Monday, September 04, 2006

Unagiri di Hamamatsu dari Osaka :)

HAPPY BELATED BIRTHDAY IJA... KAWIN CEPAT, FAIQ N IZZ FARISH NAK SEPUPU BARU...

Maafkan selingan tadi :D

Unagiri adalah makanan ringan orang Hamamatsu yang kalau dimakan banyak2 mengenyangkan dan boleh dianggap jadi makanan berat... Kali ini kita tengok Unagiri dari Osaka... Ianya dibungkus dalam daun buluh dan ada cap besar yang tulisannya entah apa entah...


osaka mari...

ada 4 Unagiri...

4 ketul Unagiri...

Biasanya inti unagiri samada serunding ikan style jepun, asam, kerang atau apa2 makanan laut yang dikepal jadi bentuk segi tiga sama dalam nasi beras jepun. ianya dibalut pula olh nori, iaitu sejenis makanan laut yang bila dah pross jadi macam kertas warna hijau...Alaaa, kalau anda pernah tengok cerita doraemon atau sinchan, kadang2 depa makan benda tiga segi warna hijau tua... Itualah dia unagiri...


fish flakes ungairi...

asam boi unagiri...

rumapir lazat unagiri...

seunding salmon unagiri...

isi asam boi...

inti rumpair lazat...

Yang saya beli ada isi serpihan ikan, serunding ikan, asam boi dan satu benda yang susah nak diterangkan... haaa... sejenis rumpair kot... bukan main riang lagi satu keluarga bila dapat unagiri dari Osaka...


doraemon (kiri) dan shin-chan (kanan)...

daun buluh buat balut unagiri...

Biasanya kalau beli unagiri di kombini, ianya dijual seketul-seketul. Hanya di balut dalam plastik saja... Dah nampak yang ala-ala tradisional ni yang saya tak tahan ni... Itu yang saya cuba beli yang dibalut dalam daun buluh ni pula... Rasanya ada kebuluh-buluhan sikit... Oishiii yooo...

-Onagiri? Ungairi? ejaan tak pasti tapi bunyinya gitu-gitu le-


sedikit pembetulan ejaan makanan tersebut. ianya di eja ONIGIRI.

"onigiri yang betul :)" [zakzak, 04.09.2006]

arigato gozaimasu shita zakzak-san :)

23 comments:

zakzak said...

onigiri yang betul :)

simah said...

eh boleh kenyang ker izhal makanbenda tu? nampak mcm kecik ja in size...
my next question..kat jwpun cerita kartun budk budak la ni apa yg famous?

Izhal said...

zak zak,
arigatou ne...

simah,
kalau yang beli kat kombini tu nipis je... yang exclusive (perg) ni tebal dan besar sikit)... makan le 4 ketul sekali, sure kenyang pula lah...
katun pula, entah... tapi rancangan kanak2 ina-ina genki... heheh...

Ayu said...

mcm makan lemang plak hehehe tapi yg ade serunding ikan tu mcm pulut panggang :)

-lama tak ke sini :)-

atok said...

oishi desu ka? huhu...
hait! onigiri oishi desu ne.

hehe... mcm pulut panggang daaa... tp nasi dia tu bukan pulut sgt pun. 50-50 pulut n nasi. hoh!

Lan Rambai said...

mentah macam sushi jugak ek? gerenti aku tak makan benda2 camni hahaha.

terlanjur ko tulis anak2 ko doraemon dan sin chan.. katun2 tu ada tunjuk lagi ke kat sana?

yus said...

Nampak sedap jer izhal. Pernah cuba mkn ada kawan buat, mcm gitu jugalah rupanya, tapi raa inti lain kot. Tak boleh masuklah....mungkin sbb bukan orang jepun asli yang buat..hahaha.

~ahni~ said...

macam rupa sushi aje ek....

Mama Rock said...

rasanya mama boleh kurus kalau duduk di jepun...i seriously cannot eat their food! paling kuat pun mama boleh makan yakitore, itupun dulu my japanese friend dok suruh gak makan :)

Sherin Almashor said...

Happy birthday to Izhal's sister!
Btw, onogiri ni macam pulut panggang je. :)Tapi pulut panggang pedas sikit la kot.

Kak Lady said...

Nampak macam sedap aje onagiri tu...keluar pulak air liur ni...teringin pulak nak makan sushi...

zino said...

macam pulut dengan sambal je hehe.. sedap ke tu? rasa dia macam mana?

anita kema said...

izhal,
wah..awak nampaknya suka betul makanan jepun ye..saya penah try makan sushi masa kat msia dulu...hik, rasanya saya mcm nak terbuntang bijik mata...nasib la tak kena study kat jepun...habisla saya tak reti makan makanan depa.

Mama Sarah said...

belajar buatlah jugak. balik msia sambil2 jadi sensei boleh jadi chef makanan jepun.

Raiedzall said...

izhal san, memang menyelerakan nampaknya, ada rasa macam pulut panggang tak?

Syikin said...

dulu, saya selalu dengar, kalau p Jepun, payah cari makanan halal, tp bila selalu baca blog awak ni, baru tau, ada banyak pilihan makanan halal rupanya.

blackpurple said...

Itu pakai beras ke pulut...? Sekali tengok macam 'lepet' ekk...

Kirim onigiri 3-4 biji tuan...? hehehe

bimmer_man said...

tentu sodap dimakan begitu saja..
aksi 'doraemon' dan 'sinchan' tu sungguh memikat hati :)

Izhal said...

bimmer_man,
sodap la tuan... itu yag doraemon dan sinchan buat aksi tak sabor... heheh...

blackpurple,
mmmm... beras makanan harian jepun je... memang beras dpa ni berkanji lebih macam beras pulut kita... tu la dia macam lepet neee... lepet hamamatsu :)

syikin,
Alhamdulillah senang saja... sbab ikut sejarah, orang2 jepun dulu kala tak makan daging, semuanya seafood saja depa makan... baru2 ni saja depa mula makan daging...

raiedzall,
ada juga la tuan... macam pulut panggang yang tak ada rasa bakar, sebab dia tak bakar...

mama sarah,
sapa2 pun boleh buat makanan jepun... senang saja, rempah depa ada 4-5 jenis saja...

anita kema,
hahaha... kalau puan mai sini pasti makan punyalah sushi dan sashimi serta onigiri... dulu kat malaysia saya tak pernah makan langsung tapi bila mai sini dah diberi rezeiki makan benda2 cam ni... rezeki jangan ditolak ne... heheh...

zino,
Alhamdulillah sedap la tuan... rasa dia ikut intinya... yang letak salmon tu rasa macam pulut panggang tapi rasa terbakar2 macam pulut yang dipanggang tak ada... sebab dia tak panggang...

kak lady,
oh kak lady minat makanan jepun ya... sure kak lady boleh buat punya, senang sangat... semuanya nasi dan seafood based... kepal2, telan... :)

sherin almashor,
betul tu, tapi rasa dia takdaklah macam benda yang dipanggang pasal depa tak panggang onigiri ni... macam pulut tak panggang... ;)

mama rock,
oh ye ke? tak rock jepun la gitu heheh... acually japanse food tastes better here in japan... even the raw ones... make sure you eat sushi/sashimi with wasabi... baru la rock :)

~ahni~,
orang pertama cakap gitu... sushi biasanya benda2 mentah di atas nasi... tapi okaylah, lebih kurang je rasa dia ngan sushi... :)

yus,
ahhh onigiri le tu... inti yang tak sedap kot... kalau kena inti betul, hingga menjilat pedang samurai neee...

lan rambai,
idak, yang ni intinya masak... katun-katun ikon jepun tu rasanya 2 tahun lepas ada le kat tv... la ni tak nampak sangatdah... tapi kat kedai2 ada lagi patung2 depa tu...

atok,
oishi desu yooo :) beras jepun ni memang bagi kita texturenya sama dngan beras pulut...

yus,
ha ah lemang jepun style yang tak dibakar :)

mama singa said...

kalau pegi 7-11, suka beli tuna onigiri..bila kakak tanak makan nasi kat rumah, kena buat sendiri. bila buat sendiri, satu jer dah kenyang.

anom said...

izhal..anom nie.

citer psl onigiri ni, baru jumaat lps makan onogiri + sushi kt london. onogiri salmon ngan onogiri tuna mayo. org jepun yg jual. best lh jugak sbb dah lama nk mkn japanese food. baru jumpa. lps ni klu turun london harus pegi tmpt tu lagi.

Faruha said...

anak2 dah suka onigiri, lepas ni boleh lah ajarkan mrk lagu 'a i u e onigiri' pulak.

Izhal said...

mama singa,
sama la tektik kita... bila budak2 malas makan bagi onigiri je ne... entah kenapa budak2 (termasuk saya) suka sangat...

anom,
lahai, lama tak dengar cerita dari anom... apa khabar??? turun sini le, lagi banyak japanese food :)

faruha,
hahaha... saya pun taktau lagu tu la faruha... heheh...

thanks for reading HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal abdul halin-