Friday, March 24, 2006

Mereka yang berjaya di Hamamatsu...


sakura 22 march 2006

Majlis ilmu semalam Alhamdulillah lancar macam kilat... Saya orang terakhir dari 7 orang membentangkan kerja. Tok guru duduk sebelah saya dan berbisik pada saya supaya buat laju2 sebab nak jimatkan masa... Bila tiba masa saya bercakap, laju habis... Lepas itu tiba masanya komen-komen orang ramai seperti komen2 di blog... Orang yang komen tak lain dan tak bukan tok guru yang saya hormati. Beliau sangat sukakan kerja saya... Peh, kembang sakura... tok guru dan para hadirin sering trtawa mendengar MUPA saya mengambil gambar2... tak pernah dibuat dek orang...


En.Aoyama (magnetic imager), En. Park (award winning wide dynamic range camera)

En. Ito (CMOS endoscope camera)... Yours truly (TOF 3D image sensor)

Lepas itu kami ke Hamamatsu City!!! Semalam ada farewell party untuk En. Ushinaga, En. Sakakibara, En. Kato dan beberapa orang lagi kerana bakal meninggalkan makmal tok guru. Ramai2 kami pergi naik bas dalam hujan renyai2 Hamamatsu.


in the bus...

En. Nishikawa (10,000 frames per second CMOS image sensor data compression expert)

Pada mulanya saya duduk disebalah seorang pakcik tua. Setelahbersembang sakan rupa2nya dia adalah prof. pelawat yang juga CEO sebuah syarikat... Makanan 80% halal dan minuman 10% halal... Hebat... Majlis penyampaian hadiah adalah kemuncak majlis tersebut. Sekali lagi saya diberi 'lime lite' untuk menyampaikan hadiah khas dari kumpulan TOF (Time of Flight)...


makanan... layan jangan tak layan

air halal (3 gelas)... haram satu jag... yang mana saya minum???

ketam jin...

Terkejut En. Ushinaga mendapat hadiah khas. Terus dibukanya dan terus senyum lebar seronok tak ingat. Dia dapat beg untuk pergi pejabat yang memang dia berniat hendak beli... Dia akan membawa beg tersebut ke sharp setiap hari di kota Nara, tempat tinggal barunya...


Kenagan bersama En. Ushinaga... En. Kato (Position finder image sensor)

Cik Ito (TOF range image sensor)

Hujan masih tak berhenti dari pagi... Mereka semua pergi ke pub pula untuk 'second round'... Saya dan En. Suhaidi pulang ke makmal. Waktu itu jam sudah 10.15pm dan dalam 20 minit kemudian tiba-tiba kedengaran bunyi pintu bilik tok guru.


kawahito sensei berpayung merenung MUPA

perhiasan pekan hamamatsu... terowong hamamatsu...

Dia sudah masuk untuk bekerja balik... Kami pulang pukul 11pm tapi tok guru masih tekun bekerja... Saya rasa dia gembira kerana ramai anak buahnya yang tamat belajar musim bunga ini semuanya mendapat kerja bagus2 belaka... Walaupun dia termahsyur seluruh Jepun dan mungkin juga ramai mengenalinya di dunia kerana kepakarann beliau dalam bidang 'CMOS image sensor', bila memperkenalkan diri dia hanya menggunakan namanya, "My name is Kawahito". Tak disebut gelaran dan pencapaiaannya... Kejayaan anak-anak buah deliau 50% kerana ketekunan dia sendiri tapi semuanya dengan izin Allah SWT...

-Hamamatsu yesterday, Tokyo today-

15 Comments:

Blogger juwaidah said...

I think, a great teacher is like your tok guru - have great pride in his/her students' achievements, and help them to achieve. Yang mana jenis berlagak "student aku, kalau nak jumpa aku, kena doa dulu banyak2" - yg ni takkan ke mana...

6:37 AM  
Blogger zino said...

bila buat presentation ni.. tok guru kita je yg tau secara mendalam apa yg kita buat yg lain tu buat2 tau je.. hehe

10:08 AM  
Anonymous azli said...

Well done Mr. MUPA man! Well done!! :)

11:50 AM  
Blogger Ms.B said...

I should've asked this LONG before, but was too chicken. Now just WHAT is it that you do, ya? What's that "CMOS image sensor" that Tok Guru teaches? Ampunkan the ignorance!!!! :D

Emm, that "terowong hamamatsu" is VERY "Ju-On"ish lar.. looks creepy!!

2:57 PM  
Blogger NBB said...

kirim salam dengan tok guru ye.

3:04 PM  
Blogger Sherin Almashor said...

Tahniah Iz!
Good job. Make us Malaysians proud!
:)

3:10 PM  
Anonymous Yazit said...

lu memang hebat tapi lain kali bila buat presentation tu, perut kasi tuck-in sikit...hahahahha

4:43 PM  
Anonymous Yazit said...

cik Ito amacam? okay ka?

4:44 PM  
Blogger Ikelah said...

tahniah on the presentation. as for the CMOS.... canon is using CMOS, some of the nikon uses CMOS.... are they graduates from your school?
And for the MUPA-DSLR thing.... its the person behind is most important in taking great pics. Even with a MUPA one can composed a great pic...why need to change? maybe the res.... etc... but still coposing is a skill that takes time to acquire.

7:23 PM  
Blogger dr in the house said...

Izhal,

You look so confident beside the screen presenting, :)

Alhamdulillah you are having a ball of a time with your studies but at the same time on the other side of the globe, Anggerik is having a hard time and almost calling it quits!

10:14 PM  
Anonymous ~ni gonchaq~ said...

cepatle jawab soklan blabs tu...

11:43 PM  
Blogger she-blocks said...

skemanyer...hikhikhikhikhik

12:18 AM  
Blogger Izhal said...

Ju,
ya la, masa aku sampai dulu, dia perkenal diri dia selamber je... My name is Kawahito je dia cakap... takde formal prof ke dr ke apa ke... tapi kalo dia perkenal orang lain, dia cri jalan je nak hi lite orang tu...

zino,
hahahaha... memang betul la tu... angguk-angguk, geleng-geleng...

azli,
thank you...

blabs,
never too late to ask... CMOS image sensor are the chips you find in digital cameras... they replace the old film... they are located behind the lens of digital cameras and sense the picture you take digitally... abang CMOS image sensor is the CCD image sensor...

dr. nurul,
tak mo lah... :)

sherin,
thanks, that was just a routine lab presentation je, but thanks anyways...

yazit,
perut out ka??? aiseh... cik ito orait sajaaaaaaa...pandai buat noise cancelle circuit dia tu...

ikelah,
no canon products here, only sharp, sony and toshiba... but one masters graduate (Mr.Kato) is going to work for canon... thanks for the MUPA complements... tak tukar DSLR kot, mahal sangat...

dr. roza,
its a routine lab presentation... only a little above a dozen lab members that know me well were seing my presentation... thanks anyway...

Its Allah's will about me having a ball in Hamamatsu...

Anggerik??? ya ka???

ni gonchaq,
baiklah ni gonchaq, saya cuba jawab sedaya upaya saya nooo...

she-blocks,
skema... skema jawapan punya orang saya niiii... heheh...

8:42 AM  
Blogger Edoras said...

If you can't speak Japanese, how did you make the presentation/talk?

7:59 AM  
Blogger Izhal said...

Edoras-san,

i'm the only one speaking in english... my prof. loves it :)

1:37 PM  

Post a Comment

<< Home