Monday, June 26, 2006

SRK Sumiyoshi :)

Sekolah rndah kebangsaan sumiyoshi terletak betul2 dpan tingkap dapur kami... Setiap pagi pukul 8am boleh dengar suara cikgu depa menyambut murid2 datang di pagar sekolah... Tak penat langsung cikgu depa dok menyebut "Ohaiyo-Gozaimasu" kat stiap budak atau setiap kumpulan budak2 yang datang sekolah... secara tak langsung, depa boleh tengokkan keselamatan budak tu... terbalik ngan negara saya, sini cikgu yang ucap kat budak2...


pintu gate depan...

cikgu tunggu budak...

Sekolah ni besar juga dan macam2 aktiviti budak2 sekolah ni buat dari hari ke hari... Depa ada satu playground, satu padang bola dan satu kolam renang... Depa juga bela ayam... Hari2 time subuh bunyilah ayam depa tu berkokok... tau pulak ayam tu time subuh...


pendidikan jasmani...

hari hujan...

Kali ini budak2 sekolah tu diberi aktiviti cari ulat agaknya... kami tengok depa dok main2 tepi semak2 dok cari benda... ulat la kot... ada skali tu george bush pemimpin paling tak cerdik dalam dunia datang jepun... dia melawat sekolah dan tegur yang sekolah jepun ni tak letak pak guard... hahahaha...


aktiviti cari ulat...

kolam renang...

Ada satu hari tu waktu balik sekolah, semua budak2 bawak pokok... Hmmmm... depa ada aktiviti satu manusia satu pokok kot... heheh... Heran juga kami, apasal murid2 sini tak pakai pakaian seragam... sekolah lain pakai pakaian seragam... hmmmm...


hari panas... depa wajib pakai helmet...heheh...

Hari2 murid sini balik sekolah pukul 3pm... waktu ni nampaklah depa melintas jalan dekat zebra crossing dari tingkap dapur kami... kalau ada kereta, depa angkat tangan tinggi-tinggi dan melintas... lepas habis lintas depa siap sebut "Arigato-Gozaimasu" kepada pemandu tadi...


beg tak menarik tapi canggih...

Kalau anak kami dah cukup besar, pasti kami hantar ke sekolah depan rumah ni... nampak macam meriah je hari2 depa pi sekolah... anak pula Insya-Allah tak hilang... beg sekolah depa ni nampak je tak menarik, tapi sebenarnya dalam tu ada litar macam handphone, jadi mak bapak sentiasa boleh tahu kedudukan anak melalui Global Positioning System (GPS)...

-budak2 masa depan bangsa-

17 comments:

Kent said...

Apa khabar bro? dah lama tak visit
blog u..makin hari makin menarik..terkenang pula time saya kat Tadika ;-)

Raiedzall said...

Beg ada GPS, pergh! Memang canggih.. org kampung kita pasang kat sekuriti kereta jer,tu pun yang kaya2 je...

Izhal said...

kent,
Alhamdulilah sihat :) tulah, rasanya budak2 tu ada yang tadika...

raiedzall,
hahaha... entah kenapa la mahal sangat GPS kat kampung kita ne...

Zakiah said...

cutenyer anak anak jepun. beg plak sepesen macam nobita. Hahahah. tapi ada GPS tu yang tak tahan tuh. Giler canggih. Patut dicadangkan skolah kat mesia. Takderla anak monteng skolah.

Syikin said...

hehe..canggih ada GPS.

dah nak balik.tak dptlah anak2 en.izhal nak masuk sekolah jepang ni

simah said...

woah..canggihnya orang jepun..ni kira izhal bila boring ja during the day u pi kat tingkap tengok budak budak ni buat apa la yek?

shu said...

hmm.. bnyk bende baru saya dpt dr entry ni. thanks ya!

zino said...

hari hari tengok budak sekolah tu ya.. atau tengok cikgu dia tu ? hehe..

wow bag sekolah ada GPS.. hebat tu... teringat kereta satria neo angah hari tu .. mamat tu kata ada immobilizer..dan PGS jugak.. tapi kena bayar le.. utk mendapat khidmat..

~ahni~ said...

sekolah tu sekolah swasta kot tak payah pakai uniform

blackpurple said...

Wah... seronok kau menskodeng yer..? ha ha ha.

pssss... nak cadangkan kat kerajaan letak GPS kat peti besi simpan duit sykt keselamatan tu...

agus said...

woh! canggih beg sekolah kanak2 jepun. Kat sini fungsi beg sekolah budak satu je. tambah berat.

gitartong said...

sekolah saya buat juga( greet pelajar depan pintu masuk pagar) tapi untuk hari pertama persekolahan je. mungkin perlu juga dibuat hari.. ye setuju!

Ikelah said...

orang dewasa perlu menunjukkan contoh yang baik untuk mendidik kanak kanak. ini yang kurang dalam masyarakat kita yang suka memperlekehkan orang yang lebih muda darinya.

belia masa depan negara

Shami said...

Menarik, satu perkongsian pengalaman sesama kita.....walau dimana kita berada....

thewailer said...

sungguh berbeza dari murid2 di Malaysia...pakaiannya, aktiviti2 mereka, a new perspective for me :)

azli jamil said...

Notice MUPA zoom in action again :P

Izhal said...

zakiah,
juga cadangkan buat cctv live kat RTM pusat2 snuker dsb supaya boleh nampak bakal2 hustler snukr malaysia yang monteng skolah... heheh...

syikin,
ha ah terkilan jugalah... tak dak chance depa nak berkawan ngan anak2 jepun...

simah,
sambil2 basuh pinggan tu tengok jelah kereta2 kat tingkap, burung2 terbang, minah2 jepun jalan2, pak cik makcik jepun dan anjing mereka berjalan...

shu,
no no no, thank you for reading :)

zino,
tengok cikgu bahasa jepun kat universiti lagi best ;)

~ahni~
entah...Allahualam...

blackpurple,
letak kat situ ke??? orait juga tu...

agus,
tu yang depa suka monteng tu... heheh...

gitartong,
wah hebat sekolah Tuan... sekolah saya dulu tak ada... pengawas saja unggu di gate...

ikelah,
you're so right...

shami,
hait :)

thewailer,
ha ah, juga perspektif baru bagi saya...

azli jamil,
yep... how else can i get those shots without a D70s and a telezoom lens :P

thanks for reading Hamamatsu-Now!!!
-izhal-