Monday, February 27, 2006

The Malaysian Japanese

Esok nak kena pi hospital bukan pasal sakit. Pasal nak ambil document untuk Izz Farish. So pi hospital Izz Farish... Ini adalah document yang amat perlu sebab nak buat surat beranak dan passport supaya kami boleh bawak Izz Farsih balik Malaysia bila dah habis duduk kat Hamamatsu... Iyelah, takkan nak tinggalkan sini pulak, sedihlah kami.


zzzzzzz...

Lepas tu ada lagi satu document kena ambil kat Shiakusho (Pejabat Daerah). Entah document apa pasal dalam bahsa jepun jadi saya surrender tapi document ni pon embassy Malaysia perlukan juga. Esok mintak tolong Izz Farish punya Uncle Fendi interprete perbualan dengan orang2 jepun yang bakal ditemui dan yang pegang document2 ni... Sebenarnya untuk budak2 Malaysia yang made in Japan, ada masa setahun untuk registerkan depa ni. Kalo tak saya pun tak tau la apa penalty-nya. Since Izz Farish was born in May last year, we must register him ASAP. Yep he was born in May 2005, spring, while the flowers were blooming. Pagi dia lahir tu saya pi Nagoya untuk jemput tok umi dia yang nak mai jaga dia sementara Puan Fara berpantang. Tak tau pulak dia nak kluar time tu. So when I got back he was out... La ni umur dia 9 bulan. Dia tak pernak sampai Malaysia lagi... Dia mula berjalan umur 8 bulan. Maybe pasal kat sini dia tak dimanjakan. Kalau mak dia pi toilet dia menangis sebab nak mak dia. Jadi muda2 lagi dia start merangkak nak cari mak dia. Last2 dia pikir tak boleh jadi merangkak ni slow sangat, jadi dia pun mulalah berjalan. Pediatrician kata size badan dia kecik sikit dari budak lain. Eventhough kecik, Dr. tu sangat terpegun pasal ability dia berjalan and other things he does that usually equals to one year old babies... Alhamdulillah dapat si kecik yang pandai dan rancak ni...


mummy, my favourite food is tissue paper...

So tomorow kenalah pi cari documents tu untuk bawak balik Izz Farsih ni ke Malaysia... Kalo tinggal sini dikhuatiri jadi lain pulak... hehehe... Dah dapat semua benda yang perlu, Izz Farish akan dibawak ke kedutaan Malaysia kat Tokyo...


abah... mami... kang jangan lupa bawak saya balik malaysia sekali ye...

Izz Farsih, Hamamatsu-jin, designed by Malaysians, made in Japan...

10 Comments:

Anonymous suhaimi said...

bro..balik mesia nanti carik saya..saya ada kenai orang jpn..hehe :D..sebab buat keja kat situ dulu..bole laa tolong2 skit..but depends on doc jugak..procedure saya tak tau sgt..apa2 carilah saya..hehe ;)

neway budak baju biru tuh takleh dapat lagi laa..cam takkan dapat jek :D

1:50 AM  
Blogger juwaidah said...

Iz, apa la ko tunggu sampai dah nak dekat setahun baru nak register anak? Tu, nasib baik ingat, kalau tak, sian la budak tu tak dapat balik Msia!

p/s: kalau ada yang made in Japan, kena ada tak yang made in UK? he..he..

2:24 AM  
Anonymous Psych said...

Aku made in UK apa... tapi born in Malaysia. hahahahaha. Pinoi, made in Malaysia born in UK. Izz Farish, bahan mentah from malaysia, made and born in Japan... or did i get that wrong?

Juwaidah- kan i dah cakap... Husband you sampai UK je, sure accident punya. tengok la. hahahaha.

12:30 PM  
Anonymous azli said...

I sms U earlier. Wonder if U get it?
Btw, 4.0? Soooo cleeevvverrr :P

4:54 PM  
Blogger nyonya glenmarie said...

izz farish = iz+fara/ ish :)
comel gak izz, heh nak book if i have a baby gurl insya Allah :)

9:08 PM  
Blogger Abg IM! said...

akum.. thanks sbb enjoi ppic yg abg im amik. kalu free.. dtg la jengah selalu k..(p/s: wah sampai ke Nippon ke blog abg im nig? **matila kekwat!)

10:07 PM  
Blogger maklang said...

muka farish pun dah mirip2 Jepang....

10:42 PM  
Blogger mama_fynn said...

izhal,

izz baya haqqem. dah boleh jalan ek..cepatnyer...haqeem tak leh lagi...

12:36 AM  
Blogger Izhal said...

Suhaimi,
Iye... nak mintak tolong ambilkan gambar saya bagi nampak muda...

Ju,
Tanya Mat Kep le... Tapi tunggu final year baru nak made in UK pun...

Psych...
Totally right...

Nyonya...
I never had the liberty of naming any of my kids... Too many forces at work naming them, but I dont mind... Lawaklah formula u nak dapatkan nama Izz Farish...

Roland...
Of course, thanks for th invite...

Mama_fynn...
Tapi Izz ni kecik je orangnye banding ngan your cute little Haqqem... Dia ni baru nak masuk 7 kilo...

3:44 AM  
Blogger Izhal said...

Azli,

Not clever :P laaaa... only lucky... I know you're being witty again...

3:47 AM  

Post a Comment

<< Home