Tuesday, June 20, 2006

Super Drug Store Hamamatsu :)

Super Drug Store adalah rangkaian farmasi terbesar disekitar Hamamatsu. Ala-ala Guardian Farmacy di Malaysia tapi di sini gunakan numa Drug Store untuk menggantikan farmasi. Teringat waktu di negara george bush masa muda2 dulu, pertama kali nampak drug store ada geng2 ingatkan kedai jual dadah... mungkin dia ingat dalam kedai tu ada rak-rak disusun khas untuk jual ganja, heroine, morphine dan segala benda mengkhayalkan yang sejenis dengannya... heheh...


pintu masuk...

i support you too...

parking basikal...

faiq depan tisu...

Disini, super drug store dibuka dari pagi entah jam berapa sampailah 11malam... Kami suka datang malam2 pasal tak ramai orang... Mula2 kita lihat luar kedai ni... Motonya, "We Support Your Healthy and Beutiful Life" boleh buat anda sengeh dengan kehebatan bahasa inggeris kedai ni... Luar kedainya ada tempat parking yang boleh bubuh dalam 20 biji kereta, agaknya. Tempat letak basikal pun ada untuk gadis2 jepun yang musim panas ini suka pakai seksi dan mekap tebal serta berkasut tinggi tapi naik basikal saja demi menjaga kesihatan dan membina stamina. Waktu malam lampunya cerah sekali sampai nak ambil gambar pakai handphone pon tak dak masalah...


makanan bayi hamamatsu...

Izz Farish bayi Hamamatsu...

Barang2 yang dijual memang banyak jenis... Mula2 di luar kedai segala toilet paper, tisu dan barang2 sepertinya dijual untuk mengingatkan kita kepada kebersihan... Lepas tu bila masuk nampak syampoo, sabun dan lain2... Jadi memang pikir nak bersih sajalah kita ni...


mandian herba orang hamamatsu...

Untuk mempromosikan kesihatan, makanan tak berzat juga dijual. Kalau sakit makan makanan ni depa jual vitamin dan ubat juga... heheh... yang syoknya, beras pun depa jual...


beras dalam kampit sebelah kiri tu...

bedak bayi hamamatsu...

berus gigi...

Untuk kebersihan mulut, segala jenis berus gigi dan ubat gigi dijual. Dental floss bermacam perisa pun ada...


sakit otot???

ubat dan vitamin...

Yang seronoknya jumpa Jus Mengkudu cap NONI dari Malaysia. Siapalah taukeh syarikat NONI ni sure dah loaded dan sihat :D


makanan sihat...

makanan tak sihat...

mari bersolek...

mari memalsu...

Pekerja sini pun baik2 belaka... Setiap kali saya datang nak cari ubat, pasti saya ganggau seorang dari mereka. Kali ini sampai ketua farmasis turun untuk dapatkan vitamin D yang saya nak... heheh... Memang SUPER la DRUG STORE ni...


arak...

Yang paling syok, kalau dah bosan sangat dalam ni, anda boleh menonton TV atau screen LCD yang digunakan oleh sesetangah pengeluar product untuk mengiklankan product mereka. Jadi tak payahlah baca segala tipu daya mereka pada kotak product, cuma percaya kelentong mereka pada screen tersebut sudahlah... heheh...


tv promosi cokelat...

LCD screen promosi pelurus rambut...

hong kong mari promosi syampoo...

entah mana mari promosi pepsi...

negara george bush mari promosi sabun...

Malaysia mari beli barang dipromosi...

3 wanita bukan jepun yang menjadi bahan iklan di super drug store yang saya nampak adalah makcik j-lo, amoi shuki dan pemain tennis cik entah apa nama entah...

-seronok tengok gambar?-

18 comments:

Jie said...

Mana drugs nya? :-)

yus said...

Nama super drug store, tapi semua benda dia jual yer. Dah macam supermarket la kiranya, cuma mungkin ubat2tan nya lebihlah sikit, ye tak??

KAMATO said...
This comment has been removed by a blog administrator.
KAMATO said...

Kat Japan ni keluar tengah malam pun rasa safe kan? Kat europe ni ada setengah farmasi jual tempe sebagai makanan kesihatan, kat super drug ada tak?

Ajzie said...

Best ler kedai nih. Kalau Ajzie datang sure pusing2 5-6 kali..hihi. Sana ada Johnson&Johnson eik.. Best nya..Sini hampehhh semua product German..Ada gak ala2 Johnson&Johnson tp nama Pentanen..

Kami panggil farmasi Apoteke. Tempat ambil ubat dan beli ubat. Supermarket biasa ada gak..tp jual supplement dan vitamin aje. Drug tak de ler...

marshmallow said...

kat kl ni pun ada banyak jual tidbits jepun.. tapi one thing dia takde english nutrient contents, and plastic dia pun mcm solid color with banyak printings.. so tak tau apa bende kat dalam tu.. harga mahal.. kang beli tak sedap plak.. but so far, japan's junkfood sumer sedap2... :)

azli jamil said...

"Jadi tak payahlah baca segala tipu daya mereka pada kotak product, cuma percaya kelentong mereka pada screen tersebut sudahlah... "
That is so funny :)
ps: The tennis player is Maria Sharapova.

Izhal said...

jie,
dah kena confiscate dengan polis heheh... tak lah, tak banyak sangat pun ada, cuma ubat selsema, batuk, pening2 dan vitamin2 saja...

yus,
ha ah, memang sikit sangat berbanding dengan benda2 lain... betul la tu, macam supermarket...

kamato,
ha ah memang rasa selamat... in fact orang2 dari nagoya dan tokyo yang mai hamamatsu sendiri cakap macam tu, Alhamdulillah... tempe tak ada la pulak sini... heheh...

ajzie,
iye, 5-6 round... hahaha... johnson2 sini ada tapi botol besaq macam kat malaysia tu kami tak jumpa lagi...

marshmallow,
tu la jepun ni susah nak terima basaha orang... tapi kalau barang2 kita nak masuk jepun, depa wajibkan ada nutrient facts dan ingredient dalam bahasa jepun...

azli jamil,
heheh, thanks... maria sharapova? no wonder i didnt know her name, its a tounge twister ;)

atok said...

maria sharapova, model turn tennis player then model again. world no 1 for sometimes. :)
just like anna kurnikova who is tennis player then model then kaput. hehe... maria still in top 10. become world no one at early age, tak igt berapa tp yg pasti sblm dia 18thn. skrg ni umur dia kalo tak silap early 20s. :)

tak tahu nak komen apa... tulis ajer la hahaha... bila nak balik mesia? bleh mkn2 kat tasik! huhuhuhu...

FaEzHussain said...

Tuan Izhal,
terrer aa tuan amik gambar dlm kedai tanpa takut2, saya kalau amik je, sure blurr.

nampak gayanya, hairstyle tuan pun akan berubah bila balik malaysia kan?

btw, member tuan, raja kamil dah selamat mengarut depan supoviso dan lulus dah, alhamdulillah, segala cabaran dia ber-Phd dah beroleh kejayaan.minor correction untuk 'cerpen karut' beliau.

sekian berita terkini dari sheffield

agus said...

kat malaysia banyak super drug men.

Tapi kat jepun ada super blue...
suntori, itu tin air kopi ke izhal?

Kat M'sia ada jual suntori coffee, tapi takda superblue.

zino said...

kedai macam ni yang along cadang nak buka.. bila zino pencxen nanti boleh le zino kerja dengan kedai dia hehe

Raiedzall said...

Laa ingatkan Ziana Zain kat iklan sabun Lux tu...:)

simah said...

memang syok tengok gambaq dia..betul la..mana drug dia? dah jadi mcm supermarket ja..

eh ko bila balik malaysia? presentation dah over ka?

Shami said...

wah baguih la, duk kat Msia pun dapat window shopping kat Jepun,..he..he..he

shu said...

wah.. super drug store jual macam2. mmg SUPERB. tennis player tu maria sharapova kot..

Izhal said...

Atok,
Boleh saja dato... nanti balik saya carilah Dato ya :)

Dr. Faez,
Oh, thank you... senang saja bila pakai handphone... kalau ada orang perasan buat2 cakap talipon le heheh... hairstyle ni terpaksa diubah :( Alhamdulillah :) bagi saya berita gembira macam tu... Good luck kepada Cik Abang Puan Doktor juga ya :)

Agus,
Superdugmen bolehlah kerja super drug store heheh... suntori tu nama kompeni buat air2 tin... ada kopi ada arak... depa ni very diversified drink company... superblue??? heheh... air macam 100 plus tu agaknya... tajam betul la mata En. Agus kita ni... kat gambar mana ada superblue??? heheh...

Zino,
memang powerlah Along... semoga boleh jadi Sacho (Top Manager) kepada ayahnya suatu hari nanti :)

Raiedzall,
Tu kira Ziana Zain george bush la tu... ada iras2 sikit... heheh...

Shami,
hehehehehehe... window shopping ke windows XP shopping??? heheh...

Shu,
ha ah, thanks... tau je nama minah2 cun ni ye...

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izz farish and faiq-

Izhal said...

simah,
terlepas pulak nak balas your comment... gomen ne (sory ne)...

drug mana ada... viva hujung bulan ni agaknya... lepas tu correction lepas tu bulan 9 Insya-Allah balik :D

THANKS AGAIN FOR READING HAMAMATSU NOW!!!
-suami Puan Fara-