Tuesday, February 21, 2006

Thesis vs. Blog

Yep, lepas pekene sup kambing cas nak buat thesis la pulak... Buat thesis ni kalau banding dengan tulis blog, lagi senang buat thesis sebab bahan2 semuanya dah ada. Nak kena mengarang betul2 je... Tapi senang2 pun bukanlah senang macam memetik bintang di disko... Semua data berkecamuk mesti disusun, dimasak dan dicantik2kan... Banyak cerita2 mengarut mesti dibaca dan dihuraikan dalam thesis... Nasihat2 pakar mesti dirujuk selalu supaya bila time present tak menganga... Setakat ni baru tulis 2 chapter tapi itu pun dua2 masih tak siap. Target bulan 5 nak hantaq 1st draft... Ni gambaq folder thesis saya. Dalam ni ada macam2 yang perlu disusun dan dikmaskini... Folder ni punyalah saya sayang, saya simpan dalam PC dan satu copy lagi dalam server lab... hehehe...


my wall paper at school... folder terpenting...

Chapter4, intro takdak idea lagi... Results yang dah dicantikkan...

Tulis blog pula. Mesti duduk fikir apa nak ditulis pasal bahan bukannya ada. Data/gambar mesti dimuat turun dari kamera atau dicari di internet. Mesti ada pengalaman baru setiap hari, baru bleh menulis. Kadang2 mesti berebut nak guna PC dengan anak atau isteri. Mesti ada internet yang laju... Gambar2 bawah ni sesuai lah untuk blog... Yang gambar2 atas tadi kalau selalu bubuh dalam blog orang pon naik menyampah, saya pun naik menyampah...


sukaneka...

number 1 fan, number one athelete...

Itulah dia perbezaan antara tulis thesis dan blog. Thesis ni static sangat. Kita dah tau apa nak ditulis. Memang ada topik khas. Blog pulak takdak topik khas. Balun je nak tulis apa. Yang serupa antara blog dan thesis adalah nasib. Nasib baik orang suka penulisan kita, nasib tak baik orang bosan. Tapi kalau thesis orang boasn sakitlah badan. Blog kalau orang bosan pon tak apalah... Esok pagi ada pulaklah meeting group pukul 10.30... Malas betul aku...

Aku dah bosan, aku dah bosan, aku dah bosan...

6 Comments:

Anonymous azli said...

Pikiaq banyak sangat no sampai rambut dah puteh :P :P

1:22 PM  
Blogger Izhal said...

bukan pikiaq, genetik...:P:P

6:05 PM  
Anonymous azli said...

Dahi getting luaser (luas, luaser, luasest) pun genetic too? :P
Sending U my pic so at least U know how I look like.
Don't post :P

6:11 PM  
Blogger Izhal said...

Dont wory, I wont post...

6:24 PM  
Blogger nyonya glenmarie said...

eh, apa secret2 ni izhal, azli? :P to mr. azli, i found your fotopages b4 i see your comments here. i think i saw ur mat salleh frens in klcc once, hehe

izhal cepat la ambik gambar takuya kimura dgn 3D camera tuh, nanti i beli from u.. hehe

10:40 PM  
Anonymous Psych said...

blog dan thesis yang best hanya boleh ditulis oleh orang yang pelik. For more information, click on my nick and read my blog on "Creativity and the weird"... heh heh heh....

1:51 AM  

Post a Comment

<< Home