Friday, June 02, 2006

Banggalah dengan baranagan buatan Malaysia ?

Pada suatu hari kami pi jalan-jalan kat Jusco. Biasanya selalulah kami ke sana lepas saya keluar main bola. Sebabnya lepas main bola, saya suka duduk atas kerusi urut di Jusco untuk melegakan ketengangan otot2... Kerusi urut Real Pro keluaran National paling saya suka... Whoooops... sebelum saya lupa, sesiapa yang berminat nak mencantikkan blog silalah melawat blog En. Raiedzall... Ok, back to Hamamatsu Now... Jap, lupa... lagi seroang profesional photographer yang saya kenal En. Azli Jamil juga baru update fotopagesnya... OK, selingan sudah habis... jom baca merapu saya kali ini pula :)


pusing2

Kali ini 6 buah kerusi urut made in Japan penuh dengan orang2 Hamamatsu yang lain. Jadi terpaksalah saya berlegar2 sebentar untuk menunggu kalau2 ada kerusi yang kosong... Jadi kami pun naik main2 di atas di tempat permainan kanak2...


giddy up!!!

Lepas main kerusi urut masih penuh... Hmmmm... Saya pun berlegar2lah di kawasan menjual alat2 elektronik. Tiba2 ada suatu alat 'main musik' ala ala walkman zaman akan datang yang canggih lagi anggun dan mengancam menangkap perhatian saya... Terus saya angkat dan belek2 barang keluaran SONY tersebut...


senyum... :)

Pada mulanya nampak macam telur makhluk asing tapi bila di'on'kan keluar tulisan berwarna biru dan bercahaya... Perghhh... Lawa... Harga pun murah dan budak2 baru lepas dapat duit raya pun mampu memilikinya...


peh, made in Japan ka ni???

Bila saya pusing belakang tengok2 MADE IN MALAYSIA... Hahahahaha... mungkin keluaran kilang Sony di kampung saya di Bangi... Datang Hamamatsu beli barang buatan Bangi nak buat apa dak? heheh... Itulah dia, banggalah dengan barangan buatan Malaysia... Bertuah jepun nak bagi kita design benda macam ni, dia suruh kita buat je...


mana ada, made in bangi... designed in japan...

Terus saya tersengih dan beredar dari situ... Kerusi urut pon dah kosong, Alhamdulillah dapatlah juga mengurut atas kerusi Made In Japan hahahaha...

-Belilah barangan buatan Malaysia, kalau murah-

21 Comments:

Blogger Syikin said...

wah, bangga gitu. tp mahai ka murah?

oh ya, hampir saya tak kenal puan fara sbb dia dah berambut pendek, kalau tgk gambar kat atas tu, dia masih berambut panjang.nampak mudalh dia berambut pendek ni :)

psst: isteri tak marahka en.izhal berambut panjang?

2:15 AM  
Anonymous Yazit said...

Tuan Izhal,

Pakai selipar buatan Jepun,
Selipar dibuat getah Malaysia,
Susah-susah Tuan ke Jepun,
Bangi ni pusat barangan Malaysia.

Pergi disco bila sempat,
Lama tak sua jumpa di Jepun,
Singgah Jusco Tuan berempat,
Tok berdua tak nampak pun?

Kerusi pejal banyak rompong,
Badan mengigil urutan besi,
Tuan Izhal panggil kampung,
Kami panggil 'Negara Bangi'.

Hamba lihat Hamba tahu,
Hendak kata Tuan sudah tahu,
Hendak sihat pakai yang baru,
Sampai kata 'Buang la jeans tu'.

3:45 AM  
Blogger Raiedzall said...

Waa.. siap promo blog saya lagi, tengkiu3x..

Tapi betul la, hari tu saya teringin nak makan roti canai, pergi lah carik roti canai segera kat kedai Bangladesh, jumpe..tapi nama dia roti parata..lepas siap makan baru lah perasan kat plastik dia tulis 'made in Malaysia'.. he..he..Malaysia Boleh!

7:04 AM  
Blogger Raiedzall said...

Waa.. siap promo blog saya lagi, tengkiu3x..

Tapi betul la, hari tu saya teringin nak makan roti canai, pergi lah carik roti canai segera kat kedai Bangladesh, jumpe..tapi nama dia roti parata..lepas siap makan baru lah perasan kat plastik dia tulis 'made in Malaysia'.. he..he..Malaysia Boleh!

7:04 AM  
Blogger Raiedzall said...

Sori bang, sampai 2 comment tu.. kesilapan teknikal... tolong delete kan dgn yg nih sekali...tq

7:06 AM  
Anonymous azli jamil said...

Thank you for the mention :)
A correction though, Azli Jamil is still an amateur:)
ps; Thank God it's Friday :-)

10:14 AM  
Blogger Izhal said...

syikin
murah... "Harga pun murah dan budak2 baru lepas dapat duit raya pun mampu memilikinya..."

tak marah... :)

Tuan Yazit,
Menyayi lagu berlakon drama,
Berlakon drama pakai kain,
Tok berdua ada bersama,
Tapi berjalan ke tenpat lain...

Tak sanggup dibuang jeans yang koyak,
Walaupun berlobang disana disitu,
Lagipon sudah ditampal dek Tok Mak,
Nak buat apa dibazirkan begitu?

Raeidzall,
OOO perata tu ada Tok Mak bawak mai sini... Company Cina yang dapat trade mark halal buatkan... sedap wooo...

Azli Jamil,
You lov Fridays huh... I love Thursdays...

11:38 AM  
Blogger NBB said...

saya anak malaysiaaaaa,
saya anak malaysiaaaaa...

(nyanyi macam lagu dr rasputin tu..)

12:24 PM  
Blogger Nash M.D. said...

that's the new product of sony right? i'm a loyal fan of sony ie my discman, my digicam, my phone.....ah haha...might be adding this one later ;)

12:47 PM  
Blogger zeed said...

ye hidup bangi!! hohoho... tapi orang2 jepun sombong jugak.. taknak beli barang made in negara lain unless barang dia atau barang amerika.. hampeh!!

4:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

izhal, saya wat Master of comparative laws di uia. hehe..segan pulak nak mention kat blog saya, tu terus saya jwb kat sini.

4:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

izhal, saya wat Master of comparative laws di uia. hehe..segan pulak nak mention kat blog saya, tu terus saya jwb kat sini.

4:28 PM  
Blogger simah said...

**belilah buatan malaysia,kalau murah""

memangggggggg..........tapi kalu dia buat kat mesia jual kat jepun pon bole murah..dengan kos transportation lagi......kalau kat mesia lagi la depa jual murah kan?..ker dia orang buat terbalik?

4:48 PM  
Blogger blackpurple said...

Urut pakai orang pernah la..tapi urut di kerusi urut belum cuba lagi.... hehehe

5:32 PM  
Blogger Ajzie said...

Hihihi, biasa lah tuh, made in Malaysia..But actual design in Japan. Sama gak ngan Panasonic. Tp mmg betul cantik lah..Sony nye design..

6:33 PM  
Blogger FaEzHussain said...

Tuan Izhal,
Wah ini sudah bagus, brg made in Malaysia ada di Japan. Hebat.
Malaysia the BolehLand!

7:47 PM  
Anonymous noni nik said...

idup bangi!

8:29 PM  
Anonymous mas aziz said...

abg iz
walkman baru tuh, kat mesia harga dia seribu lebih..mas baru tgk kat sony wings di klcc..memang cantik..tapi seribu nih duit mesia..kalo murah, belikan satu buat souviner...ngeh ngeh ngeh..

oh yer..
ijam belikan hp dr uk pon, sony ericcson -made in malaysia...
n ..harga di u.k lebih murah...seriusss.......!!kat mesia, harga dia 1800++, ijam jual 1200..hahahaha...

maybe kat mesia, pihak perantara tuh amik untung berlipat ganda kot?

10:07 PM  
Blogger maklang said...

maklang prefer kalau Cik Abang yang urut! *wink*

11:02 PM  
Blogger thewailer said...

entahla bro, sejuk je hati tengok your family photos in this blog, thanks for the comforting words..btw, you're an ex-rmc?

1:09 AM  
Blogger Izhal said...

Dr. Bahiyah,
Alrite... go go go...

Nash Rae,
It must be,Ive never seen anything like it before... Sony is stylish ;)

Zeed,
Ha ah, depa nikan semangat patriotism power sangat... Kalau lawan bola depa menang tayang sebulan kat TV, kalau kalah tayang sekali je...

Anonymous,
Lahai,apa nak malu Puan... benda power tu... OKlah I'll respect your wishes... You may remain anonymous this time :)

Simah,
Heheh, barangan buatan Jepun sebenarnya tiada kualiti juga... cepat rosak... tapi barangan buatan USA saya suka...

Blackpurple,
Wooo urut pakai orang memang paling sedap, kalah kerusi... tapi kena pi yang lepas urut kita salam berpengeras le... seperti Wak Samsudin urut tradisional... pernah kaki saya terkehel, dia urut sampai saya lembek, esok jalan Alhamdulillah laju... sebelum tu pi kerja pakai tongkat... tapi apakan daya, Wak Sam tiada di sini...

Ajzie,
Yes, you see my point :) no way jepun nak bagi kita design... dia suruh kita buat dan beli je... jadi kalau rosak, salah siapa??? salah malaysia le...

Dr. Faezhussain,
yeah... Malaysia boleh :)

Noni Nik,
Yep, Hidup... heheh... fanatic bangi nampaknya ni...

Mastura Aziz,
Kalau RM1000 jangan dibeli... harga tipu... handphone sini murah ada 4 sebab:
1. Jepun buat sendiri
2. Kompeni line talipon subsidize
handset
3. Macam Mas cakap le, Orang tengah tak
ada
4. Tak ada monopoli oleh satu company
saja...
Bila nak mai Jepun???

Maklang,
hahahaha, pandai ke dia urut? cik abang pula siapa yang urut??? heheh...

Thewailer,
Thank you very much... Sejuk juga baca kata2 Tuan... Nope, saya dulu MRSM Kuala Terengganu... Tapi ramai sangat kawan x-rmc...

Thank you all for reading Hamamatsu-Now!!!
-Izhal desu-

2:24 AM  

Post a Comment

<< Home