Thursday, June 29, 2006

Anabuki, Hadiah dan Jiran Hamamatsu :)

Mengikut adat orang2 Jepun, kalau kita pindah masuk sesuatu kawasan, kita spatutnya memberi jiran2 buah tangan perkenalan... Benda yang diberi adalah benda toiletries macam sabun mandi, sabun basuh, tuala kecil dan sebagainya... Hadiah dari barang2 jenis ini mungkin sebab depa ni pembersih...


condo anabuki...

surat dari anabuki kot...

Akhir tahun lepas, sebelah flat kecil kami ni dibina sebuah kondo yang super... atas kondo tersebut di tulis perkataan Anabuki... rasa2nyalah, ianya satu franchise buat kondo sekitar jepun... Anabuki ini memang rumah orang2 banyak yen... tempat letak kereta dia pun ada jenis yang boleh simpan 3 bijik kereta macam laci dalam tanah...


faiq dan hadiah...

pembalut hadiah, entah apa maknanya...

sedang kami duduk2 tengok tv tiba2 bunyi ding dong bell pintu... jepun sesat mana pulaklah kali ni... bila saya pi bukak tengok2 ada seorang mamat jepun yang pakai sebijik macam pekerja kompeni jepun...


dapat sabun pun suka...

seperti biasa dia panjang lebar bercakap dan satu patah pun saya tak faham kecuali bila dia sebut Anabuki... Lepas tu dia bagi hadiah... jadi pada firasat saya, mungkin inilah hadiah pindah masuk kawasan orang2 kondo tersebut kepada jiran2 sekeliling depa... siap dengan surat semua cukup... heheh...



sabun dari anabuki...

kertas pembalut dari jusco...

Dulu jiran depan rumah pindah masuk dia bagi tuala, tapi takdelah beria-ia dengan surat rasmi semua cukup... heheh... Bila dia bredar, faiq pun posinlah dengan hadiah tersebut... isinya, sekotak sabun cuci baju... peh... tak yah nak beli, Alhamdulillah...

-dah bagi hadiah kepada jiran anda???-

24 comments:

juwaidah said...

hehehe.. kat Msia kita jamu jiran dengan makanan yang lazat-lazat. Karang bagi sabun cuci pulak kang, dia kata kita perli dia! ;)

Jie said...

Satu kampit sabun basuh Fab atau Breeze = RM11.90. Kalu ada 10 jiran = RM119.00. Uih, boleh pokai gak nih! Baik buat kenduri doa selamat, kasi semua orang makan hehehe :-)

FaEzHussain said...

tuan izhal,
thanx kata2 semangat berbau fifa world cup yg tuan tulis dalam komen di blog saya.simbolik sekali.

alhamdulillah anak tuan selamat menjalani MRI. rasanya, kalau diubati sekarang, nanti lagi cepat recover.

wah best la camni, dpt jiran baru dpt towel dan sabun. jiran omputeh tak mesra sgt. jiran org pakistan pula, lagipun dialah tuan rumah yg kami sewa ni,ok je. bulan ramadhan bertukar2 makanan. nasib tak bertukar2 serbuk pencuci. harap tuan bila balik malaya, takde dok bagi jiran2 tuan sabun2 dan towel...nanti sure kena umpat satu kampung hehehehe

Zakiah said...

sini jiran kami orang India yang ramai. Hermh...hadiah sabun depa tak mo. Hadiah kambing sekor depa suka kut.

yus said...

Bagus tul ler kalau dapat jiran baru cam tu. Tapi, bila kita pulak yg berpindah ke kawasan baru,jenuhlah nak kasi semua jiran hadiah. Mau pokai..dahlah baru pindah..sure banyak pakai duit.

Shami said...

wa kalau ramai yg pindah baguih, kena 12 orang mau setahun tak yah beli sabun, ...he..he..he

ilsa said...

Itu amalan untuk org jepun yg dah berkahwin/berkeluarga sahaje? yg bujang macam mana pula? wah..kagum dgn org jepun nih.

Edoras said...

Berbudi betul orang Jepun, yea!!?

simah said...

menarik betul adat ni..bayangkan kalau kita bagi hadiah sabun kat jiran kita kat malaysia, mesti depa ingat kita perli depa kan?

agus said...

wah, manis betul trend berjiran kat jepun. ada door gift lagi.

Maslina said...

ha'ah la.. saya blajar japanese level 1 kat upm ni, mmg di ajar cara2 conversation bertemu jiran baru, bagi hadiah etc.. kagum jugak bila bace yg benda ni betul2 berlaku.. tapi, klo en. izhal yg dok tak sama bgnn pun dpt hadiah, org tu bagi hadiah kat sume org dlm 2 bangunan tu ke?? huihh.... manyaknye duit...

Ajzie said...

Pembalut yg gambar no.4 tuh selalu Ajzie dapat masa kerja dulu. 1st masa hari perkahwinan Ajzie. 2nd tiap akhir tahun dapat coz diary mereka dibalut ngan pembalut tuh. 3rd masa supplier dari Japan datang..paling suka dapat Ebisen..betul ker eja nih? Yg dalam tin tuh..mcm kerepek keras ada ebi(udang). Sodap..

Raiedzall said...

jiran DrFaez adalah jiran saya juga... bila jiran yang satu lagi basuh keta, jiran kami itu pun segera keluar untuk basuh keta juga... tapi pakai air dan sabun jiran yang satu lagi tu... he..he.. best tak?

maklang said...

Maklang belum bagi hadiah pada my jiran lagi...depa dah datang rumah, bila nak pergi pulak rumah dia tak tahu lak....

Izhal said...

juwaidah,
kat sini tak dapatlah nak buat camtu pasal rumah kecik2... tak muah pulak nak panggil semua jiran... kos nak buat kenduri pun tinggi... baik belik sabun je bagi...

jie,
itu kiraan kat malaysia... sini sekampit dalam 500yen je... kalo tak convert ikut forex macam RM5 je... kalau 10 jiran baru 5000yen atau RM50 je... ini one to one converson... kalau ikut forex pulak RM150...

dr. faez,
anak saya tak jadi MRI... tapi checkup kata dia OK, Alhamdulillah...

kalai bulan ramadhan tukar2 sabun kembung le perut... heheh...

zakiah,
macam tu kalo cuba2lah bawak kambing bagi depa ;)

yus,
tak lah pokai... sabun atau towel tu kira murah je kat sini... habis2 pun dalam 10,000yen je... lebih kurang RM100 kalau direct convert tak ikut forex... jangan diconvert ikut forex, nanti tak berhadiah pulak jiran heheh :)

shami,
kalau 12 irang pindah tentu seronok... boleh basuh baju 18 kali sehari... heheh...

edoras,
ha ah, depan kita camtu la... belakang kita depa bz body juga...

simah,
kat malaysia lain budayanya... bagi makanan lagi baik sebab sabun basuh mahal...

agus,
ya mereka memang bertrend manis... tapi jangan percaya sangat trend manis depa ni... dulu depa nak jajah malaysia pun pakai trend manis juga...

maslina,
yang bagi hadiah kat kami tu kompeni yang buat bangunan condo tu... dalam bangunan tu sesama jiran depa le bagi kot... tapi ini pun satu kes menarik sebab depa pindah serentak... jadi entahlah sapa bagi kat sapa...

ajzie,
tu lah dia pembalut hadiah percuma bila kita beli barang nak buat hadiah dari jusco... ebisen??? tapi ebi tu memang udanglah...

raiedzall,
itu satu budaya menarik... patut diketengahkan antara melayu2 di perantauan ni... hahaha...

Ajzie said...

bukan yg jusco nya...yg ada reben warna merah/coklat tuh..yg ada tulisan japan tuh..hihi

zino said...

tak tanya ke kenapa sabun.. ??

ok ok dah paham.. dia nak semua jiran dia bersih.. luar dan dalam..

drbubbles said...

izhal bro,
teringat dulu-2 masa kecil, kalau bertandang ke rumah orang mesti bawa buah tangan, tak kira lah buah ke, kuih kuih ke..tapi sekarang jarang nampak dah amalan ni. elok juga this good acts becoming habits.

Syikin said...

baguslahkan amalan camni, kiranya org lama mengalu2kan kedtgn org baru..bermulanya silaturrahim.

Kent said...

oh, begini rupanya adatnya..interesting..ingatkan u yang pindah tadi ;-)

shu said...

saya selalu menonton di tv filem barat.. bila org baru pindah masuk, jiran yg ada datang bagi makanan..

berbeza di timur..

Lan Rambai said...

adat oang melayu pulak macam ni... bila mula-mula masuk umah baru.. maghrib dan isyak pergi surau... lepas 2 minggu.. ajak oang surau datang umah baca doa selamat. lepas kenduri tu.. tunggu 2 hari sebelum the next kenduri utk muncul di surau balik hehehe...

blackpurple said...

Di KL ini, tak perlulah hadiah, kalau jiran baru menyapa 'hi' ataupun memberi salam pun sudah memadai dan cukup hebat !!!

Izhal said...

ajzie,
oh silap la...sory ;) tu mengikut kata En.Sazly dalam shoutbox adalah"Greetings,Syarikat Anabuki Berhad"...

zino,
samala ngan apa saya pikir...

drbubbles,
100% saya setuju!!! amalam yang kian mati ni patut dihidupkan balik... pelajaran TATARAKYAT kena ajar balik kat sekolah...

syikin,
sebenarnya orang baru yang buat initiatif nak knal orang lama agaknya... tapi memang betullah kata Puan... bagus amalan depa ni... lebih kurang kita juga...

kent,
ha ah, macam di malaysia punya amalan, tapi sini bagi benda2 yang tak leh makan tapi menyucikan rumah ;)

shu,
sabun sini...mungkin sebab dulu jepun ni anggap sabun makanan... kan depa paksa orang2 melayu dulu minum sabun time perang hahaha...

lan rambai,
hahahaha... bahaya mencampurkan adat dan agama ni yea...

blackpurple,
mungkin di KL tu bukannya orang2 KL yang begitu... sebab orang2 di KL tu ramai datang dari tempat2 lain ;)

THANKS FOR READING HAMAMATSU-NOW!!!
-izhal-