Friday, May 12, 2006

GOLDEN WEEK FINALE: Makanan 100% Halal

Akhirnya sampailah kita ke penghujung Golden Week :( Kami mengakhiri golden week dengan makan makanan di restoran 100% Halal di bandar Nagoya... Kedai ni kepunyaan pak imam masjid nagoya...



siap ada tanda Halal... patut letak tanda sedap sekali...

Waktu maghrib, saya terperasan seorang pakai bow-tiw yang menjadi tukang Qamat. Hati jahat saya terfikir, kerja bar ke dia ni? terkejut sungguh tengok2 restoran kami pi makan, dia yang jadi pelayan :)


ramai sangat, kita tunggu duluuuu...

Puan Fara jumpa Puan dari Indoesia...

Dia cerita, di Jepun memang banyak restoran kepunyaan orang Islam, tapi tak semuanya 100% halal. Restoran kepunyaan bangladesh ada yang jual daging katok. Restoran pakistan pula jual daging halal tapi ada jual minuman keras. restoran pak imam 100% halal. Murah pula tu... Sedap sehingga menjilat jari... Kami punya 'dinner' dibelanja oleh Puan Marina, Alhamdulilah semoga murah rezeki dia lagi... Lepas makan kami pulang. Teringat2 kata2 pelayan di restoran Turki tadi... memang betul, di Hamamatsu ada restoran pakistan yang jual makanan halal dan air haram...


chef's in action...

akhirnya dapat masuk...

si muda dan si hati muda...

Jadi itulah al-kisah Golden Week kami Di hMamatsu. Bermula dengan 'kite festival', diikuti dengan bbq, kawad kampung, ulang tahun keputeraan Izz Farish, melawat kedai pinggan mangkuk, lawatan ke masjid nagoya dan berakhir dengan perut kenyang hati senang... Jadi semua orang di Hamamatsu kembali sibuk... Lepas ni tunggu cuti musim panas bulan 8 pula...

-Tata Golden Week-

26 Comments:

Blogger Edoras said...

Bukan setakat kat overseas mcm gitu....even kat Malaysia pun ada kedai jual makanan halal tapi minuman haram...

10:42 AM  
Blogger marshmallow said...

restoran pakistan yang jual makanan halal dan air haram....

hehehe.. mmg belambak kat kl..

tetiba teringat doner kebab kat kedai iran kat hendon central, london. that was the best kebab i ever had!!!!

12:28 PM  
Anonymous azli said...

Kita orang cuti today :P

12:33 PM  
Blogger Izhal said...

edoras,
ha ah, now that you reminded me... restoran melayu pun ada buat macam tu kat ampang...

marshmallow,
you sure love food :) my best kebab was back in malaysia, restoran shiraz...

azli,
what cuti ha today? im also having a cuti coz im so tired today :)

1:34 PM  
Blogger FaEzHussain said...

wah siap ade jersey (?bola) flag negara turkey lagik. terrer. aisheh tahun ni turkey tak masuk world cup plak...:D

kami pun pernah mkn di turkish restaurant kat melbourne, waduh.. tuan punya kedai punya la baik, siap introduce new food kat kami..ada yg on the house...bless him...

sini pun sama, telefon restaurant nak cek, depa kata semua halal, tengok dari luar kedai ada air haram...camno tu?jadik halaram ka?

1:56 PM  
Blogger KAMATO said...

Susah nak jumpa kedai halal yang tak jual arak, saya pernah part time kat dapur di beberapa restoran bangla di uk masa study dulu, semuanya jual alkohol.... kalau tak jual mat salleh tak masuk... kat bremen ni pun punyala banyak kedai halal (turki) tapi hanya 2 kedai je yg tak jual arak

3:57 PM  
Blogger Ajzie said...

Sama kat sini pun ada kedai turki halal tapi jual arak. Tp kami pergi yg tak de jual arak. Makan kebab. Tp ada satu kedai Bosnia memang sedap sesgt dan 100% halal. Herga ok lah..tak ler murah sangat. Sebulan sekali ok lah.


Salam
Ajzie

3:59 PM  
Blogger Edoras said...

Hari Wesak hari ni...cuti lah kami kat Malaysia... hehe..

ps: Baru terperasan that you put my FP link in yr blog... terharu rasanya di kategorikan "Pro Pictures"... :-)

8:00 PM  
Blogger maklang said...

Kat Malaysia banayk jugak kedai makan yang halah... I tak duduk luar negara macam Izhal and Ajzie...

8:15 PM  
Blogger maklang said...

Kat Malaysia banayk jugak kedai makan yang halah... I tak duduk luar negara macam Izhal and Ajzie...

8:15 PM  
Blogger zino said...

alau banyak kedai jual makanan halal kat luar negara senang sikit nak travel..

kalau tak payah jugak nak travel..

11:52 PM  
Blogger Syikin said...

tertinggal 2 entri saya rupanya.

beshnya p negara bukan islam dpt tau ada masjid kat sana. bangga sangat rasanya.

jelesnya tgk org makan kebab..nampak elok terpacak ayam/daging panggang tu;..;

1:00 AM  
Anonymous crimsonskye said...

Tinggal kat malaysia pun ada jugak tempat yang susahnya nak cari makanan halal tu. Most of the time they just assume makanan halal tu maknanya asal takde pork.

Gambar food takde? :) nampak daging kebab tu je.

1:25 AM  
Anonymous jemster said...

Woh... Tak sangka kat Jepun pun ada restoran masakan turki.. Kira ok jugak ada komuniti islam dari local people di sana.. Bagus banyak nih..

Lantas berkabus dlm FP saya tu saya edit guna PS. Filter>Blur>Blur Surface. Itu yang dapat gambar sedemikian rupa..

Have a good day.. :D

1:41 AM  
Blogger Izhal said...

Dr.FaezHussain,
saya pon tak tau nak kata la lagu tu... makanan dia tetap halal dan air dia tetap haram... ye dak??? ke Dr. ada pendapat lain???

Kamato,
Wah, sure pandai masak ni... makanan bangla berempah ratus kan... tapi betul la, depa ni main sedap je jual apa nak jual... pandai2lah depa jawab esok...

Ajzie,
Bosnia? macamana makanan bosnia tu? makanan ruji depa nasi ke??? teringin nak rasa...

Edoras,
heh memang boleh dikategori pro pictures laaa...

Maklang,
alalala dulu dok US bukan main lama... senang tak pi makan luar time tu? US senang sikit pasal ada makanan kosher... dalam kitab pun habaq kita boleh makan... ye dak???

zino,
ya betul... tapi kat jepun ni banyak kedai sushi... Halal la tuuu... :)

syikin,
2 enry je tinggal??? hebat... heheh...
sebenarnya saya anggap jepun ni lebih Islam dari Malaysia. Walaupun depa tak mengaku Islam macam Malaysia tetapi sistem perbankkan depa ikut Islam tak bagi interest, orang2 depa perangai baik2 dan bersih cekap dan amanah macam saranan Islam, polis depa tak makan rasuah, politician depa buat kerja ngan jujur, profesor depa kuat baca buku mengikut ayat 'Iqra'... kadang2 terpikir jugak takkan depa ni masuk neraka, Allahualam...
eh, kang saya balik malaysia, nak turun pasar malam cari kebab lagi :)

crimsonskye,
oh ya ka? sebenarnya halal haram ni bukanlah ada takde pork saja dan bukanlah chop yang diberi oleh jabatan uganma saja, kita kena sendiri yakin dan berlandaskan ilmu haram halal yang bukannya susah sangat pun... halal haram ni sebenarnya berkaitan dengan benda bersih dan tak bersih saja...

jemster,
hebat betul photoshop ni ya... saya takdak photoshop la... nanti balik nak cari yang haram punya version (pirate version)... heheh... hala haram ni dari semua sudut ada nooo...

3:59 AM  
Anonymous Yazit said...

Tuan Izhal,

Makan nasi dengan Mertua,
Makan pula di Kedai Turki,
Jaga-jaga kita dah tua,
Nanti perut kenyang sakit pula hati.

Di Nagoya cari kedai halal,
Kedai halal bersepah tepi jalan,
Orang sekarang tak kenal halal,
Halal Haram semuanya jalan.

Jual arak katanya tak apa,
Kedai halal pada logonya,
Meletakkan hukum untuk siapa,
Tahukah dia siapa yang melihatnya?

Orang Malaysia Orang Putih,
Orang Arab Orang Jepun,
Depa kata hati depa bersih,
Halal Haram depa tak kenal pun.

Tuan Izhal main layang-layang,
Layang-layang pula sangat lebar,
Tuan Izhal orang tersayang,
Lama tak bersua apa khabar?

Cerita ceriti Gunung Merapi,
Diam dipijak marah meletup,
Minggu Emas sudah dikecapi,
Kerja Sekolah dah lama tertutup?

Faiq berkepait dengan Tok Ayah,
Izz Farish pula dengan emaknya,
Besday Farish hendak diberi hadiah,
Tolong sampaikan ciuman didahinya.

Eppi besday Izz Farish!!!

Pantun dikarang tidak diminta,
Idea dikarang sangat lembap,
Ampun dan maaf hamba pinta,
Pantun dijual tak berapa sedap.

6:02 AM  
Blogger Ella said...

issue mknn halal tp jual minuman haram nie sama ler jgk kat sini... tu ler pasal majlis agama islam kat sini tak kuarkan cert klu restoren tu tak 100% halal... so byk restoren yg buat BYO klu depa nak minum air haram tu...

n kat sini mmg depa ada keluarkan halal guide utk kedai2 mknn yg halal... kat perth nie dah tak susah nak carik restoren2 halal... byk...

7:30 AM  
Blogger Izhal said...

Yazit,
george bush melanda mereka
pakai jahat punya tentera
memang lama tak bersua muka
alhamdulillah sihat sejahtera

orang baik suka amal jariah
orang jahat suka meletup
walaupun golden week dirakain meriah
kerja sekolah tak pernah ditutup

rantai dibuat dari manik
diwarnakan merah pakai cat jotun
dilaman ini komen yang unik
datang dari Tuan juara berpantun

ella,
aussie ni bunyinya dari komen alla macam negara yang bagus... lain sungguh dari apa yang saya baca kat mass media...

8:27 PM  
Blogger nyonya glenmarie said...

cuti hari wesak lah semalam (friday) :))
izhal, i'm impressed at your never-ending blog posts ideas... penah tak try nak tulis something tapi nothing comes out? i have so many things in my head i wish i can blog about tapi bila nak post, rasa cam kelu jari-jari nak taipkan. hehe..

-tenma tsukamoto-

9:52 PM  
Blogger Ikelah said...

interesting... really interesting. the photos make us feel that we are there.

mungkin orang turkey hebat menjaga halal haramnya makanan. my brother stayed there more than 10 years an according to him, bagi mereka yang kuat agamanya, mereka betul betul menjaga jangan ada yang subhah.

kita di malaysia, cokelat, creamer belum tentu emulsifier dia halal. begitu juga dengan ayam contoh isu ayam mcD 2 months ago.

may Allah give us strength and and Blessings

9:59 PM  
Blogger Raiedzall said...

penah satu mamat pakistan nih saya jumpa kat Belgium bagitau, masa saya tanya dia, ada restoran halal tak kat sini, dia jawab "..there's one a few blocks away, a turkish restaurant, but only 40% halal..." haa.. camne tu?

2:17 AM  
Blogger Edoras said...

Congratulations to your sister!
Excellent results she got there!
And also an excellent camera she got for her present!!
No problem - I can certainly give her some tips (only if she intrduce herself later in my FP...haha..).
I also got to know that having to learn PS will also help a lot for photos that you think is too overexpose or not having enough glaring colors...

2:34 PM  
Anonymous azli jamil said...

You do pantun very well :)
I would have terkodek-kodek nak reply :P

3:58 PM  
Blogger Syikin said...

selamat hari ibu untuk puan Fara dan kedua2 ibu n ibu mertua Izhal..

4:25 PM  
Blogger maklang said...

What happened to blueyasmeen? Blog dah hilang ke?

10:57 PM  
Blogger Izhal said...

nyonya la mer,
Hello nyonya, long time no see... BZ on wesak day ka? heheh... These ideas pop into my head when I browse through the pitures Ive taken, itu saja... Im no wozard composer... heheh...

Ikelah,
glad someone likes the pictures :)
AMIN...

raiedzall,
entah... saya makan je makanan dia sebab halal... minuman dia order yang memang halal la...

Edoras,
OK thank you :)

Azli Jamil,
thank you... kembang semangkuk kejap ni... maybe i got the pantun skill from my father ;)

syikin,
OK thank you, dah habaq dah kat depa... they said thank you too...

maklang,
I hoe blueyasmeen sees your comment here... she said, 'dah tak larat nak maintain blog which is not so good in returns'... heheh...

Thank you all for reading Hamamatsu-Now!!!
-izhal abdul halin-

1:11 AM  

Post a Comment

<< Home