Wednesday, June 14, 2006

Garuda melanda Himalaya di Hamamatsu :)

Jika tuan-tuan ke Hamamatsu dan tinggal lama di sini dan dah lama sangat makan makanan jepun sampai muak, jangan risau... Ada juga kedai Asia di sini... Ya memang Jepun ni pun Asia, tapi dia lain sikit dari Asia biasa... heheh... Dia maju, berdisiplin dan makanan dia tak sedap... Yang hebatnya asia di Hamamatsu ini dua dalam satu... Bukannya jual syampoo dan conditioner dalam kedai yang sama tapi ada kedai makan yang halal berkembar dengan kedai jual barang2 dapur dari rantau kita :)


Garuda dan Himalaya...

menu...

tengah tunggu order...

Dulu kala (tahun 2003) kedai ini bermula dengan hanya kedai barangan runcit bernama Himalaya... tapi pandai taukehnya dari Nepal ni, dia bersepakat dengan orang2 Indonesia supaya berkat... orang2 Indonesia buat kedai makan bernama Garuda dan dia meneruskan kedai himalaya... dari kedai kecil dia berpindah ke tempat yang lebih sibuk dalam bandar Hamamatsu juga...


pelanggan terkiut...

Makanannya 'waduhai pak sodap sekali den makang' (indonesia+negeri 9+terengganu expression)... Ada bakso, ada bermacam2 jenis kari, ada roti nan, ada tandoori dan macam2 lagi... Makanan dari Nepal pun ada...Bahan mentah halal yang digunakan diperolehi dari mana ye???


lampu ada gambar garuda bali...

Bahan mentahnya dari kedai berkembarnya bernama Himalaya... Tak perlu beli jauh2... Walaupun taukeh Himalaya bukan orang Islam namun dia prihatin dengan permintaan orang2 Islam Hamamatsu... Ada beras siam, basmati... ada rempah ratus, ada mee segera, ada ayam dan kambing halal... yang seronok, ada jual rokok gudang garam heheh...


belakang screen kayu adalah Himalaya...

Restoren Garuda dihias oleh barang2 yang saya syak wasangka dari Bali, Indoesia dan Nepal... Di dinding ada gendang mungkin dari Nepal... ada juga ukiran2 ala-ala nusantara... pembahagi antara dua kedai ni pula screen kayu yang berukiran lawa macam dari Indonesia...


pelanggan tercomel...

Waktu kami berkunjung ke sana adalah antara malam2 terahir tok mak dan tok ayah disini... kami pi makan kat restoran garuda... order bakso untuk saya, roti nan yang power untuk Puan Fara dan tok ayah... tok mak makan appetizer saja iaitu Momo... sedap momo ni, bendanya dibalut dalam tepung dan dikukus... isinya ayam berempah... tukang masaknya pula pandai betul buat hiasan dari bahan makanan... dulu pernah dia saja2 buatkan rama-rama dari lobak merah khas untuk Puan Fara...


garuda thali...

bakso... dalam bebola tu ada telur burung puyuh...

momo...

Roti nan dan tandoori set pulak memang hebat... roti nannya kata tok mak memang mengalahkan yang ada kat negeri sendiri dari segi saiz, rasa dan kelembutannya... yalah, kalau buat asal boeh nanti orang jepun tak mau beli... tandoori dia merah menyala dan diberi side dish 3 jenis kari dan juga lassi iaitu manisan yang sedap...


puan fara dan cili padinya...

ayam dan kambing halal...

kicap dan berbagai...

susu pekat manis...

basmati dan rempah rauts...

tauke dari nepal...

lepas kenyang (Alhamdulillah) Puan Fara macam biasa, mesti nak kena pi Himalaya... Senang je, masuk celah2 screen kayu dah sampai heheh... lepas tu yang paling syok time bayar, dikira sekali barang dibeli dan barang dimakan... Sebenarnya kami jarang kesini, pasal harga dia boleh tahan mahal... biasanya kami beli cili padi, kicap, kambing dan gudang garam saja di sini... ayam beli kat big fuji...:)

-mesti cuba momo-

16 comments:

FaEzHussain said...

Tuan Izhal,
Itu la kan, makanan nusantara kita dah jadik international. cuma nak tanya,kat kodai tu ado juai petai, doyan, daung kesung (n9+perok+kelate) ke tak?maybe boleh suggest la kat tokey kedai.
Pandai la tokey ni, 2 in 1. jarang nok jupo sinih....

Izhal said...

Dr.Faezhussain,
petai,doyan,daun kesung tak adalah Puan Doktor... walaupun kat jusco sini jual doyan, doyan tak laku sini... tokey tu kadang2 tanya juga apa lagi nak yang takde kat kedai dia... businessman mmg pandai le...

simah said...

waaaah bestnya ada kedai asia mcm ni kat sana...tak la kempunan bila nak makan makanan rantauan negara sendiri..wish they have this kind of things kat istanbul...

KAMATO said...

garuda thali tu macam nan ye... tempe ada jual tak?

Raiedzall said...

Indo Milk-Susu Kental Ma.. macam bunyi tokey cina promote susu tin terbaru di pasaran... lucu pulak... he..he..

Ajzie said...

Susu Kental...Aduhhh bunyi nya.. Bestlah. Mcm2 ada.. Mcm Pak Abbas kat Astro ler plak.

pulsating for aeons said...

dah dah. dah update dah. huiyooooo kicap ABC tu! happening kalau buat nasi goreng!

Kak Lady said...

Errmmm...mesti sedap bakso tu ye...nampak menyelerakan....

Mudah lah kalau ade kedai yang menjual makanan dari asia...mcm malaysia & Indon...yang penting ia halal....

Fretsurfer said...

Ko telah buat aku lapor.

Maslina Zolkepli said...

En. Izhal, Saya dah lama ikut blog en izhal ni.. cuma baru skarang terasa nak tinggalkan cap kaki. saya org bangi, good fren ija mase primary skool, n now tgh blajar kat upm.. kat fak. sains komputer..
saya suka sgt la baca en. izhal punya blog.. sbb en izhal slalu tulih pasai gaya hidup org jepun.. kedai la, klinik la, perayaan la.. plus anak2 en. izhal COMEL SANGAT.. suka sgt tgk gambar diorg.. hehehe...ok itu saja.. :)

agus said...

susunya kental dan manis ya pak?

Syikin said...

bagus betul strategi pemasaran taukeh himalaya ni ya..

kecur tgk lauk pauk tu..tp rasanya en.izhal sekeluarga akan merinduinya bila back for good ke mlsia nanti.

Ella said...

wah... ok jugak yer bisness cenggitu... 2 in 1 yg syok tu blh kira sekali tu masa bayar... :) n mcm sodap jer mknn tu sume...

Izhal said...

simah,
tak ada langsung ke kat turki? tapi kat sana makanan dia pun dah cukup lazat dan spicy, bukan gitu???

kamato,
garuda thali tu set roti nan, kari, nasi dan lassi... tandoori tempe pon ada tapi nampak macam tak lazat je... heheh...

raiedzall,
ha ah memang lawak pun... tu yang tak bleh lepaskan peluang snap gambar tu... :D

Ajzie,
hahahhaa... lain macam bunyi brand tu dak... pak abbas astro?

pulsating for aeons,
nasik goreng taroh bawang banyak2 syok wooo...

kak lady,
ha ah mudah... dekat je ngan rumah...

fresturfer,
waktu aku balas komen ni mungkin ko dah konyang...

maslina zolkepli,
apa khabar? terima kasih meninggalkan jejak dan suka baca karut saya ni... kawan ija penah datang rumah ke? thank you kata budak2 tu comel... saya rasa lagi comel dari ija pun... heheh...

agus,
yaaaa pak agus, kental sekali dong... mau menikamtinya??? 100 yen sajaaaa... hihihi...

ella,
ha ah, try makan momo tu kalau mai sini... appetizer... memang lekat rasa sedap tu... dari dalam mulut sampai ke tekak sampai ke perut sedap je... Alhamdulillah :)

syikin,
Alhamdulillah, sedap juga... memang akan rindu Hamamatsu ni la Puan... lain dari negara lain Hamamatsu ni :)

yus said...

Seronok kan bila kita di tempat orang ni ada juga kedai yang boleh kita pergi untuk menjamu selera di luar sekali sekala.

Sedapnya nampak bakso tu...kali terakhir makan 2003 sebelum ke sini di rumah kawan..huhu.

Izhal said...

Yus,
betul tu... seronok juga... rasa macam kat halaman negara sendiri bila tengok layout kedai dia semua... paling seronok sebab tak perlu basuh pinggan...

thank you all for reading Hamamatsu-Now!!!
-izhal-