Tuesday, March 28, 2006

Living on a chip...

Semalam ada seroang pakcik dari Swiss (Prof Henry) datang bagi penerangan pasal bio-CMOS chips... Dia punya penerangan memang semua orang boleh faham, gempak pakcik ni... Benda complicated dia terangkan macam cerita labu-labi... Berkenaan bio-CMOS technology ni, pernah la juga saya dengar benda2 ni dalam documentari dan filem2 propaganda hollywood tapi semalam perghhh...


pakcik tengah story...

Di negara dia, ada satu kajian untuk membela sel jantung tikur atas litar bersepadu CMOS (complementary metal oxide semiconductor). CMOS ni adalah teknology untuk buat chip2 dan image sensor... La ni pakcik tu dah extend untuk membela benda2 hidup atas CMOS chip. Ye lah, sel2 dan litar2 CMOS saiznya lebih kurang... Jadi pulak tu kajian dia. Sel2 tersebut boleh hidaup sampai 9 bulan atas chip tu...


adik dan abang kat tepi...

Ada juga kajian sel neuron tulang belakang ayam depa bubuh atas chip. Sel ni lagi hebat, dia boleh berinteraksi dngan chip tapi depa belum tahu apa yang sel2 ni sembang dengan chip tersebut... Yang saya suka, dia punya kajian tak payah cucuk sel tu. komunikasi hanya melalui membrane sel (kulit sel).


dari dalam tingkap... tingkap...

benda hidup...

Objektif mereka adalah untuk buat Bio-CMOS chip untuk testing kesan2 ubat-ubatan baru terhadap sel2 hidup. Kalau jadi, tak lama lagi tak payahlah pakai tikus putih yang comel untuk test shampoo atau ubat2an lagi dah... Saya punya idea pula, nak buat CMOS image sensor pakai sel mata harimau, sebab harimau malam2 pun nampak jelas... Amacam???

-Would you like to live on a chip???-

7 comments:

zino said...

apa saja kajian yg di buat biar le boleh di manafaat kan oleh ramai manusia dan utk kesejahteraan..

semuga berjaya... nak komen lelebih tak paham lagi ni hehe

azli said...

Nope!
Don't wanna live on a chip!

NBB said...

kesian rimau. naye je sel mata dia kena korek.tak baik wooo menganiaya binatang. terutamanya binatang macam rimau tu.dosa besar tu, atok kata masuk neraka...bla bla bla.....

Sherin Almashor said...

Interesting but tu la kena testing on animals and stuff. Animal rights punya orang tunggu can je ni.. :p

maklang said...

Marah WWF nanti. Binatang terpelihara tu... Species habis, nanti cucu cicit tak dapat tengok nanti.

~ni gonchaq~ said...

ish ish ish awat canggih sangat kajian dia tu? macam tak logik aje

Izhal said...

Zino,
terima kasih banyak2... :)

Azli,
heheh...

Dr. Bahiyah,
my idea is to cultivate the ord and cones of rimau using stem cells... tapi la ni buat conventional silicon image sensors je...

Sherin,
yeah, who are those people without animals aye... :)

Maklang,
pakai stem cell, cultivate invitro mata rimau... anak cucu boleh tengok melalui chip mata rimau pulak...

~ni gonchaq~
ha ah, macam tak logic ye dak... tapi makmal pak cik tu dah buat dah...

thanks a low for visiting us at Hamamatsu-Now!!!
-izhal and the family-