Wednesday, May 03, 2006

Membasuh kereta cara susah di Hamamatsu :)

Tuan-tuan dan puan-puan... itu hari saya ada menceritakan tentang cara orang2 di Hamamatsu membasuh kereta... Itu cara mudah... Ada cara susah juga... saya suka cara susah ni...


self 24!!!
boleh beli tayar, basuh automatic, isi minyak dan main longkang...

Kali ini saya membawa kalian semua ke SELF 24!!! yeah!!! seperti namanya, kedai ini 24 jam dibuka... do it yourself get down and dirty wash your own car... ada juga option untuk drive thru dan biar bulu2 membelai kereta hingga bersih... saya pilih option 'kamar2 sembur...'


dalam kedai self 24... nampak iklan di vending machine rokok paling gelihati???

sebenarnya kamar ini adalah partition open air yang ada mesin 3 in 1 yang menyembur sabun, wax dan air... harini saya guna 700yen (500yen sekeping dan 100yen 2 keping...) iaitu course sabun, wax dan air yang sepatutnya untuk van... kalau kereta 600yen tapi masanya singkat sangat... bila masukkan duit mesin pon bercakap dengan suara perempuan jepun dan keluarlah pancutan air permulaan... lepas itu sabun keluar dari nozzle yang sama... bila dah sembur dengan sabun lebih kurang 2 minit, suara wanita jepun pun kata yang mungkun bermaksud, OK en. saya bagi 4.5 minit untuk lap2 sabun... selesai 4.5 minit suara tu pun berkata, En. masa untuk sembur wax dan air... ready ka???


orang2 hamamatsu mencuci kereta... kamar sembur di tepi sekali... nampak???

sebelum dan selepas...

lepas tu kita kena keringkan sendiri dengan towel yang disediakan... biasanya saya masuk dalam bilik khas untuk isap rokok dulu... kat luar tak boleh isap rokok sebab self 24 ini juga stesen minyak...


mudah,spray, berus, siap!!!

mudah juga, foam dan spray... siap!!!

lepas lap badan kereta dan puas hati, kita mesti mencuci dalamnya pula... spraylah kerusi dengan syampoo khas dan lap... dahsboard semua spraylah dengan foam khas dan lap... sila kumpulkan habuk2 lantai dan kerusi disatu tempat...l


jika basuh kereta, jangan lupa lap disini...
nampak tak kipas dalam but... masih ada...

sebab semua sampah dah terkumpul,vacuum pun mudah... di sini vacuumnya ada butang khas yang bila dipicit angin deras menyembur keluar... saya baru tau tadi... selesai vacuum sengihlah kepada kereta anda...

sebelum lap dan selepas lap...

jadi tuan2 dan puan2, saya sebenarnya lebih suka basuh kereta sendiri dari hantar kedai macam mobil... hari itu terpaksa hantar mobil sebab time tu sejuk... banding dengan basuh kat mobil haritu yang mahal 7 kali ganda, yang kita lakukan dengan tangan sendiri lagi puas hati... sedikit renungan untuk puan2... contohilah wanita jepun dalam satu perkara...mereka ke self 24 dengan business suite yang cantik dan menawan untuk membasuh kereta sendiri... gambar mereka tak sempat nak ambil... heheh... bila saya pencen Insya-Allah saya nak buka kedai basuh kereta profesional...

-Izhal 24 OK ke nama kedai???-

12 comments:

blueyasmeen said...

can I send my car for U to wash using the above technique? it will cost me a mere RM.................!

any suggestion with regards car washing in KL for Samy Vellu to take to Parliament? The Minister needs new issues to raise not just viaducts!

JoKontan said...

Waaaaah ! comel rim tuuu..

Izhal 23 is better,. ala Khalifah Bistro 23 Jam. Mamak restoren kat Kota Dsara nih..

zino said...

tak nampak pun kereta yg sedang di basuh.. hehe

Anonymous said...

I thought the before and after pics are funny :)
ps: I thought your car is white or silver.

Izhal said...

blueyasmeen,
i'd wash your car for free...

jokontan,
thank you...

zino,
heheh... basuh sampai bersih sangat sampai tak nampak kereta saya tu... heheh...

anonymous a.k.a Mr. Azli Jamil :)
its silver... maybe semalam it rained, so i had to cuci a wee bit pagi tadi and i waxed it too... man, im so redy for golden week :)

azli said...

Why does it look blue in picture?
Donno why but i can't access FP and yahoo.

Syikin said...

Izhal 24...nak bukak kedai basuh keta yg pro tu ke? 24 jam ?

ada ke pompuan jepun basuh keta kat situ?

~ahni~ said...

oo.. ada hati nak bisnes cuci kereta ala jepun ya, baguih gak tu la namanya technology transfer, er.. ye ke..?

Izhal said...

syikin,
ye la, retirement plan... heheheh...
ada la pompuan jepun, pakai tumit tinggi, makeup semua cukup macam nak turun disco dangdut... tapi turun ngan boypren basuh kete je... fashion is everything in whatever you do in Hamamatsu... heheh...

~ahni~,
dak aih, saya upah budak basuhkanla... style malaysia :) tapi style jepun tu ok juga...

NBB said...

jangan ngorat wanita jepun dengan business suit tu udah le, kang kena pulak penampo jepun...heheh

Izhal said...

dr.nurul,
hait... ok... lagi satu kena sepak layang melayu juga heheh...

thansk a million yen for visiting Hamamatsu-Now!!!
-us all-

marshmallow said...

1 thing yg i respect pasal jepun ni is mereka SANGAT creative, tidak terikut2 dgn budaya luar, tak peduli apa org kata, moden tapi masih menerapkan nilai2 kejepunan mereka.

Idea ni bagus, bawakla ke malaysia..