Monday, May 15, 2006

Air Batu Champor Hamamatsu :)

Air Batu Campur (ABC) makanan yang sepanjang tahun dihidangkan di Malaysia hanya terdapat diakhir musim bunga, sepanjang musim panas sehinggalah awal musim luruh sahaja. Ya, makanan pun bermusim di Hamamatsu ini...


tidur depan pintu, takut ketinggalan makan ABC agaknya... heheh :)

Di Hamamatsu, ABC dijual di tapak2 pesta, food court2 di Jusco dan gerai2 'outdoors'. Pernah juga kami terjumpa ABC dijual di kedai makanan ringan atas feri... Rata-rata, harganya dari 100yen sehinggalah 500yen, agaknya...


Model ABC dari plastik...

Dalam musim ABC ini juga, banyaklah mesin2 menyagat air batu dijual. Semua yang dijual setakat ini perlu diputar untuk dapatkan ais sagat. Mesin2 ini dijual dengan pemanis ABC sekali dan biasa dihiasi dengan katun2 seperti doraemon dan shin chan... Tapi mesin yang depa guna untuk jual 'ABC siap' dikedai, depa pakailah mesin yang elektrik... Rupanya bukan macam kita punya, depa punya macam bentuk kotak dan tak nampak bahagian 'penyagatan' langsung... Walau bagaimanapun, hasilnya sama saja... Eh... Mamak cendol punya ais sagat setakat ni paling hebat sebab halus macam salji... Kalah Melayu dan jepun punya ais sagat...


ABC perasa Melon...

Di Hamamatsu, Faiq telah belanja saya makan ABC di Big Fuji.Ada perasa bluehawaii,oren, melon dan lain2 lagi... Kami ambil yang hijau, melon... Mungkin sebab warnanya hijau nampak lain macam sikit... Straw yang diberi macam straw slurpee di kedai runcit 7-11... 'Oishiiiii yooo' (Sedap wooo)... [lihat persamaan antara Bahasa Malaysia dan bahasa jepun, bilagan huruf 'o' sama banyak']


meh Abah, Faiq belanja...

Bila wkatu bayar, makcik kedai bertanya di Malaysia ada ABC ke? heheh... "OOO sudah pasti" saya jawab "Tapi di Malaysia lagi kaw2 la makcik" tambah saya lagi... "Kenapa kaw2?" soal makcik itu lagi... "Kami bubuh macam2, ada bubuh kacang, susu, agar2 dan sebagainya, jadi rupanya lagi mearik"...


okay, abah pula...

Sungguh tak puas hati makcik tadi, heheh... macamana ABC malaysia boleh menang ni... Dia pun bagitahu sebenarnya di Jepun ada bubuh macam2 seperti di Malaysia, tapi dia tak buat. Iyelah, saya pun faham, dia jual macam2 lagi digerainya... Kalah lagi jepun dengan Malaysia bila bertemu saya yaaa... heheh...


kali kedua seumur hidup Faiq makan ABC...

Heheh... begitulah sikap penjual ABC di Hamamatsu, mesti nak best in the world :) Lagipun ABCnya hanya 100yen, takkan nak bubuh sport rim kereta dan TV plasma 48inchi... heheh...

-Selamat menajalankan tugas-

20 Comments:

Blogger Syikin said...

la..kosong aje rupanya..ingatkan ada kacang, susu cair bagai..izhal, cubalah bukak gerai abc pior malaysian kat sana...mesti ramai yg membeli utk mencuba. mana tau blh jd sejarah ajar org hamatsu wat abc stail malaysia.

amboi..sedap tul faiq slurrrp abc tu. mama fara n izz mana? tak join the club ke?

1:26 AM  
Blogger Izhal said...

Puan Syikin,
ha ah kosong,ais kepal...
mamafara n izz farish sudah masuk kedalam big fuji untuk membeli barang2 keperluan :) saya seperti biasa, menghirup udara nyaman Hamamatsu diselang-selikan dengan udara mild7 superlights diluar :)...

2:43 AM  
Anonymous Yazit said...

Tuan Izhal,

Makan ABC di Big Fuji,
Tunggu Abah didepan pintu,
ABC Malaysia sungguh terpuji,
Buat sendiri bagi satu.

ABC Air Batu Campur,
Dicampur pula bermacam jenis,
Tuan Izhal banyak bercampur,
ABC dan Cendol mana yang manis?

ABC manis Cendol pun manis,
Mana nak sama buatan Jepun,
Kalau Tuan bermulut manis,
Pinangkan hamba awek Jepun.

Hahahahahhahaha!!!

Faiq belanja Abah bertanya,
ABC dibeli setiap Sabtu,
Hamba ini kasihan agaknya,
Kenapa tidur didepan pintu?

Air batu dicampur susu krim,
Otak beku manis rasanya,
Kalau disini dibubuh aiskrim,
ABC Melon bagaimana rasanya?

Minggu Emas Hari ABC,
Makan ABC air diteguk,
Menulis Blog semudah ABC,
Teruskan usaha Hamba menjenguk.

3:34 AM  
Blogger Abg IM! said...

hhaha Izhal.. Abg IM suka sgt statement terakhir ittew.. mmg hebat...ala2 statement "I am not plu".
Klakau pon ade..

9:24 AM  
Anonymous azli jamil said...

You and Abg Im probabbly are the same age :P

10:04 AM  
Anonymous jemster said...

Kalau 100 Yen beli ABC dapat Plasma TV n Sport Rim, saya pun nak mintak kirim kan... Hahaha...
Semalam baru terperasan ABC jepun ni dalam rancangan di TV. TP dlm tu ada perisa pewarna aja..

Agaknya, kalo bagi makcik penjual tu rasa cendoi pulut, apa kata dia a??? LOL LOL

10:26 AM  
Blogger Syikin said...

oh..ais kepal. ya saya ingt lagi zmn sekolah rendah dulu. p kelas agama kat madrasah sblh petang. balik kelas tu,saya suka singgah kedai beli ais kepal. 20 sen sahaja. besar bulat pula tu. blh pilih perisa sirap sahaja atau campur perisa sirap + gula merah..sedapnya..

10:54 AM  
Blogger Izhal said...

kahwin orang rembau kita dapat dodol,
disamping dodol dapat anak gadis,
kalau ABC lawan cendol,
memang ABC yang lagi manis...

dalam hutan banyak hantu,
hantu jenis masuk dalam kemah,
untuk selamat dia tidur disitu,
selamat dari ditinggalkan di rumah...

kalau suap ais penuh mulut naga,
otak beku rasa bertuah, (hahahahah)
ABC melon sedaplah juga,
macam air gula perasa buah...

Abang Im,
saja je bubuh statement ittew, geram jepun ni cas hebat sangat ABC dia... padahal takdak apa2 pon... heheh...

Azli,
no lah, ofcourse I'm forever young :P hahahaha...

Jemster,
mungkin dia kata AMAIIIIII YOOOOO, SUGOIIIII, OISHIIIIII... heheh...

Syikin,
itu saya tak pernah rasa, tapi aiskrim malaysia letak asam boi tu selalulah... syok btul yang tu... baru 10sen...

11:46 AM  
Anonymous ilish and safurah said...

Ooo kiranya letak sirap je atas dia ek.. jadi ala-ala slurpee je laa.. mmg laa ABC Malaysia menang! hehe.. by the way, comparatively way cheaper ke plasma Tv kat sana ngan Malaysia?

12:43 PM  
Blogger Ikelah said...

dia sana ada tak ais kepal?

saya suka ABC, ABC campur cendol, ABC ais cream.... macam macam variety kesukaan... yang boleh menggemukkan tapi sedap.

2:04 PM  
Blogger zino said...

tiba tiba teringin nak pekena ABC pulak hehe

5:11 PM  
Blogger Mama Sarah said...

This entry is just too much for me!! Where can i get ABC in UK?????

5:59 PM  
Blogger KAMATO said...

oooo...sedapnya, tenguk gaya abc kat msia lagi special kan....

7:13 PM  
Blogger Raiedzall said...

Alahai.. aBC? ..masa turun snow hari tu ada le cadangkan kat wife suruh buat ABC daripada snow yang putih mulus itu he..he..

10:48 PM  
Blogger thewailer said...

insightful review on the Hamamatsu ABC, really like the part how you explained to the 'makcik kedai' on our style of ABC hehehe

11:59 PM  
Blogger Ajzie said...

comey2..tp ABC Japan nih ada jagung dan kacang tak? Best eik. Ajzie teringat ABC bila tiba musim winter..hihihi.

Salam
Ajzie

12:36 AM  
Blogger juwaidah said...

ABC mana yang sedap? ABC kat Medan la ye Izhal? hehehe...

1:24 AM  
Blogger Izhal said...

illish and safurah,
ha ah,menang berlipat2 kali ganda... tapi bab buat abc je kita boleh menang :(

ikelah,
takdelah doctor, tapi sebenarnya ada, tu ABC depa tu bagi saya ais kepal je... tapi depa panggil 'shaved aisu' (shaved ice)...

zino,
hahahahaha...

mama sarah,
i have no idea, never been there... if there's none, maybe you introduce it there aye :)

kamato,
ya saya setuju... memang lagi hebat... kat tempat kamato la ni ada ABC ka???

raiedzall,
whoah... tapi kena snow awal turun, yang dah sehari dua tu kotor kan? heheh...

thewailer,
thank you... i will take any opportunity in showing what ever i can that malaysia is better than japan... but unfortunately, the things we can win them over are simple things only :)

Wilhelm~Achtzehn,
samalah kita... bila winter ingat ABC tapi nak makan time winter benda tu, tak kuasa... heheh...

Juwaidah,
Medan laaaaa... mana lagi... tapi medan dah tak buat ABC lama dah...

Thanks you for reading Hamamatsu-Now!!! Hope you all have a fine cuppa ABC :)
-izhal your ice cream man-

2:59 AM  
Anonymous elia said...

Hi Izhal...again...this is my first time visiting your blog....seronok i membaca tentang benda2 kat jepun yg i tak brp nak tau sblm ni...sampai pedih mata mengadap...pastu baca sambil tergelak-gelak...anak I pun pelik...i definately will come back ...nanti balik Bangi, maju lagi tak blog ni??

8:29 PM  
Blogger Izhal said...

Hello elia :) Selamat datang :) Glad to hear you enjoyed reading this blog... Hmmmm, tak tentu lagi le apa nak jadi dengan blog ni bila saya balik nanti...

9:12 PM  

Post a Comment

<< Home