Tuesday, May 02, 2006

menghidupkan yang mati di Hamamatsu... VISA heheh...

Setiap dua tahun VISA pelajar antarabangsa di Jepun pasti menemui ajal. lain dengan kematian manusia, ajal VISA kita tahu bila dan sebulan sebelum datangnya malaikat maut visa, kita dikehendaki memperpanjangkan umurnya. Untuk yang tinggal di Hamamatsu, lawatlah 'Immegration Department' di celah2 loring kecil di pinggir bandar...


cawangan hamamatsu...

harini yang ada di pejabat imigresen ramai sangat... ada orang brazil, ada orang indonesia, ada orang jepun, ada orang putih dan tak ketinggalan orang malaysia... ada dadekat 70 irang dengan macam2 urusan... kenapa ramai sangat hari ini? mungkin sebab bulan 4 adalah bulan permulaan business dan kerja di jepun dan juga bermulanya tarikh mati visa2 orang...


orang-orang dan orang...



macam tahun sebelum, saya dilayan oleh abang berspek gempak... dia ni seorang yang sangat baik dan cekap... selesai mengisi dan menerahkan borang, saya mengambil angin mild seven di luar sambil menyaksikan bapa dan anak bermain di taman permainan depan pejabat tersebut... sebelahnya ada tadika...


3 muka surat borang bosan ini...

sat lagi saya masuk dan dengar perbualan orang... orang sini cakap bahasa ni, orang sana cakap bahasa sana... mmmm... baik saya buat kerja baiki tulisan saya dulu... ahhh... siap dah kerja saya Alhamdulillah... visa tak ready lagi... pi bahagian merokok dan melayan perasaan sekejap...


baru 70+ muka surat cerita dogeng ini...

Jangan lupa kepada sesiapa yang nak hidupkan VISA di HAmamatsu bawa, passport, alien card (IC untuk orang asing), surat sokongan keewangan dan surat sekolah atau majikan...


padang permainan di seberang jalan...

chop selesai sementara dalam passport...

Abdul Halin-san 2X... terus saya padam dan abang spek gempak kata 'kyo wa owari' yang membawa maksud, hari ini dah siap... wow... 70 orang dan dia boleh siapkan permohonan sana dalam masa 1 jam 30 minit... hebat...

-visa in Hamamatsu immigration office, priceless-

9 Comments:

Anonymous azli said...

When Dr. M first came into power, he initiated the look east policy.
I suppose we ended up just looking, aye?

2:57 PM  
Blogger Fretsurfer said...

panjang umuq nyaaaa....

3:14 PM  
Blogger maklang said...

Graph ape pulak tu???? memory vs time?????

3:25 PM  
Anonymous ella said...

visa every 2 yrs yer... so kena bayar each time apply tu... kat sini visa dia bg ikut tempoh belajar kita kat offer letter... like me dpt 4 thn terus ler...

klu nak extend kena bayar teramat ler mahal nyer....

3:42 PM  
Blogger zino said...

geraf tu agaknya menunjukkan hayat visa.. tapi akhirnya tak mati.. nyawa2 ikan je.. sempat di hidupkan hehe

4:30 PM  
Blogger marshmallow said...

hmm...efficient diorang nih.. nak compare ngan malaysian imigration? tak payah...

10:33 PM  
Blogger NBB said...

kalau la ada ramai abang berspek gempak yang bekerja di malaysia...

12:47 AM  
Anonymous jeff said...

mmg betul mati hidup kembali ni...:D

12:53 AM  
Blogger Izhal said...

azli,
and looking and looking and looking and looking and ... now i get to look closer... heheh...

fretsurfer,
semoga ko pon panjang umuq macam visa hahahaha... dak aih,panjang lagi laaaa... AMIN...

maklang,
memory versus time maksudnya makin tua makin nyanyuk le graph tu tunjuk yeak... heheh... 1/f noise versus frequency...

ella,
yep... menyusahkan... tapi kali ni dia tak mintak bayaq pulak... maybe bila dah siap baru dia mintak kot...

zino,
betul jugak tu... heheh...

marshmallow,
fuish... syyyy... heheh... (dalam hati: betul tuuuuu)...

dr. bahiyah,
abang spek tak lama lagi ramailah... AMIN...

jeff,
kalolah orang pun sama macam visa...

terima kasih melawat Hamamatsu-Now
-izhal-

1:48 AM  

Post a Comment

<< Home