Wednesday, June 07, 2006

Clam Digging in Hamamatsu :)

Mencari kepah adalah satu aktiviti yang juga boleh dibuat di Hamamatsu sebab sini ada muara berlumpur :) Tempatnya dekat area Bentenjima... agaknyalah... Ada dua bahagian mencari kepah... Satu mengadap tasik Hamana dan satu menghadap hotel apa entah... Atas pasir pula kotor, bukan dengan sampah, tapi dengan kulit kepah... Jadi sebenarnya tak kotorlah... heheh...


peninggalan sang kepah...

yeah...mau makan clam chowder...

Dari rumah kami nak pergi ke tempat gali kepah mengambil masa 20 minit dengan kereta. Kalau naik shinkansen entah2 seminit je... heheh... Tapi naik kereta senang, tempat parking disediakan, free pula tu...


minggu ni jimat la abah, tak yah beli kepah... heheh...

Rupa2nya ramai juga orang2 jepun yang buat kerja ni untuk suka2. Ada juga yang dah macam pro dengan siap topi, kerusi kecil dan alat pencedok yang kaw2... tengok banyak betul kepah depa dapat... pakai jampi apa entah depa ni...


pencari kepah...

Bukan setakat kepah, banyak lagi binatang lain ada sini. Ada ketam, benda duri2, obor2 dan juga anjing... Iyelah, anjing dibawa oleh tuan jepun... tuan jepun juga datang untuk dating dan bbq di sini...


jellyfish, siput dan entah apa entah...

binatang duri2 dan kepah remaja...

Puan Fara punya idea nak cari kepah. Dia dah siap berangan minggu ni tak payah beli kepah sebab sure dapat banyak... Rupa2nya nak dapat kepah kena rajin korek selut... Kalau dapat yang 'baby kepah' saya lepaskan balik... Tunggu dia besar kang baru sedap makan... Heheheh... Oleh sebab Faiq budak bandar dah mula rimas dan menjerit nak pergi Jusco, terpaksalah aktiviti mencari kepah kami berhenti...


tukang ajak tangkap kepah dengan anaknya...

lelaki baik dan penyabar dan anaknya yang sentiasa melayan permintaan Puan Fara...

jom balik... silap, pi Jusco...

Jadi hasilnya beberapa ekor kepah remaja, siput2 dan ketam2 kecil... Hasilnya juga dapat tangkap gambar :) Kepah untuk masak masih kena pi beli pasal belum mahir dalam kerja2 'clam digging'... So kena jugalah pi beli kat pasaraya... Apayang daoat la ni Puan Fara bela dalam akuarium... Tapi tu pun dah nak mati semua yang dibela... heheh...

-nampaknya blogspot tengah penat-

19 comments:

Jie said...

Cari kepah kat Jusco lebih mudah hehehe :-) Seronok juga buat keje ni, balik M'sia nanti Faiq leh cari kepah kat pantai Morib plak.

Izhal said...

Jie,
ha ah,pantai morib pun famous ngan kepah ni... tapi kalo tak dapat nak pi jusco jauh sikit le... heheh...

Ella said...

tak pe lah tak dapat kepah pun... at least merasa lah menggali kepah kat hamamatsu... kan kempunan bila dah balik mesia...susah plak nti hehehe

Raiedzall said...

kepah memang sedap dimakan, marilah kita ke alai & umbai Melaka untuk menikmati kepah bersama ikan bakar dan nasi lemak... isk!

simah said...

syoknya tengok gambar tu semua..mesti bestkan main selut..

p.s memang blogspot tengah semput..

Ajzie said...

emmm best kan..Puan Fara peknen ker? Bila bersalin? Di Msia ker Japan tuh?

Kepah..oh kepah..German tak de apa2..ikan pun susah jumpa..ini kan nak dapat kepah..huhuhu.

P/s
Phd dalam digital kah?

azli jamil said...

"lelaki baik dan penyabar dan anaknya yang sentiasa melayan permintaan Puan Fara..."

Yes you are :) Untung Puan Fara :P

Sherin Almashor said...

Nasib baik boleh juga makan kepah that day ye? I pernah tgk ramai orang buat macam tu kat tepi pantai Langkawi but untuk cari gamat! :)

Nice family photos, too!

Izhal said...

ella,
iye la... tu yangpi juga tu... nanti terbayang2 je clam digging...

raiedzall,
bila tu agaknya kita nak pi ye???

simah,
best in the world :)

ajzie,
"i dont think so. do i look fat?", tanya Puan Fara sambil tengah makan...
ps-belajar dalam analog dan digital ;)

azli jamil,
am i? hahahaha

sherin almasyor,
ooo gamat pon dok tempat2 macam ni ka??? nanti nak pi cari gamat pulaklah...

zino said...

macam acara boleh di buat kat sana ya.. kepah tu tak payah le buat bepeluh badan je cari je kat JUSCO sana tu.. ada econ lagi hehe

yus said...

emak dan ayah dok kutip kepah, anak2 sure seronok main air kan.

p/s: kalau di sini pun anjing bersepah, tapi ada juga pantai yg tak di benarkan anjing masuk. Tapi kalau ke carboot boleh tgk anjing...besor2. Takut tgk.

Kak Lady said...

Izhal...kepah ni memang sedap kan...siput2 tu pun sedap...kecuali yang macam spider dalam kulit siput tu tak leh makan...namanya Umang-Umang....dia tu takde cengkerang cuma mengambil alih cengkerang yang dah tak berpenghuni

ilsa said...

Jusco kat sana dapat kutip point tak? hehe.. Tell Pn Fara she doesn't look fat laa-- though I think the wind made her baju kembang sket ;) By the way-- The jellyfish tak menyengat ke?

Raiedzall said...

Nanti saya & family balik M'sia kita org contact Izhal & family ajak makan2 di Umbai Ok... tapi nak balik lambat lagi...

Ajzie said...

sori ler kalau salah..mbe angin di tepi pantai tuh tiup2 baju Puan Fara..tu yg nampak cam peknen aje..Sori eik Puan Fara. Nanti AJzie belanja makan kebab kat sini..

blackpurple said...

Kepah tu macam lokan ke?

Ahhh... buta hidupan laut betul la aku ni....Reti makan jer... hehehe

Izhal said...

Zino,
hahaha... ye tak ye juga... air con Jusco sedap... Tapi time kami pi ni udara dia ala2 aircon juga sebenarnye ;)

Yus,
oh tidak, Faiq menjerit2 ketakutan dengan air... itu yang kena pi cepat dan hasil tangkapan pun kurang banyak...

Kak Lady,
yang tangkap tu tak makan tapi yang beli kat kedai selalu tu memang sedap :) ada pepatah melayu "macam umang2 si dia tu" untuk orang yang suka bertandang ke rumah dan tak reti nak balik kan? ;)

Ilsa,
Ada kutip point, tapi kena ada Jusco visa card le... saya tak tak de so tak pe point :( jelly fish tu tak tau le sengat ke tak, kami tak berani pegang... better to be safe
ps-seyum besar le Puan Fara lepas ni... thanks ;)

Raiedzall,
OK set... saya balik Insya-Allah bulan 9 ni... kang dah ada line talipon saya bagile...

Ajzie,
hahahaha dia tak kesah malahan masa saya bacakan komen tu dia gelak2 je... tapi saya harap2 dia pregnant la... pregnant ngan girl plak... semoga masin jari2 Puan Ajzie menaip komen :)

Blackpurple,
Lokan tu apa??? macam ikan ke??? kalau macam ikan bukanlah... Kepah tu saudara kerang... kerang tau kan???

yus said...

Laa ye ker?? Kalau anak2 saya sure tak nak balik, dah basah kuyup main air tu. Kat rumah pun kalau dah masuk bilik air mandi, tak nak keluar.

Izhal said...

yus,
senang la macam tu... anak sulung saya macam kucing... takut air... heheh...

THANK YOU FOR READING HAMAMATSU NOW!!!
-izhal-