Thursday, March 23, 2006

Hamamatsu 3D!!!

Inilah litar2 bersepadu 'image sensor 3D' terbaru kami buat di sini... Maksudnya apa? Kerja menimbun balik dalam seminggu dua lagi... Adakah saya tension? Macamnilah, 10% - 20% tension sebab tentu ada maslah2 mengeluarkan data dari cip2 baru tersbut... lagi 80% seronok...


apa dalam 5 kotak ni???

oh,chip baru kami kaaa...

wide dynamic range gates on field oxide CMOS TOF range image sensor...
(penangkap gambar 3D la bak kata orang Hamamatsu)

Apa yang hebatnya sensor kali ni? Sepatutnya noise rendah jadi SNR tinggi, gambar 3D lagi cantik... Noise adalah bising yang tak menentu. Noise ini datang dari banyak tempat. Dari luar chip noisy, dalam chip pon noisy... Kali ni kita kurangkan noise dalam chip pulak, noise luar tak boleh buat apa pasal dia datang dari luar... Kalau orang bising2 luar pagar nak buat camna ye dak??? setakat suruh diam jelah... Kalau anak2 dalam rumah bising, bolehlah bagi susu suruh diam... macam tulah jugak image sensor...


old news but good news...

Tapi saya khuatir chip kali ni tak bagus seperti theory. Ada benda saya cakap kat tok guru haritu pasal apa chip kali ni mungkin tak bagus... dia kata dia pon tahu dah benda ni tapi kita cubalah dulu pasal benda ni pun bahan kajian je... kaji jelah cukup2... nanti bagus tak bagus tawakal jelah...

-Penat di Hamamatsu habuanny seronok :)-

9 comments:

azli said...

A very good morning to you :)
I know this is Malay but why does it sound like Greek to me :P

Izhal said...

Azli,
greek ka???
this posting people surely cannot appreciete i guess... this is syok sendiri in Hamamatsu posting... thanks for stopping by

Fretsurfer said...

Aku appreciate that you took the time to explain 'noise' to us geeks from the other fence. Haha!

Izhal said...

frestsurfe,
geek la konon padahal guitar schredder... actually thats all i know about signal to noise ratio :)
-big time geek-

dr in the house said...

Insyallah in my layman brain neurons, I could still comprehend your entry, :) But orang gila photography macam ikelah, sure lebih faham la.

ALhamdulillah you find your job and research 10-20% toil but 80 % fun. That's nikmat Allah swt!

zino said...

cuba nak paham apa kisah nya tapi tak berapa paham jugak hehe..

Yazit said...

aku ingat kau boleh bukak universiti sendiri la...tapi online la

mak said...

am trying to understand whay u are trying to do...eliminate noise that comes from within, yes?

Izhal said...

Dr. Roza,
Yes, hopefully He will give me the momentum forever...

Zino,
Senang je cerita ni... Saya baru buat litar bersepadu (cip) baru... orait???

Yazit,
Orait... Tapi ko kena jadi VC la... tutor,lecturer,prof madya,janitor, prof, TNC ngan driver semua aku jadi... nama universiti tu ITY untuk Institute Teknology Yazit... tempat kita buat kat gerai adam... kita ngajar wrestling je situ... heheh...

Mak,
Exactly... Noise from the outside cannot be eliminated by design. Its natural noise, todays technology cant eliminate this yet... but noise from within Insya-Allah boleh... like they say, 'beauy comes from within'... like i would like to say 'beuty that comes from within is after proper design'...

thanks you all for visiting Hamamatsu-Now!!!