Saturday, March 18, 2006

Masjid Pertama Hamamatsu...

Single Electron Device, pertama kali saya tengok benda ini dengan mata kasar sendiri adalah petang tadi. Dalam lab En. Zainal. Macam kapal angkasa microscop untuk melihat single electron device ini. Lepas melihat benda hampir ghaib tersebut En. Zainal membawa saya ke satu tempat dimana ada sahabat2 tinggal...


jarum dan jarum under magnification...

microscope angkasa En. Zainal...

Di situ kami berjumpa 6 jejaka Melayu yang telah lama tinggal di Hamamatsu. Jodoh pertemuan dengan mereka adalah dengan cara tidak sengaja. Pada suatu hari Ahad di musim panas yang lepas, kami sekeluarga menghabiskan masa di zoo Kanzanji, sebuah pekan berhampiran Hamamatsu. Tengah seronok tengok beruang Malaysia yang tidak kelihatan seronok, hujan turun kaw2... Kami pun larilah duduk berteduh bawah satu wakaf. Sejurus selepas itu ada 4 orang rupa memang Melayu Malaysia datang bersama orang2 yang bukan kelihatan Melayu mahupun Malaysia... Mereka semua berkawan. Ada salah seorang dari orang kelihatan Melayu tersebut bercakap bahasa Taiwan. Fuish, confius kami... Kadang2 mereka berlawak dalam bahasa Jepun. Tapi bila mereka bersembang dengan kawan2 mereka yang kelihatan bukan Melayu, mereka berbahasa inggeris. Hebat betul kepakaran bahasa mereka...


putik sakura hari ini...

Puan Fara dah syak habis ini Minglish (Malaysian style English) jadi dia pon serkap jarang main tegur... Iyaaaa!!! Melayu kita yang hebat!!! (En. Asrul, En. Asrul Effendi, EN. Asrin dan En. Razak) Mereka bekerja di Hamamatsu sudah hampir 2 tahun... Hasil pertemuan tersebut, diketahui ramai lagi komuniti melayu malaysia di sini, dan 6 jejaka yang kami hendak berjumpa ini kami kenal melalui 4 sahabat di zoo tersebut...Alhamdulillah ramai geng...


dari kiri, En. Asri, En. Asraf dan En. Adam...

kipas angin canggih panas mereka...

Jadi malam ini kami ke tempat tinggal 6 orang geng malaysia iaitu En. Asri, En Adam. En.Asraf, En.Man, En. Fafuan dan seorang lagu maaf saya tak ingat. Mereka sungguh dihormati oleh tauke jepun kerana kehebatan mereka menyesuaikan diri dengan keadaan dan etika kerja yang hebat. Apabila tiba waktunya mereka pulang ke Malaysia, mereka akan memulakan pernagaan sendiri dengan membawa teladan baik dari Jepun. Sepah2 yang tak berguna akan mereka singkirkan sama sekali supaya tidak menjahanamkan Malaysia... Kenapa kami jumpa mereka? Untuk meminta bantuan mereka supaya komuniti Islam di sini dapat mendirikan sebuah masjid pertama di Hamamatsu... Sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang masjid pertama Hamamatsu ini sila klik di sini yaaa... Saya pun baru tahu...

Lets make this one a success!!!

5 Comments:

Anonymous tenma tsukamoto said...

heh, towards the end baru mention tajuk of the post :P en. engineer tolong explain the mechanism of kipas panas tu pls.. do the blades emit light energy or apa (i know MUPA tu suka sgt bagi camera tricks) - iya i can guess or reverse-engineer it tapi nak tau gak dari prof.engineer izhal!

7:21 PM  
Anonymous aishifu said...

wwwoooo...terrornye org2 tu berbual dlm perbagai languages.
Itu buah apa ek? or bunga?

9:24 PM  
Anonymous azli said...

Assisted someone shot a wedding today. Saw a pretty girl :P
Have a great Sunday :)

11:49 PM  
Blogger Izhal said...

tenma-sensei...
if study kamtoi, malu laaaa...
that kipas is actually a parabola and has no rotating blaes. theres a coil in the middle which radiates heat. the parabola reflects the heat. like our kipas, you could set it to pusing2 mode so the parabola will swing left and right... not MUPAs magic trics... thats the thing on for real :)

Aishifu,
tu putik bunga sakura, semalam angin kuat so dia kembang sikit lagi...

Azli,
Got her picture??? gimme gimme let me comment... hahaha...

Airgato semua datang ke Hamamatsu-Now!!!
-Faiq and Abah-

3:43 AM  
Anonymous Anonymous said...

Salam,

Saya sorang jer ni kat hamamatsu... business trip kat pulstec.... tak der geng nak cakap... sabtu balik. Sham

9:30 PM  

Post a Comment

<< Home