Tuesday, June 27, 2006

Elektrik, Plasma dan Bola... :)

Pada suatu hari, sedang saya bersiar2 dalam makmal, saya pun masuklah dalam bilik buat bacaan... bukan bilik bacaan buku tapi bacaan yang lain, bacaan arus dan voltan elektrik yang akhirnya dijadikan gambar...


lagi besar dari kertapi...

berseida untuk rakaman...

waktu melangkah masuk ingatkan bolehlah godek2 benda2 dalam bilik tersebut macam biasa... tapi lain pula jadinya, jadi terkejut world cup... heheh... di musim bola ini memang jadi idaman peminat bola untuk menonton bola di kaca tv yang besar...


testing... 1,2,3,4,5...

Alhamdulillah tok guru saya baru beli plasma tv dan bubuh dalam bilik bacaan pulak tu... heheh... tujuan dia beli adalah untuk mempamerkan imej2 hebat yang anak2 muridnya buat, tapi alang2 musim world cup ini, bolehlah dicuba-cuba kehebatan plasma tv tersebut dulu, ye dak??? heheh...


jenama saja... isinya litar juga...

ukurannya entah berapa besar, tapi lebih kurang besar 3 biji bantal dalam bilik tidur... jenama pula pioneer... bunyi saja belum ada... tapi tak pa, pak cik teknisyen tengoh bubuh sound system pula... jangan anda semua hairan macamana benda ajaib ni berfungsi... mudah saja...


sambungan ke kamera video...

cara fungsi plasma tv apa2 jenama pun sama saja... dua keping gelas yang rapat, tengah2nya ada gas... alirkan arus elektrik yang berkaitan dengan gammbar dan gas jadi plasma... plasma pula mengeluarkan cahaya ultra ungu... cahaya ni pula bertindakbalas dengan fosforus pada kaca tadi yang ada warna merah, biru dan hijau (pixel=picture element)... warna yang terhasil berkait rapat dengan kekuatan arus yang lalu tadi... siapa kawal semua ni? litar elektrik... siapa buat litar lektrik? orang... siapa cipta orang??? Allah... bayangkan kalau ada berjuta2 pixel phosphur dan plasma, tak puas ke tengok world cup??? heheh...


lubang untuk pendinginan...

lebih slim dari En. Nakano...

wuhuhuhuhu...

anak buah tok guru yang terkejut...

apakah iktibar yang boleh kita belajar di sini??? tak lain dan tak bukan, kalau anda menuntut ilmu di hamamatsu, pilihlah jurusan yang ada kait-mengait dengan video kamera dan display... sebabnya, bila musim bola anda boleh tengok kat plasma tv heheh...

-tv guna pixel pengeluar, kamera guna pixel penerima-

12 comments:

Raiedzall said...

plasma tv memang dah lama ku idamkan. seperti juga ku idamkan keta micidis 320 s-class (mata setan) & bmw 540i convertable ala2 keta batman itu.. ;)

simah said...

kira sampai habis musim world cup ni izhal berguru dengan tv plasma ni la? puan farra suka tak bola?

Shami said...

Asalamualaikum...tuan rumah, sejak 2menjak ni blog awak penuh ngan ceriter dan gambar berkenaan ngan kehidupan dan perkembangan dinegara Jepun, harap dapat teruskan usaha ini, supaya kami yg tak pernah pergi jepun, pun rasa macam duk kan jepun...

P/s mana entry awak yg lepas2....

agus said...

LCD dan plasma makin murah kan? Tak lama lagi ada la satu tergantung kat dinding bilik tidur aku. Sementara tu aku nengok world cup kat crt 29 inch jadilah...

Izhal said...

raiedzall,
dah dok UK tu pasti Tuan bawak balik sebijik mata setan ataupun mata batman ye dak??? bolehlah saya tumpang kalo pi makan ikan bakar kat umbai :)

simah,
nampaknye gitulah... heheh... Puan Fara dan bola macam musuh... heheh...

shami,
wa'alikumussalamwarahmatullahiwabarakatuh...
ha ah, blog ni memang pasal hamamatsu je... ada entry dulu2 dalam previous posts dan archives tu... saja ja adik saya buatkan sekali klik, nampak satu entry saja...

agus,
CRT??? ayoyoyoyoyoooo... itu teknologi zaman dulu2 tu... hahahaha... hihihi...

yus said...

plasma tv?? Suami saya lama mengidam nak dapat...ntah dpt ke idak..rasanya tidak..haha. Tak payahlah, baru tv 21 inch pun dah mengadap jer tgk bola, kalau plasma mahu terus melekat jer kat situ.

Zakiah said...

wargh plasma tv. Boleh tolong buat satu untuk saya tak. Hermh...best tuh tengok world cup kat plasma. Bulu idung Crouch pun bleh tengok kan. Hehehehe. Biler nak murah plasma tv ni ek.

Kak Lady said...

Hubby kak lady pun mengidam kat plasma TV yang besar tu...tapi kak lady kata tak payah lah beli...sebab umah kecik...kalau umah besar boleh lah beli..

azli jamil said...

Last pic looks soo clear aye?

Izhal said...

yus & kak lady,
baik jangan beli plasma tv, la ni ada teknology lagi baru bukan berasas plasma, tapi asas dia mems teknology... lagi canggih dari plasma dan lagi jimat letrik :)

zakiah,
tak reti la nak buat... harga plasma dah murah dah kat sini ;)

azli,
ha ah crystal clear but the screen also gets hot quickly...

thanks for reading hamamatsu-now!!!
-iz-

Syikin said...

wah..saya pun menambah ilmu serba sedikit dlm bidang ni.tocey cikgu :)

Izhal said...

Syikin,
oh iye ke... Alhamdulillah... boleh bubuh dalam tesis master ke ilmu ni??? heheh memain je... baguslah ada manfaat baca :)