Monday, June 12, 2006

Matahari dalam bilik gelap...:)

Di Hamamatsu ni, kekuatan matahari ada dalam bilik... Ya, dalam sebuah bilik kecil yang gelap ada satu alat yang boleh mengeluarkan kecerahan cahaya matahari... Tapi Alhamdulillah tak mengeluarkan kepanasan macam matahari, kalau tak berpeluhlah penghuni bilik tu...

wide dynamic range image sensor En. Suhaidi punya...

Alat ini kami gunakan untuk testing image sensor iaitu chip dalam digital kamera yang digunakan untuk menagkap gambar... cara nak guna senang saja... pelekat image sensor dekat lubang yang keluarkan cahaya tu dan ambil bacaan... keamatan cahaya boleh dinaik turunkan mengikut kesedapan pengguna...


matahari...

Untuk buat bacaan, ada bertingat2 alat2 khas macam digital osiloskop, analog oiloskop, penganalisa logik, meter2 voltan dan arus, kemudahan internet dan lain-lain lagi... Alhamdulillah ada benda2 ni, sebab kalau tak, penatlah kami nak rekod data satu-satu dan tak adalah masa untuk kami menulis blog...


full power... pakai spek kalau nak tengok terus :)

half power...

tak power...

sebut-sebut pasal blog ni, bahagian komen saya dah modify supaya pemegang akaun blogspot saja boleh komen... bukan apa, semenjak dua menjak ni ada unsur perkauman punya komen ;) kalau tak percaya tanyalah Puan Syikin...


En. Suhaidi...

pengacau kerja orang...


Selain dari membuat bacaan yang bosan dalam bilik gelap ni, boleh juga duduk2 makan kacang dan bersembang2... sembang pasal image sensor, sembang pasal anak, sembang pasal belajar, sembang pasal hamamatsu... pendek kata, bilik gelap ni tak gelap mana janji ada kerja nak dibuat :)

-Malaysia itu best!!!-

9 comments:

simah said...

interestingnya.. eh izhal..ko keja apa? ko buat apa kat bilik gelap mcm tu?

eh iyea la..terkejut baca bhg comment section kat blog syikin..

dr in the house said...

Izhal,

Makin panjang rambut nampak? hehe

KAMATO said...

baik2 gelap tu jangan teraba suhaidi tu pulak....

Syikin said...

wah..ilmu baru lagi ni buat saya.

izhal, ramai lagi bloggers yg kena mcm saya rupanya.

NBB said...

boleh jemur kain ke kat dalam bilik tu? kalau boleh, saya nak beli satu.

Izhal said...

simah,
kerja tutor... saja kacau2 En. Suhaidi dalam bilik tu...

saya rasa yang bagi comment racist tu hanya seroang... dia datang dari blog syikin pukul 11.59pm dan start tulis comment pukul 12.00am sampailah pukul 12.30am tapi guna nama lain2... saya nak email komen dia ke bukit aman... harap2 bloggers lain yang kena buat repot polis bawah akta hasutan... :)

dr in the house,
ha ah... heheh... sini kedai gunting mahal loo... ;)

kamato,
hahahaha... ada lampu satu... :)

syikin,
jangan delete komen2 tu... buat repot polis bawah akta hasutan... saya konfiden orang yang sama dan bukan ramai orang yang buat kerja tu... ambil IP dia, saya punya kawan ada kenal polis kat bukit aman yang boleh detect IP orang... dulu blog dia kena kacau, dia report polis dah dapat tangkap ;) saya pun nak tanya dia nak buat macam mana ni...

nurul bahiyah,
tak boleh... dia cerah je lebih, panasnya tidak... ;)

thewailer said...

macam kryptonite ooo, or death star in Star Wars, are you guys lab scientists? good stuff.

Raiedzall said...

Ni kira2 nya R&D utk camera digital kan?

Tapi komen kat Blog PnSyikin tu mmg ntah2 apa.. siap buat ala2 berdebat wal hal dia sorang2 je.. bahalol jugak... he..he..

Izhal said...

thewailer,
ha ah macam deathstar laaa... baru perasan... tak lah, kami ni researcher,atas dari engineer bawah dari scientist... gaji pula bawah dari kedua2 engineer dan scientist heheh...

raiedzall,
ha ah, buat kamera pelik2 yang mungkin dijual 10 tahun lagi heheh...
power la Raiedzall, perasan juga pengomen tu hanyalah seorang gila sahaja... heheh... tajam betul analisa Tuan...