Friday, June 16, 2006

Tukang Karut :)

Alhamdulillah,banyak dah kerja yang saya nak buat di Hamamatsu dah selesai :) Dah nampak hasil... Ilmu baru, dapat belajar cara menaip bahasa jepun karut dalam 2-3 ayat dalam komputer... walaupun tak faham apa ditaip, seronok juga, ALhamdulillah...


segala benda nak submit, tesis draf pertama dan borang2 karut...

Dapatlah saya submit draf pertama kerja2 saya... Cara submit di sini memang lebih susah dari mengopek buah durian dengan garfu... Mula-mula kita kena isi dua macam borang... borang2 ni pula dalam bahasa jepun... apa lagi, bantuan En. Suhaidi diperlukanlah... draft pertama dimasukkan dalam file murah saja... warna hijau, come lotte :)


tak tebal, 144 ms karut saja... fakta banyak dari karut...

kerja karut lain dalam 10 naskah...

tajuk kaw2...

Borang pertama berkenaan kerja karut kita sepanjang 3 tahun disini... Isi tajuk, abstrak dalam bahasa jepun dan inggeris, nama2 bakal penyelia... Seronok buat abstrak ni, 2 abstrak kena tulis/taip... dua dalam bahasa inggeris dan satu bahasa jepun... heheh... yang bahasa jepun En. Nakano seorang lagi bakal tukang karut tolong buatkan tapi dibetul2kan dek tok guru...


isi karut...

gambar 3D...

gambar 2D...

gambar karut...

borang satu lagi segala macam karut yang pernah kita tulis mesti dimasukkan dengan kemas... kalau boleh masukkan entry2 blog ni saya dah masukkan dah heheh... tulis tesis ni ada macam tulis bloglah juga... kena tunggu malam2 sunyi sepi baru tulis, tapi masa untuk tulis lagi hebat kepanjangannya dari tlis blog... heheh... macam tulis blog, lepas tulis ada orang2 komen... tapi komen2 ni tak boleh main balas dalam 2-3 minit saja... heheh...


bahan rujukan...

bahan karut...

mesin karut dan mesin buat blog...

last2 saya hantaq ke sekolah graduasi (grad school)... kena reject... heheh... abstract bahasa jepun karut sangat dan ada kesilapan2 lain dalam borang2 tersebut... sehari sebelum tok guru pi hawaii (selasa baru2 ni) dia tuliskan satu abstract jepun kaw2 dan kesilapan lain saya betulkan... terus hantaq dan terus diterima... Alhamdulillah...


waktu karut nulis blog...

blog karut...

waktu hantaq kali ni, ketua grad school, En. Kaneko pulak mintak tolong buatkan surat untuk anak dia yang buat kerja amal kat Kenya... heheh... oklah, sementara tengah free... esok tok guru dah balik dari hawaii terbelenggu kembali :)


tukang karut :)

Sebenarnya semua ni bukannya mengarut sangat, adalah karut2 sikit... Yang banyaknya ALlah bagi ilmu yang memang tak pernah terfikir dek saya... Kalau Dia tak izinkan, macamanalah saya nak tau buat chip untuk kamera 3D... inilah kerja saya kat Hamamatsu, jangan percaya blog ni yang memaparkan kehidupan serba mewah dan berjoli sana-sini mengambil gambar longkang, bas, layang2 dan basikal... semua tu karut... Doakan saya boleh mengarut dengan lancar bila mempertahankan karut saya depan 4 orang tok guru jepun nanti ya :)

-jangan mengarut-

24 Comments:

Blogger Jie said...

InsyaAllah, kemahuan menuntut ilmu itu sangat mulia, semoga dipermudahkan olehNya.

-tukang komen karut- hehehe

2:35 AM  
Blogger yus said...

InsyaAllah..segala penat lelah dan usaha saudara Izhal selama 3 tahun ni mendapat ganjaran yang setimpal...doakan suami saya sama yer, dia draf pun belum siap tu, sbb analisis utk eksperimennya masih belum habis...huhu.

4:56 AM  
Blogger KAMATO said...

Tahniah..tu dah kira diambang kejayaan.. ini bukan sebarang karut, ini karut ada isi..hehe

5:29 AM  
Blogger Izhal said...

jie,
AMIN...arigato ne...

yus,
Ya-ALlah ya Tuhanku, berilah suami Puan Yus lulus secepat mungkin... AMIN...

kamato,
heheh... sama2lah kita mengarut... balik bangi kang boleh lah tukar2 pengalaman mengarut :D

6:23 AM  
Blogger sarahjiha said...

Good luck..balik boleh joint dikir barat sebagai tukang karut...

7:25 AM  
Anonymous azli jamil said...

I can comment again :)
"Doakan saya boleh mengarut dengan lancar bila mempertahankan karut saya depan 4 orang tok guru jepun nanti ya :)"
Of course I will :)

ps: I bet Microelectronic Circuits and Devices is your favorite book :P

10:13 AM  
Blogger drbubbles said...

bang,

inilah posting paling karut aku pernah baca! hahahaha!

10:46 AM  
Blogger agus said...

Wah! Perkara karut yang kau buat kat sana mencapai tahap dewa! Ko tak terfikir? Habih tu kita kat sini? Hmmm, pun tak terfikir jugak la...

Cuma bezanya, bahu kau yang menanggung kepala yang berat dengan dengan bahan karut sepanjang masa. Kita kat sini pulak, dah baca dongeng kau boleh carry on with whatever we were doing earlier.

We all wish you the best. Bangga...bangga kenal rakan seMalaysia yang boleh godek kamera 3D.

11:26 AM  
Blogger maklang said...

betul tu....nanti kalau jadi tukang karut dikir barat bolehlah masuk all the formulas....

3:38 PM  
Blogger shu said...

wah..

good luck!!!!

saya amat kagum.. bangga.. anak Melayu hari ini kian maju..

yeahhhh..

kamera 3D ape yer?

3:56 PM  
Blogger simah said...

Good luck..eh ko gabra tak ? nak pertahankan karut dlm bahasa ─▒nggeris kan?

4:53 PM  
Blogger Izhal said...

sarahjiha,
arigato ne... kalau ada team dikir barat habaq mai la... heheh :D

azli jamil,
thanks a million... actually nope, u guessed that one because it looks so kaput right? heheh... bought that in UKM a long long long time ago... i like the yellow book, a lot of karut proceedings about image sensors...

drbubbles,
heheheh... arigato ne...

agus,
wah dah dapat gelaran dewa karut kah saya ni? heheh... thank you for the wishes Mr. Agus... semua orang perlu mengarut... ini cara saya mengarut di sini, bila balik kang bolehlah kita mengarut bersama :)

maklang,
ha ah... ada satu formula yang dibuat ni kalo dipantunkan lebih mudah nak faham heheh...

shu,
arigato gozaimashita... camera 3D hmmm... kalau shu berdiri depan kamera tu, tukang karut yang ambil gambar shu boleh tau berapa jarak shu dari kamera ;) kamera tu cakap dengan tunjukkan gambar 3D...

simah,
iyelah gabra, tapi apa nak buat... la ni tahap kegabraan belum kronik lagi... dalam tahap terkawal... thank you :)

5:41 PM  
Blogger anggerik merah said...

Hi tukang karut..I like your term! Bila akan mempertahankan karut?

Sama2 doa untuk kita semua yang dalam golongan tukang karut.

9:20 PM  
Blogger Ajzie said...

Insyallah moga berjaya.

11:33 PM  
Blogger FaEzHussain said...

Tuan Izhal,
bestnya tuan dah nak hantar draft kat supoviso, laki teman idok lagi. tempoh 3 tahun dah lama berlalu....sedihnya...bila nak boleh balik malaysia ni....

moga tuan berjaya dalam viva nanti.
eh, viva dalam bahasa inggeris ke japan?

12:31 AM  
Blogger pulsating for aeons said...

all the best to your presentation. a'ah aku pergi jepun. bukan patutnya kalau kat malaysia kita dance tarian lilin ke, sumazau ke or kuda kepang. bukan geisha dance LOL.

1:25 AM  
Blogger Mama Sarah said...

good luck mate.

3:56 AM  
Blogger Ella said...

izhal... all d best to you.... moga berjaya mempertahankan karut anda nanti...

ops org dah siap nie... kita belum lagi huhuhuu....

6:52 AM  
Blogger Raiedzall said...

izhal..
ni org rumah raiedzall...syioknye dgr org dah nak sampai stage last dlm sesi "karut-marut" ini. semoga bukan setakat lancar, tapi siap bagi depa terpegun lagi...
p/s-doakan kawe yg baru nak belajar mengarut nih....adussss!

6:58 AM  
Blogger ilsa said...

This comment has been removed by a blog administrator.

1:56 PM  
Blogger ilsa said...

Wahh.. Alhamdulillah perjuangan dah nak sampai ke penghujung ye! Chiayo chiayo! (means 'berusahalah'--tatau bahasa jepun, korea pun boleh laa ye? :D)
By the way, when you say 3D camera, how does it work? does the image of the object you capture be able to exist in a virtual 3D environment? :o

1:58 PM  
Blogger Izhal said...

anggerik merah,
good luck to you :)

ajzie,
arigato ne...

dr. faqezhussain,
thank you, viva dalam bahasa inggeris,legaaa...

pulsating for aeons,
thanks... bila ko nak mai sini??? silap tarian kot heheh...

mama sarah,
thank you...

ella,
thank you... good luck to you too laaa...

raiedzall,
oh, apa khabar? Insya-Allah,kalau depa tak terpegun, sayalah yang terpegun heheh... good luck to you too... thank you ne...

ilsa,
thank you... chaiyo heheh... i transmit a light pulse, the light refelcts off objects and hits a chip i made... the chip records the time the light pulse takes to travel from the source, to objects and back to my chip... objects distance=speed of lightXtime of light flightX0.5 heheh... simple kan... by making the sensors into 80,000 pixels, i can detect a whole scene of light delay time, hence get the range image=3D image... thanks for asking :)

9:38 PM  
Blogger blackpurple said...

Apa yang kau mengarut ni Labu....!!!

Apa-apapun gook luck. All the best bro'.

he he he..

9:50 PM  
Blogger Izhal said...

blackpurple,
saja ja lepas2 angin sket :) thank you ne:)

thank you allfor reading Hamamatsu-Now!!!
-izhal abdul halin-

12:12 AM  

Post a Comment

<< Home