Wednesday, March 08, 2006

Cuaca dan Umur di Hamamatsu

Cuaca dan usia memang bersangut paut di Hamamatsu ni. Tapi persamaan antara dua ini boleh diterangkan dengan single sided integral equation sahaja. Boleh pakai dari musim sejuk hinggalah ke musim panas sahaja... Oh, pengiraan ini semua dibuat dengan keadaan ideal, no wind chill factor for winter and humidity 50% for high temperatures... ENJOY!!!


sejuk...

1-3 darjah celcius/tahun
dead cold winter, sejuk gedik. bunga takde daun takde apa pon tak ada. environment nampak bersih dari segala-galanya, innocent. macam baby.


skolah lagi ke adik???

4-10 darjah celcius/tahun
mild winter, masih sejuk tapi dah boleh beraktiviti walaupun malas terpaksa jugak. macam budak2 nak pi skolah.


where are the Ainu? its an Indian winter...

11-15 darjah celcius/tahun
Indian (Ainu kaum peribumi jepun) winter, nyaman tapi sejuk. pokok masih tak ada tanda2 hidup. tapi binatang dah makin banyak aktiviti seperti burung dah nampak seekor dua. manusia tertanya-tanya, cuaca macam ni pakai macamana ni? nak baju tebal? tak mo tebal sangat? fesyen apa nak pekena? sah dah la ni awal remaja.


i want this, i dont need it but i want it, i'm a teenager...

16-20 darjah celcius/tahun
spring. memang sedap. bunga keluar, burung mula berkicau-kicauan. manusia mula seronok dan galak. finally knows what the burst of colors and life means. ada yang rock, ada yang hip hop, ada yang alim, ada yang setan, ada yang mula nak main cinta dan macam2 lagi. remaja.


a bundle of toyols...

21-25 darjah celcius/tahun
late srping. burung2 dah mula cari pasangan dan mengawan. dah mula nak berdikarilah kalau untuk manusia, dah mula perasan tak boleh harap orang tua sangat pasal mula segan. awal dewasa. Hei orang muda!!!


piwit, Puan Fara, I want more babies... can ka???

can la... i kan baby boomer...

26-35 darjah celcius/tahun
early summer. panas dah ni. burung yang mengawan dah bertelur. riang2 mula memekak kat Hamamatsu. siang malam bunyi bising. sama macam manusia dah bekerjaya tapi belum stabil lagi hidup. ada yang dah galak nak kawin, ada yang baru kawin, ada yang solo, ada baby boomers. orang middle age.


taken today but looks like a summer plant from the jurasic age...

36-39 darjah celcius/tahun
ni dah mid summer. riang-riang tengah memekak lagi. tapi ada yang dah mula mati mula mati di Hamamatsu ini. kucing, anjing dan orang kena minum air banyak takut dehydrate. biasanya time ni keputusan yang dibuat pada waktu late spring akan berkekalan dengan kita sebagai manusia dewasa.


searching for the fountain of youth at 40 degrees celcius? this is it, i found it at...

Shizuoka University, Hamamatsu Campus, meh la minum air ni, forever spring...

40 darjah celcius/tahun
extreme summer. suhu ni bahaya, boleh kena heat stroke. memang berwaspada. yang ada anak baby, baby jadi as cool and as crisp and as innocent as winter... kalau manusia umur40, Life begins at 40. Iyelah, Rasul kita pun dapat wahyu umur Baginda 40 kalau tak silap saya...

so tebuktilah persamaan ini adalah persamaan one sided integral dari 0 ke 40 sahaja. ianya gagal dalam menerangkan usia manusia berbanding suhu dan musim untuk pertukaran dari musim panas ke sejuk...
which season are you??? i'm in my early summer stages...

10 comments:

Jie said...

Early summer... tapi tak lama lagi bakal masuk mid summer la plak. Alahai, signs of aging, fountain of youth oso kenot help ma... hehehe

azli said...

Why is the range for early summer bigger than the others?
So, you could be 26 or your could be 35 :P

JoKontan said...

1.) "piwit, Puan Fara, I want more babies... can ka???". U sure or nooot ? Ker nak tambah buat baby ??Walauapapun, baguslaa nak menambah umat Muhammad.:-)

2.) susah nak jawab ni. Body, dalaman dah lebih 40. Dah reput dah. Perangai 27. Minda 31. Pe'el 17. He he, I age, but stop getting old at 22 ? Make any sense kaar ?

nyonya glenmarie said...

oh, universiti girlfren nobita rupanya hehe.. ke sebut shizu-o-ka?

i'm olllldddd... umur u + umur naga - (umur faiq x 12) = umur tenma
muahahaha

Ella said...

heheheh ok ler tu ari nie belajar pasal seasons....

we all kat sini nak masuk autumn... dah duk negara ber seasons2 nie... i'm prefer malaysia more....

agus said...

Ek, sama lah kita. Tak lama lagi senja, tapi masih terkinja-kinja, haih, apa nak dikata...

NBB said...

saya termasuk dalam kategori early summer. mmm....what have i done in my life? i must say...i'm not sure, even at this stage.

apala nak jadi dengan aku ni...(sigh!)

maklang said...

Sekarang di Kerteh masih musim early kemarau. Next week seluruh Maysia musim cuti skolah... Maklang dah start packing the bags, InsyaAllah Friday morning, kami akan mula bercuti selama 1 minggu +. Will be back on Monday next2 week. Anak2 ponteng le 2 hari...

suhaimi said...

laa nih kat malaysia musim panas dengan kengkadang ujan di waktu petang..ekek :D

Izhal said...

jie,
ya laaa, no such thing as a fountain of youth...

azli,
good question. i just made up this nonsense :p

jokontan,
ah, you found the fountain of youth at 22...

nyonya la mer
dragon lady, fire breather that's still young at heart...

ella,
betul tu, tapi rasanya i will miss spring and fall, never winter nor summer...

agus,
apa yang ko nak terkinja2nya, dah hilang 20kg dan masih mantaian healthy, satu pencapaian yang hebat dalam hidup...

Dr. Bahiyah,
You became a Dr. Sikit lagi jadi specialist... Amin...

Maklang,
banyak sungguh musim di kerteh nooo. namun begitu, musim2 di kerteh juga mempengaruhi manusia...

Suhaimi,
Musim hujan rahmat tuuu, saya suka hujan2 ni. Eh, kalau ada kilat try tangkapkan sekeping dua bolehkah???

Arigat-Gozaimashita sudi berceloteh dengan saya di alam cyber!!! Hamamatsu now tiduuuurrr... Oyasuminasaiiii...