Wednesday, June 28, 2006

Sampah Suci :)

Mari buang sampah di Hamamatsu!!! heheh... tapi bukan sebarang buang, buang berhati2... kalau tak nanti orang hamamatsu marah...


jom buang kaca...

jom buang pet bottle...

di sini depa amalkan kitar semula exreme... ya, semua benda yang boleh dikitar semula, depa kitarkan semula... mula2 dengan pet botol... cara pembuangannya mudah saja... minum isinya, koyakkan plastik jemanya... botolnya dibuang dalam tong sampah pet botol dan tutupnya dibuang dalam tong sampah plastik... balutannya diabuang dalam tong sampah untuk bahan yang boleh dibakar...


jom buang plastik keras...

jom buang bkas tin aluminum...

mari buang botol kaca... caranya mudah juga... buangkan plastik atau kertas jemanaya... basuk botol cuci2 dan buang buang dalam tong sampah kaca... penutupnya kalau plastik buanglah dalam tong sampah plastik... kertas pembalutnya dalam tong sampah bahan yang boleh dibakar...


berapi2 semangat recycle...

bahan yang boleh dibakar...

mari buang tin aluminum macam tin coke... lagi senang... minum isinya dan buang tinnya dalam tong sampah tin aluminum...


ya masih boleh (still can la)...

mari buang tin bukan aliminum... sama macam buang tin aluminum tapi dibuang dalam tong sampah tin biasa...


dalam lab kami...

hait, baik tuan...

mari buang kertas A4 dan surat khabar... ikat banyak2 dan buang dalam bekas kertas...


mari buang tin bukan aluminum...


jadi kalau anda ke sini atau kalau anda rajin di mana2 sahaja, buatlah macam orang2 hamamatsu buat... heheh... kalau anda beli air kat vending macine, saya nasihatkan habiskan air itu di situ juga... sebab ditepi vending machine pasti disiapkan tong sampah kitar semula... jauh dari vending machine bukan setakat tak ada tong sampah, sampah pun tak ada...

-kebersihan tuntutan agama-

16 Comments:

Blogger juwaidah said...

mmm.. tong sampah yang ada payung tu, kategori yang mana pulak?

1:12 AM  
Blogger yus said...

Bagusnya diorang ni yer. Punyalah semua recycle...pulak tu berjenis2. Sini biasa taklah banyak cam tu. Patutlah pernah dgr dari kawan yg pernah belajar di Jepun, sana diorang titikberatkan pasal recycle ni.

1:46 AM  
Blogger KAMATO said...

kat sini pun sama, perkara ni la yg masih belum terlaksana kat tempat kita walaupun banyak kempen di buat

6:26 AM  
Blogger Shami said...

Wah, disiplin buang sampah pulak...senang ler kerja orang angkut sampah....he..he..he...

8:16 AM  
Blogger ~ahni~ said...

jom kita kitar semula, anak sayapun sibuk nak kitar semula sebab kat sekolah dia ada kempen kitar semula

9:13 AM  
Blogger thewailer said...

I wish we have less rubbish in public places in Kuala Lumpur...sigh.

ps: bro, how did you get the blog to publish one post in front page???

10:45 AM  
Blogger ilsa said...

Haha..kat malaysia kalau nak pujuk kitar semula kene ade 'money sense'. Kalau nak kutip sampah recyle ni mesti yg boleh jual semula je..tin aluminuim, botol kaca, old newspaper bla bla..dan apeĀ² yg boleh di jual kat road walk, Penang.

2:14 PM  
Blogger blackpurple said...

Kat Malaysia belum ke tahap itu kesedarannya...hangat2 tahi ayam...

Dan kat sini kalau tin minuman tu...memang tak perlu buang, orang akan kutip :D

2:18 PM  
Blogger Syikin said...

tabik kat depa ni. pembersih.

kita org islam patutnya lagi pembersih.tp tulah, dah namanya org Islam, godaan syaitan tu lebih sbb itu janji syaitan pada Allah nak hasut manusia supaya jadi geng dia..dan mmg ALlah izinkan dia nak wat camtu. so, mmg kita kena kuat imanlah, hatta benda2 kecil cam jaga kebersihan nit.

3:10 PM  
Blogger simah said...

memang tabik orang jepun ni...memang jepun negara yg bersih la yek?

4:38 PM  
Blogger Ajzie said...

Sama gak mcm kami kat sini. Kami kat rumah ada 5 tong sampah. 2 dalam toilet utk drypers dan 2 di dapur dan 1 di bawah tangga. 2 didapur 1) Sisa2 Makanan dan 2) Plastic. Di bawah tangga hanya utk keretas dan kotak2. Byk kotak coz beli barang ikut ebay..hihihi. Pastu ada schedule bila buang sampah. Setahun sekali akan datang bil, coz mereka timbang sampah kita.. hihihi.

5:04 PM  
Blogger Ella said...

wah mmg hebat camtu... kat sini abis pun satu tong sampah biasa n satu recyle... tak de ah nak asingkan betul2 camtu yg recycle tu.... caya ler... baik punya sorting tu heheheheh

5:35 PM  
Blogger agus said...

wow! teknologi recycling canggih macam mana pun kalau rakyat tak support takkan menjadi. Sekali pandang macam leceh pulak nak buang sampah kat jepun. Rasa nak elak sama sekali buat sampah. Nak buang punyalah susah. Botol pet ada tiga bahagian, label, tutup dan badan. Semuanya kena tanggal sebelum buang. Arghhhh....

Tapi kalau dah terpaksa dan dah biasa ok lah kot...

6:27 PM  
Blogger Raiedzall said...

Bagus macam ni, tapi leceh sikit. Kita org kat sini, sampah sekali seminggu angkat pon kekadang terlepas... :)

9:44 PM  
Blogger Izhal said...

juwaidah,
itu tong sampah barang2 besar dan rosak...

yus,
ha ah, kalau depa tak buat macam ni, pulau jepun yang kecil dan padat dengan penduduk ni pasti jadi busuk...

kamato,
sbab tu kita ada masalah air busuk baru2 ni...

shami,
ha ah, senang... kalau tak asingkan sampah depa tak angkat langsung...

~ahni~
go ahni go!!! kita follow semangat ahni!!! ada tokoh mmimpin dia ni :)

thewailr,
hmmmm actually i dont know... my sister maintains the template and setting for this blog... i only write new posts everyday... sory cant help you there... but i will recycle in kuala lumpur :)

ilsa,
macam kat usa pun sama, kena ada insentive ;)

blackpurple,
memang agak leceh la buang sampah disini, tapi hasilnya bagus... negara bersih air tak pernah busuk... harap2 hangat2 tahi ayam di malaysia akan terus membara... teruskan rcycle blackpurple :)

syikin,
harap2 kita kurangkan mendengar nasihat setan heheh... saya balik sat ni nak recycl... meh kita mulakan di malaysia...

ajzie,
woh siap kena bayar... sure german bersih ye dak???

ella,
kurang2nya dah ada dibezakan dua tu for a start...

agus,
ha ah... bukan susah depa nak bagi trpaksa... menteri depa buat jadual hari apa sampah apa ambil... kalau tak asingkan sampah senang je... depa tak kutip...

raiedzall,
kalau tertinggal sekali sure menyesal ye dak??? terpaksa dok ngan sampah dua minggu... hehh...

10:13 PM  
Blogger Izhal said...

Thanks for reading Hamamatsu-Now!!!
-izhal, faiq, izz farish, fara-

12:14 AM  

Post a Comment

<< Home