lain di rumah ibu mertua. Ibu mertua tak duduk dah rumah tu jadik disewakan utk buat asrama madrasah. Bila diorang keluar dari rumah tu habis semua brg dikebas..penyamun betul. Kami belum habis pindahkan barang lagi masa tu. Ingatkan safe lah di locked up dlm satu bilik...rupa2nya kene samun!! Brg saya dan abg zan kebnyakannya buku2 dan brg2 dari Jepun termasuk my scroll ijazah dan album2 gambar di jepun. Sakit jiwa mengenangkannya..apa nak buatkan..
Dulu mmg pera2lah nihongo tu tapi sbb dah lama tak guna..kelam kabut jugak bila nak cakap. Bnyk vocab dah lupa. Dulu duduk di Tokyo, Univ Hitotsubashi.. buat ijazah Business Mgt. Balik msia kerja dgn SONY 9 thn pastu quit duduk umah jaga rumah yg bnyk tangga nihhh...heh heh heh.

2:27 AM  
Blogger thewailer said...

kimono can be a hell to pay but a heaven to wear (on behalf of the female population, of course) hehehe

how's it going bro? i hope you and your family are doin fine in Hamamatsu :)

9:17 AM  
Blogger Ayu said...

waduhh kok mahal sekali yer encik Izhal :)

1:04 PM  
Anonymous nn said...

da nak balik ke?
sepat raya kat sini ek?
nampaknyer berbaju raya kimono la yek, anak beranak tu...

1:06 PM  
Blogger Fretsurfer said...

Doctor! Last Week Doc... Howzithanging?

1:52 PM  
Blogger Ella said...

em back.... :)

mmg cantik kimono tu... suka tgk pompuan jepun pakai sambil jln terkedek2 :D

2:33 PM  
Blogger NBK466 said...

Mangggaiii...mahalnyer..... Jual BUNDLE takde ker??? hu..hu..hu..

p/s : Kalau tak sebaya, ekau nie muda setahun dari den...Cute due to compared with pokok kelapak/pisang tuh gapo dio??

6:21 PM  
Blogger lidah penghunus said...

Assalamualaikum. jemputlah ke http://lindunganbulan.blogspot.com dan http://karyamuslim.blogspot.com dan www.wtv8.tv

7:28 PM  
Anonymous yus said...

mak aihh...mahalnya harga. Tapi lawanya....berkenan saya. Puan Fara tak beli satu ker buat kenangan....tgk dari gambar pun dah cantik tu, kalau dapat bestnya...hehe

8:59 PM  
Blogger Izhal said...

yus,
kannnn cun kannn... puan fara beli buat kenangan??? heheh... kami kenangkan simpanan hari tua dulu kot heheh...

kudah penghusnus,
Wa'alaikum salam warahmatullahi wabarakatuh... hait Insya-Allah...

nbk466,
mana ada... kita dua ni kan-sama masih muda remaja :) pokok pisang cute??? gapo dio???

ella,
dah selamat sampai ne Dr. Ella,Alhamduillah...

ha ah, terkedek2... rasa nak gigit je ye dak heheh...

frstsurfer,
whoah, last week is so hectic... Pray to Allah that my ticket will be here on time... neee...

nn,
Insya-Allah sempat :) oh tidak berbaju kimono raya... mahal sangat laaa heheh...

ayu,
ya la mahal sekali neee... hilang terus kecantikan dia sebab harga dia heheh...

the wailer,
maybe it only look heavenly but i doubt its that comfortable... because you must act accordingly when wearing one... heheh... Alhamduillah we are well, thank you... hope you're having a good time in california too :)

rinnchan,
wah gakubusei sini ka??? cayalah... biar brpanjangan tangan dia... esok akhirat dia kena cari sama puan la mau mintak maaf... ;) Sony bangi ke???orang bangi juga ke ni ??? :D

shami,
iyaaa bulehhhhh... tapi dengan harga macam tu... baik beli sport rim raya heheh :)

mama sarah,
hahahaha... habis tu nak beli apa??? takkan nak kata baik beli orang gaji jepun plak... neeee... heheh...

edoras,
maybe for you laaa... heheh...

dith,
oh ya kaaa... memang budaya jepun ni senang sangat sesetengah orang nak suka neee... sure lawa dia dalam kimono tu :) kalau dia pakai yang harga menggila ni sure anggun gitu... ehhh... agaknyalah kannn doc... depa jalan kepit2 sebab takut kimono tu koyak laaa... mahalllll...

ija,
sapa rizman???

sastri,
cik sastri kita ni brsanding pekena kimono juga ke agaknya???

blackpurple,
tak tahulah tuan... kimoki kot heheh...

bimmer_man,
ya la tuan... sports car jepun lagi baik dari pakaian tradisional jepun la neee... heheh... Insya-Allah 23 September kalo tiket dapat... :)

lan rambai,
tengok kerta jenis apa... tapi memang ada jenis yang sama harga dengan kimono ni...

tasya,
ohhhh banyak neee... what ever the degre is, concentration to finish it is top priority kannnn...

miyuu,
untung sangat la kalau gitu... dia suka kat miyu kot yang dia bagi sampai macam tu punya harga...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal abdul halin-

12:32 AM  
Blogger kinachan said...

kina nak tau kat mana jusco yang ada kedai jual kimono tu?betul ke harganye rm12000?haru nak beli tu.gaji setahun pun x lepas neh~

12:13 AM  
Blogger Izhal said...

kinachan,

dekat jusco irino kot... tak ingat dah lama sangat tak pergi... tapi kalo nak berjimat sikit cari kat kedai chuko (2nd hand shop) pun boleh dapat...

7:37 PM  

Post a Comment

<< Home