Monday, March 20, 2006

Tiada gambar Hamamatsu la ni...

OK mr. blogspot, dah masuk entry ke dua saya nak masukkan gambar tapi tak boleh upload gambar... hanya satu entry sebelum ni saya sengaja tak masukkan gambar... tak boleh kata apa la, servis free... tapi rugilah depa pasal saya ada gambar tiap2 hari punya... macamana boleh dapat gambar tiap2 hari???

pakai telefon bimbit yang murah2 dan canggih sinilah... ada orang putih kata "A picture is worth a thounsand words"... salah tuuuu, salah sama sekali... tak percaya klik sini ...

berbalik kepada macamana saya boleh hari2 upload gambar... mula2 kita kena ada perasaan tak malu dan ingin berkongsi gambar2 yang ada dan bertawakkal kepada Allah yang tak ada orang akan superimpose gambar2 kita dengan apa2 aksi fitnah yang tak senonoh... kemudian saya hari2 snap gambar pakai telefon bimbit yang juga saya panggil MUPA yang mempunyai 1.3MP CCD camera. gambar2 ini disimpan dalam SD memory dan saya menggunakan USB untuk memasukkannya kedalam komputer. mudah saja kan... saya tengah kumpul duit nak beli MUPA 3.2MP atau 4MP... Kalau ada rezeki gambar2 lepas ni lagi tajam...

Dalam komputer saya akan putarkan gambar2 supaya kedudukannya tepat dan jitu. selepas itu saya mula menulis sambil memasukkan gambar2 tersebut ke dalam penulisan saya. selalunya gambar2 yang saya masukkan tak ada kait-mengait dengan apa yang saya tulis tetapi saya akan memberi nama-nama atau kata-kata indah yang boleh mengaitkan penulisan saya dengan gambar2 tersebut...

la ni saya mengambil gambar putik bunga sakura setiap hari. iya hampir setiap hari dari ianya mula berputik sehinggalah putiknya menjadi bunga dalam 2-3 minggu lagi... tapi malangnya tak boleh masuk dalam blogspot hari ini... harap2 blogspot punya manager membaca blog saya tentang perkara ini dan mencari penterjemah melayu ke inggeris dan terus memperbaiki blogspot...

janji update blog sudahlah ya...

untuk gambar2 hebat lawatlah

http://azlijamil.fotopages.com/
http://wha787.fotopages.com/
http://reacivatezul.fotopages.com/
http://nyonyalamer.blogspot.com/<---macamana anda dapat masukkan gambar???


ahhhh gambar dah boleh masuk!!! Alhamdulillah, tapi gambar sakura kat rumah la pulaaaa...
(3.22pm hamamatsu time=2.22pm malaysia time)

-saya tak syok memblog tanpa gambar2-

8 comments:

azli said...

Thank you for including my page :)
Looking forward to the sakura pic.
ps: You're following the progress of the same flower, right?

crimsonskye said...

Dulu pun selalu jugak guna blogger untuk upload gambar, but it gave me problems more often than not. Sekarang ni, just upload kat another host server and put the pictures in my blog using html.

btw I've read your entry about the doctors and I do see from your point of view. I have very long comment there, possibly the longest one I've written so far =P

Izhal said...

Im following the sakura now... i plan to post a picture of the blossoming flower everyday, but blogspot is having problems...

your new posting is today right???

nyonya glenmarie said...

izhal i use flickr to host my pics. :)
yaa, saya pun tak suka tengok ur blog tak ada gambar.. gelap aje ..dari fotopages takleh blog ke? kat flickr boleh. jomlah join flickr ada KL meet up group (which i'll attend once i have a proper digital camera)

Tenno Miyake said...

ok nak upload gambar..

Upload satu gambar aje.. bila window dia tu buka, jgn switch tu window lain.

Compose mode, guna plain punya. jangan guna html. make sure the html code for uploading the pictures keluar.

upload 2nd or 3rd bebanyak pun xpe. kalau code dia tak keluar, replace file_name.jpg tu dengan file_name yang baru diupload tadi.

Insya-Allah. I never failed doing that. I figured it out bila selalu upload tak keluar.. bengang jugala..

-Izham-

~ni gonchaq~ said...

ok lah jugak setakat ini saya masih guna blogger untuk upload gambar, ya tapi jg ketawa sebab dah lama jugak entry saya tak bergambar

maklang said...

Hemsem jugak kot....tingkap kat belakang tuh....


Hai...Izhal, Maklang dah balik...

Izhal said...

crimsoneskye,
u have a very interesting blog. maintain jangan tak maintain...

nyonyalamer,
thank you... flickr user friendly ka???

izham che ros,
terima kasih banyak2... blogspot sudah mengaku dia ada problem untuk upload gambar... siap ada message lagi yang engineer depa akan baiki masalah tersebut... enjoyed yr blog today :)

ahni gonchaq,
tak da gambar pon okay, syok baca pasal tak panjang sangat tak pendek sangat...

maklang,
hensem jugak kot tingkap tu? jadi maksud maklang saya ni memang hensem la yea??? thanks a million... welcome back to Kerteh...

thanks for all your advice and comments
-izhal the big boss man, at least here-