Tuesday, June 13, 2006

Adat Makan Hamamatsu... :)

Orang-orang Hamamatsu dan Jepun lain dalam dunia makan setiap hari menggunakan chopstick. Dua batang kayu digunakan untuk menyepit makanan. Beberapa hari lepas waktu makan malam, secara tak langsung saya diajar adat tertib meja makan jepun...


cara betul mengikut jepun... dipegang dek melayu...

cara betul mengikut cina...

cara cina diperbetulkan dek jepun...

Chopstik mesti dipegang sau macam pensil dan satu dibawah yang dipegang macam pensil... Heheh... Jadi yang bergerak adalah yang macam pensil tu. Bila depa ajar saya pegang, depa kata wah hebat Izhal... lagi hebat dari Nishikawa-san, salah seorang geng2 kami yang masa makan tu tak ada disitu... heheh...hakikatnya sakit tangan saya pegang style depa saya lebih selesa dengan izhals' style... heheh...


macam ni haaa...

waktu makan ada juga geng dari tanah besar cina. jadi depa pun bertukar2lah pendapat tentang adab makan pakai chopstick... kalau makan ikan dari satu pinggan, orang2 jepun kena tunggu ikan tersebut dicubit dulu oleh chopstik member yang makan sekali. bila dia dah habis cubit, baru boleh kita pulak cubit. tak boleh dua2 serentak mengambil ikan tersebut... kalau ikut cina, bantai je ramai2 amik biar habis cepat2, kata E. Liu yang ada sekali masa tu... mangkuk nasi pula dua2 bangsa boleh pegang ditangan...


cara salah...

baby style by Ito-san...

Pakcik Fukumoto yang makan sekali cerita kat saya pasal apa tak boleh ambil serentak. Ini pun kalau tak silap sayalah, kalau orang jepun mati mayatnya akan dibaar sampai tinggal tulang... tulang2 yang tinggal ni depa masukkan dalam bekas abu mayat... untuk memasukkan dalam bekas tersebut depa angkat pakai chopstick dan kena angkat satu-persatu, tak boleh rebut2... jadi sebab itulah makan pon tak boleh rebut2...


En. Fukumoto menerangkan ...

Izhal Style... cara paling tepat... perhatikan hanya chopstick atas sahaja bergerak ya...

budak2 kecil dan kanak2 jepun pun ada stule pegang chopstick. depa genggam je chopstick tu dan cucuk2 makanan depa... hahahhaa... bak kata En. Ito dan En. Nakano, pegang baby style :) lama2 bila baby jepun dah besar, bolehlah depa pegang cara dewasa style atau Izhal style :) Orang jepun sebut chopstick ni Hashi agaknya...

-susah makan pakai kayu ni-

16 Comments:

Blogger crimsonskye said...

Makan pakai tangan jugak yang paling best... hehe.

2:09 AM  
Blogger Nash M.D. said...

eh heh.....rindunyer guna chopsticks........

eh heh.....

izhal interact ngan depa guna apa?
japanese ka?

2:24 AM  
Blogger KAMATO said...

izhal, kalau dah boleh koyakan ikan pakai chopsticks baru boleh lulus....

6:09 AM  
Blogger Syikin said...

hmm..rupanya budaya cina n jepun berbeza cara penggunaan chopsticks. ilmu baru ni :)

lamanya saya tak makan guna chopsticks.

oh ya, berita tv3 siarkan berita gempa bumi di jepun, tak ingat di bahagian mana. hamatsu terasa sama ke gegarannya?

9:06 AM  
Blogger Izhal said...

crymsonskye,
ha ah paling best :)

nash_rae,
interact banyak pakai BI... diselitkan2 juga nihongo dan BM heheh...

kamato,
dah lama la lulus kalo cam tu heheh ;)

syikin,
Alhamdulillah tak kena... ada juga tengok allert kat TV tapi tak paham pun kat mana... TQ anyway :)

12:59 PM  
Blogger Abg IM! said...

Sy expert pakai chopstick, start use chopstick since umo 8 taun...

1:38 PM  
Blogger blackpurple said...

Tak reti la pakai kayu2 ni... rasa macam tak puas makan....pakai tangan lagi best... hehehe

1:50 PM  
Blogger Sherin Almashor said...

I am not really good at it but selalu practise bila makan maggi..hehehehe

1:52 PM  
Blogger Mama Sarah said...

kelakar lah entry ni.

tapi lagi kelakar yang practise guna chopstick bila makan maggie!

4:11 PM  
Blogger zino said...

asyik belajar pegang chopstick je bila nak makan ni hehe..

4:21 PM  
Blogger Ajzie said...

Tak reti makan pakai kayu..tapi suka cuba gak. Kalau ada dinner kat Chiness Food di Msia..mmg syok nak cuba..w/pun terkial2..hahha

5:04 PM  
Blogger agus said...

aku pegang chopstick dengan tangan kiri. kadang2 ada juga orang yang jeling. tapi kawan cina aku cakap lebih baik daripada kawan2 cina dia yang tak reti langsung pakai chopstick. kalau aku kat jepun kena jeling tak?

5:08 PM  
Blogger Sherin Almashor said...

mama sarah, perli nampak! hehehehhe.. :) Kekadang have to attend chinese dinners or wedding kat hotel. So must learn. Ye tak Iz?

6:14 PM  
Blogger Nash M.D. said...

izhal, chopstisk yg kayu tu takpe, snang gak.

penah try guna chopsticks Korean yg besi tak? i mean silver kot....omg....yang ty dahla kurus cekeding je, pastu susah tul nk grip.... :P

7:29 PM  
Blogger yus said...

Pernah cuba makan nasi guna chopstick ni..dapatlah makan, tapi tak puas, baik guna tangan..cepat kenyang gitu...alhamdulillah..hihi

8:06 PM  
Blogger Raiedzall said...

Saya kalau pakai chopstik mesti berhati2, takut terjolok tekak.. :)

9:02 PM  

Post a Comment

<< Home