Monday, May 08, 2006

GOLDEN WEEK PART4: Pinggan Mangkuk...

!!!PERHATIAN!!!
Pembaca wanita haruslah klik gambar pinggan mangkuk untuk mendapat gambar besar yang lebih memuaskan...

Lagi satu aktiviti yang tak sangka-sangka saya buat waktu cuti golden week adalah melawat show room dan outlet pinggan mangkuk. yang boleh terlajak kesana adalah gara2 planning undercover Puan Fara dan Puan Marina... Nama pinggan mangkuk yang menjadi kegilaan ramai wanita ini tidak lain dan tidak bukan noritake...


showroom pinggan mangkuk dan kilangnya di pinggir toyota city...

display di luar...

Kami telah dibawa oleh En. Ikhwan a.k.a Yasushi-san dan interinya Puan Marina ke tempat2 pinggan mangkuk tersebut. Pinggan2 tersbut disusun lawa sebuah bandar kecil dekat toyota city dalam negeri Aichi. Aichi pula adalah negeri jiran Shizuoka yakni tempat terbentangnya Hamamatsu ku ini :) Yasushi-san, isterinya, En. Sazly dan En. Fendi naik satu kenderaan Yasushi-san. Senang ikut dia sebab dia ada KANABI atau dalam bahasa inggeris, Car Navigator... 9.30am kami bertolak dari Hamamatsu dan tiba di show room dan kedai kecil Noritake sejam kemudian... Terkejut beruk saya tengok showroom noritake ni kecik sangat2... sebelahnya kilang buat pinggan... bila masuk lagi terkejut dengan harga2 pinggan dia... MURAH berbanding dengan tempat lain selipat kali ganda, Alhamdulillah :D ...


jangan segan klick untuk gambar besar, gerenti tak pecah punya pinggan2 ni kalau di klik...

penerangan tentang china bone...

pinggan dan pinggan dan pinggan...

Kehairanan saya hilang... Iyelah, mula2 sebelum datang sini, heran kenapalah Puan Fara ni angau sangat dengan noritake... rupa-rupanya cantik... Benda pertama Yasushi-san bertanya kepada penjaga kedai tersebut adalah berkenaan china-bone. "Tulang apa dia guna?", tanya beliau... Seperti biasa, berlari2lah penjaga kedai mencari jawapan... Terus dibuka kitab noritake... "Tulang lembu Tuan", jawab penjaga kedai... "Orang Islam ramai beli china bone Tuan", diberitahunya lagi. Siap ditudingnya ayat2 dalam kitab noritake tersebut... "Ini penerangan Noritake dalam Bahasa Malaysia pula Tuan", sambil memberi pamphlet noritake... Sat lagi dia habaq pula yang di bandar Nagoya ada outlet dan museum noritake dan hari ini ada sale sempena golden week... patutlah bila saya merokok diluar, Puan Fara and the noritake gila2 geng keluar sehelai sepinggang... terus diajak bergegas ke Nagoya pula kami semua :)


bergegas ke bandar nagoya, lalu terowong 5km... lapar dan singgah makan di mana entah...
outlet Noritake di Bandar Nagoya...

bangunana bersejarah noritake di bandar Nagoya...

Di sini memang lagi banyak pilihan... Tempat pun luas dan cantik tapi orang agak ramai sikit... Puan Fara, Puan Marina dan Puan Siti Zainab (Tok Mak) dah sebati dengan pinggan dalam kedai... Tok Ayah duduk luar melayan kerenah Faiq... Izz Farish macam biasa menepek kat Puan Fara...


oh, pinggan lagi???

dan lagi???

baik tunggu luar...

membalut pinggan pelanggan...

showroom 2 di bandar Nagoya, saya sorang masuk sebab saya tak membelek sangat sale...

Kalau tuan2 dan puan2 ke Jepun, lawatlah tempat ni... Kalau tak minat pinggan pun boleh jadi minat. Kalau tak minat juga boleh duduk2 luar kedai, pemandangannya indah... Ada banyak pokok-pokok, burung-burung, bunga-bungaan, bangunan lama, tempat2 duduk bawah payung dan museum serta bilik pameran... Kedai kopi pon ada dan kalau kita order air panas, dihidangkan dalam cawan noritake... Iyelah, dah sebelah tu kedai stok cawan, takkan nak pakai cawan cap ayam pula... Sambil-menyambil minum air kopi boleh layan band lagu slow main musik...


Aik Puan Fara, tunggu roti canai ke???

Lebih kurang 3 jam kemudian, kami semua nak berangkat pulang... Tapi Yasushi-san habaq, JANGAN!!! orang2 di Hamamatsu sedang sebok melayan golden week, traffick jam teruk... Malam pukul 9 baru habis perayaan mereka... time tu kita menyelinap masuk semula ke hamamatsu...


bye-bye noritake...

Lepas mendengar penerangan Yaushi-san, kami lapar la pula dan belum solat... Silap2 angau pinggan punya pasal masuk neraka jahanam... Nauzubillah... Nak makan, pinggan semuanya kosong... Layan lawak pinggan la pula kami lepas tu... Jadi sebelum pulang ke Hamamatsu bandar ku sayang, kami pi Masjid Nagoya dan makan malam di sebuah restoran Turki... Tiba masa untuk pulang, kereta terasa berat betul, berat dengan penumpang kenyang dan beberapa keping pinggan kosong... Last-last sampailah kami pulang ke Hamamatsu, Alhamduillah :)

-Jangan sebut Mangkuk di depan orang Jepun-

14 comments:

juwaidah said...

Wah.. banyak bershopping pinggan nampaknya! Kat UK ni pun sama lah.. Kalau yang pergi factory outlet, berjam2 membelek pinggan dan kereta pun jadi semakin berat selepas itu.. ;)

FaEzHussain said...

wah...cantik nampak pinggan2 tu. Ha'a kalu di UK ni, Stoke-on-Trent la tempat tuju kalau nak Englishware. Tiap kali pergi sure bertembung dengan rombongan akak2 dari Kedutaan BolehLand dari London. Deme shopping lagi hebat dari teman. :D
Sini navigator ada yang di panggil TomTom...memula dengor cam bunyi 'tom tom todak,mayang jamu jamu....'

azli jamil said...

When you're back and hosting a dinner, while you and Puan Fara went to the kitchen to get the dishes, your guests will cpeat-cepat angkat the pinggan to see the bottom. Then, they would all look at each other and say "Noritake!!" :P

Izhal said...

juwaidah,
tak banyaklah... tapi berat jugaklah kereta heheh ;)

FaEzHussain,
Hebat betul orang2 UK ni... Harap2 saya tak pi UK la, kalo tak kena pi kedai Englishware pula... hehehehe :)

Mr. Azli Jamil,
you know what, I think its better to buy cooler sport rims for the car than noritake... at least the rims are used on a daily basis... When we host a dinner, ofcourse you'll be invited :D

Syikin said...

entri kali ni buat saya tergelak jer. pandai tul guna ayat.

untung puan fara dpt suami sporting cam awak.siap blh keluar tiba2 tanpa planning lagi, for example..tetiba jer p ke nagoya..

mmg cantiklah pinggan mangkuk tu..eh, balik msia nanti blhlah jd stokis noritake kat sini..

nape tak leh sebut Mangkuk depan org jepun? tak paham or ada makna lain?

agus said...

kenapa tak boleh sebut mangkuk depan orang jepun? mesti ada makna tak elok. apa lagi, silalah cerita...

So berapa set yang korang angkut? Bolehlah eksperimen dengan mupa lepas ni. mesti cantik. haha, bini yang sibuk beli pinggan, ko pulak seronok ambik gambar. dua motif yang berbeza. Jangan tinggal sehelai sepinggan sudah. Eh, silap, itu bunyi macam tengah bercinta dulu dulu...

cheers!

zino said...

banyak nya pinggan mangkuk.. kalau mem dapat sampai tempat2 macam ni harus zino kena sewa lori hehe..

Tenno Miyake said...

tu la.. saya pun baru nak tanya kenapa takleh sebut mangkuk.. apa maksudnya?

tapi memang betul, kalau dah benda tu jadi banyak dan cantik2 tak minat pun bley jadi minat seh..

Count Byron said...

Iz.. thanks for coming over to my blog to leave such a flattering comment.
Immediately I troop over to this site.. and wow... what a Pinangan indeed ! A great chronicle. And that makes me curious too.. knaper tak boleh sebut 'mangkuk'.. as in 'mangkuk ayun'? :)

Izhal said...

syikin,
beruntung sungguh dia ye... dah la sporting, baik hati, handsome tok sah cakaplah, pasal tang tu kurang sikit heheh...

mangkuk dalam bahasa dalam bahasa kita maksudnya salah satu bahagian sistem peranakan perempuan...

agus,
betul En. Agus, maksudnya sesuatu yang tak baik... eheheh... u catch on good... dua round beli TETAPI set yang dibeli kurang dari set yang disnap :)

zino,
boleh Tuan, sini ada tempat sewa lori... siap ada navogator lagi lori tuuu... heheh...

Tenno Miyake a.k.a En. Izham,
tu haaa, tempat keluar baby maksudnya... ha ah, tapi sejak balik dari sana, minat saya dah jadi zero balik... heheh, Alhamdulillah...

Count Byron,
Welcome :) seriously, your writing is excellent... mangkuk dan mangkuk ayun, mungkin ada persamaan disitu ye... maksud mangkuk dalam bahasa jepun ni tempat lahirnya bayi... :)

wan said...

Dari blog AhNi

Errghhh.. aku minat gila pinggan china bone. Kacauuu.. jiwa kacau tengok gambar² tu

jemster said...

Hahahaha... Kelakar pulak rasanya.. Mangkuk=Tempat keluar baby?? LOL....

Izhal said...

wan,
oh,mai dari blog Ahni... bertenang2... kang pecah pulak pinggan2 tu... heheh... ooo minat china bone ka? sebab putih berkilat tak luntur ditelan usia ka?

jenster,
tu baru mangkuk... belum cincin... :)

Thank you all for visiting us at Hamamatsu-Now!!!
-Fara and the gang-

Anonymous said...

izhal...

memang cantek giler lah pinggan mangkuk tuu..umph murah sgt ker sampai Pn Fara berjaya memberatkan kete awak tu??

-kay-